Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stephen Hawking, 76, har avlidit

Stephen Hawking, kosmolog, höll ett föredrag om informationsparadoxen under en föreläsning på KTH i Stockholm 2015.Foto: JACOB STEPHENSON/TT
Stephen Hawking har avlidit 76 år gammal.Foto: BERND KAMMERER / AP
En ung Stephen Hawking. Arkivbild från 1991.Foto: TOM PILSTON/THE INDEPENDENT/REX
Stephen Hawking besökte Sverige 2015. Han träffade bland annat kung Carl Gustaf på Slottet.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Den brittiske fysikern Stephen Hawking har avlidit, rapporterar internationella medier.

Han blev 76 år gammal.

”Vi kommer för alltid att sakna honom”, skriver familjen i ett uttalande.

Den brittiske fysikern, kosmologiforskaren och populärvetenskapliga författaren Stephen Hawking har avlidit, meddelade hans släktingar på onsdagsmorgonen, rapporterar flera internationella medier.

Familjen släppte ett officiellt uttalande där de berättade att Hawking hade somnat in i sitt hem i Cambridge, England.

Stephen Hawking tillsammans med dottern Lucy Hawking.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT

 

LÄS MER: Stephen Hawking vill tillåta aktiv dödshjälp 

 

Familjen: "Vi kommer för alltid att sakna honom"

”Vi är djupt ledsna över att vår älskade far har avlidit i dag. Han var en stor vetenskapsman vars verk och arv kommer leva vidare i många år”, skriver familjen i uttalandet.

”Hans mod och uthållighet samt hans briljans och humor inspirerade människor över hela världen.”

”Han sa en gång 'Det skulle inte vara mycket till ett universum om det inte vore för att det är dina älskades hem. Vi kommer för alltid att sakna honom”, avslutar familjen.

Kollegan, den amerikanske astrofysikern Neil deGrasse Tyson, skriver även han om sin saknad på Twitter: 

"Hans död lämnar oss i ett intellektuellt vakuum", skriver han.

https://twitter.com/neiltyson/status/973772335537893377

Nasa: "Må du flyga som Stålmannen"

Även Nasa hyllar Hawking i ett inlägg på Twitter: 

"Vi minns Stephen Hawking, en stor fysiker och ambassadör för vetenskapen. Hans teorier öppnade upp ett universum av möjligheter som vi och världen kan utforska. Må du flyga som Stålmannen i mikrogravitation, som som du sa till astronauterna på @Space_Station 2014”, skriver Nasa.

https://twitter.com/NASA/status/973787392590172160

Den svenske fysikern och kosmologen Max Tegmark, även kallad Mad Max på grund av sina många okonventionella teorier om universum, skriver om sin kollega på Twitter. 

"Jag kommer att sakna dig @StephenHawking8! Jag har förlorat en långtida samarbetspartner och framför allt en stor inspiration som alltid påmint mig om hur till synes oöverstigliga utmaningar kan övervinnas med kreativitet, viljestyrka och positiv attityd", skriver han.

https://twitter.com/tegmark/status/973786431763173376

LÄS MER:  Stephen Hawkings nya teori om svarta hål 

 

Stephen Hawking led av ALS

Forskaren led av sjukdomen ALS, en diagnos han fick redan i 20-årsåldern, och har tillbringat största delen av sitt liv i rullstol och talat med mekanisk hjälp. 

Hawkings främsta forskningsområden var teoretisk kosmologi och kvantmekanik och under sin livstid tilldelades han ett flertal priser och hederstitlar för sitt arbete. Han anses vara en av de största inom sitt område. 

2014 kom filmen ”The theory of everyhing” om hans liv. Huvudrollen spelades av Eddie Redmayne, som vann en Oscar för bästa huvudroll.

 

LÄS MER: Prins Daniel får oväntad hjälp – av Hawking 

 

Stephen Hawking gästspelade även i flera tv-serier, bland annat i komediserien "Big Bang Theory". Han dök även upp i tecknat format i "The Simpsons".

Hawking led av sjukdomen ALS, en diagnos han fick redan i 20-årsåldern.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT

Hawking samarbete med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Så sent som för två år sedan inledde Stephen Hawking ett samarbete med med organisationen Generation Pep som kronprinsessan Victoria och prins Daniel står bakom. Organisationen syftar till att få fler unga personer att röra på sig och aktivera sig.

I en reklamfilm, som spelades in i Cambridge, uttalade Hawking sitt stöd för Generation Pep.

– Lyckligtvis är lösningen enkel. Mer fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det är inte raketforskning, säger Hawking i filmen.

På hovets Facebooksida hyllar man Hawking och berättar bland annat om kronprinsessparets möte med honom.

"Stiftelsen Generation Pep, som grundats av kronprinsessparet, samarbetade med Stephen Hawking i en kampanj som belyste problemen med fysisk inaktivitet, en fråga som låg professorn varmt om hjärtat då han själv under många år varit ofrivilligt stillasittande till följd av sjukdomen ALS", står det i inlägget.

https://www.facebook.com/Kungahuset/posts/1730971080295130

Kronprinsessparet om Hawking: "Bidrog mycket"

– Kungafamiljen informerades tidigt i morse om den tråkiga nyheten att Stephen Hawking gått bort, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet och fortsätter:

– Kungaparet träffade honom på Slottet för en tid sedan när han var i Sverige. Kronprinsessparet var i Cambridge under 2016 för att träffa honom. Då medverkade han också i en film för Gen-Pep, en organisation som kronprinsessparets stiftelse initierat.

Via Margareta Thorgren framför kronprinsessparet:

– Han var mycket intresserad av frågor som rör barns hälsa och rörelse och bidrog mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.