Stephen Hawking och hans dotter Lucy har skrivit barnböcker tillsammans. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNStephen Hawking och hans dotter Lucy har skrivit barnböcker tillsammans. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stephen Hawking och hans dotter Lucy har skrivit barnböcker tillsammans.  Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lucy Hawking, 47. Foto: MURDO MACLEOD / POLARIS POLARIS IMAGESLucy Hawking, 47. Foto: MURDO MACLEOD / POLARIS POLARIS IMAGES
Lucy Hawking, 47.  Foto: MURDO MACLEOD / POLARIS POLARIS IMAGES

Stephen Hawkings fina relation med sin dotter Lucy

Publicerad

Den världsberömde fysikern Stephen Hawking lämnade efter sig tre barn i sorg. 

Lucy Hawking har talat kärleksfullt om sin far och sagt att skratt och envishet har hållit honom vid liv. 

"Vi kommer för alltid att sakna honom", skriver barnen i ett uttalande. 

En av världens mest kända fysiker Stephen Hawking gick bort under onsdagsmorgonen. Hawking led av ALS och blev 76 år gammal. 

Hawking anses vara en av de främsta inom sitt område – teoretisk kosmologi och kvantmekanik. Han har tilldelats ett flertal priser och hederstitlar. 

Men det många inte vet är att han också har skrivit barnböcker om vetenskap – tillsammans med sin dotter Lucy Hawking, 47. Lucy är ett av Hawkings tre barn från sitt första äktenskap med Jane Wild. 

 

LÄS MER: Det här är sjukdomen ALS – detta behöver du veta 

 

Hawkings bok översatt till 37 språk

Den första boken heter "George’s Secret Key To The Universe" och släpptes 2007. Den har översatts till 37 språk och släppts i 47 länder. 

Stephen Hawking. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare har Lucy, som jobbat nära honom, talat kärleksfullt om sin far. 

– Som barn kunde du ställa vilken fråga som helst och få ett svar, har hon sagt till BBC. 

Vid en föreläsning i Sydney, där de båda deltog 2015, beskriver hon hur familjen bemöttes när Lucy var barn. 

– Folk stirrade på oss när vi gick ut. Två blonda barn och en man i en elektrisk rullsol. 

– Jag hoppas att vår familjs historia ger mod till familjer som ser annorlunda ut än vad folk tänker att de ska göra. 

Barnen i sorg efter Stephen Hawkings död 

I 20-årsåldern fick Stephen Hawking diagnosen ALS och har spenderat största delen av sitt liv i rullstol och fått tala med mekanisk hjälp. Dotter Lucy har sagt att envishet och skratt har hjälp till att hålla honom vid liv. 

– Han har en väldigt avundsvärd önskan om att fortsätta och förmågan att samla ihop alla sina reserver, sin energi och sitt mentala fokus för att uppnå målet om att fortsätta, har hon sagt enligt The Telegraph.  

 

LÄS MER: Stephen Hawking, 76, har avlidit 

 

Under onsdagsmorgonen somnade Stephen Hawking in i sitt hem i Cambridge, England och familjen är i sorg. 

”Vi är djupt ledsna över att vår älskade far har avlidit i dag. Han var en stor vetenskapsman vars verk och arv kommer leva vidare i många år”, skriver barnen i ett uttalande. 

”Han sa en gång 'Det skulle inte vara mycket till ett universum om det inte vore för att det är dina älskades hem. Vi kommer för alltid att sakna honom."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag