Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Surrogatmamman ville inte göra abort – efter beskedet

Stephanie var väldigt glad över att vara surrogatmamma till pojken – sedan kom beskedet från föräldrarna.Foto: Facebook
Nu kämpar hon för att förändra surrogaträtten.Foto: Facebook

Surrogatmamman Stephanie Levesque beordrades av de biologiska föräldrarna att genomföra en abort.

Men hon vägrade.

När pojken föddes fördes han bort från Stephanie direkt efter födseln – och hon har inte sett honom sedan dess, skriver Daily Mail.

– Jag vet inte ens vad han heter, säger hon.

Läkarna meddelade Stephanie Levesque, från Texas, USA, i ett tidigt skede att bebisen i magen lider av ett hjärtfel.

Stephanie vägrade genomföra en abort.Foto: Facebook

Stephanie, som var en surrogatmamma och bar barnet åt ett par, beordrades då av barnens biologiska föräldrar att genomföra en abort – eftersom de har juridisk rätt till beslut gällande barnet.

Stephanie vägrade.

Nu har det gått ett år sedan hon trotsade de biologiska föräldrarnas vilja och födde barnet.

Vädjade till lagstiftare

Surrogatmödraskap, eller värdmödraskap som det även kallas, innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt ett annat par. Precis som vid IFV (In Vitro Fertilisering) tas ett ägg från en kvinna – befruktat av en man – och förs in i livmodern hos den kvinna som ska bära barnet.

Surrogatmödraskap tillåts inte inom den svenska hälso- och sjukvården eftersom det ska vara fritt från påtryckningar att bära ett barn, sa Heléne Fritzon (S), biträdande justitieminister, i en intervju tidigare i år.

Stephanie Levesque har varit surrogatmamma tre gånger och födde pojken några dagar före jul förra året. Det var i den 16:e veckan som det allvarliga hjärtfelet upptäcktes och de höga riskerna för bebisens liv påtalades.

– Jag trodde vi var överens. Jag hade ingen aning om att vi skulle vara så oense om något sådant skulle uppstå, säger Stephanie i en intervju med tv-kanalen WFAA, skriver Daily Mail.

– Innan man bestämmer att man ska bära ett barn för ett par diskuterar man synen på abort, man måste ha svåra diskussioner.

– Jag vet inte ens vad han heter, säger Stephanie.Foto: Facebook

När de biologiska föräldrarna bad henne att avsluta graviditeten på grund av riskerna för barnet hörde Stephanie av sig till lagstiftare i hopp om att lagar kring surrogaträtten skulle ändras till hennes fördel.

”Jag vet inte ens vad han heter”

Tiden under och efter graviditeten har inneburit ”mycket sorg” och ”ett krossat hjärta”, förklarar Stephanie som själv har två döttrar.

När hon födde pojken fick hon bara se honom för en kort stund innan han fördes bort till de biologiska föräldrarna. Stephanie har inte sett honom sedan dess.

– Jag vet inte ens vad han heter. Jag vet inte hur mycket han vägde vid förlossningen. Jag vet inte om han har opererats.

Hon tackar familj, vänner och följare för allt stöd hon fått under den svåra resan och bryter ihop i tårar i slutet av intervjun.

– Jag har upplevt enorm sorg och jag vet att min berättelse inte tar slut här. 

Det finns inget uttryckligt förbud mot surrogatmödraskap i Sverige men det är olagligt att genomgå ett arrangemang inom den svenska sjukvården. 

Det innebär att det inte är olagligt att genomgå ett arrangemang utanför vården, där kvinnan kan adoptera bort barnet till de tilltänkta föräldrarna eller föräldern efter födseln.