Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stensby stängs av från sin lärartjänst

Marie Stensby stängs av från sin tjänst som lärare på Kulturskolan i Krokom efter Expressens avslöjande.
Foto: Suvad Mrkonjic

SD-politikern Marie Stensby stängs nu av från sin tjänst som lärare på Kulturskolan i Krokom, skriver länstidningen Östersund.

Hon stängs av efter Expressen avslöjande om att hon anonymt skrivit med kommunens jobbmejl på hatsajten Avpixlat.

Marie Stensby är suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse och planerar att kandidera till riksdagsvalet.

På Avpixlat har Stensby använt signaturen "Folkkultur" när hon önskat livet ur flyktingbarn och kallat invandrare för "patrasket" och "gräshoppssvärmar", avslöjade Expressen tidigare i dag.

Nu har Kommunledningen tillsammans med lärarfacket beslutat att stänga musikläraren och SD-politikern ute från sin lärartjänst i Krokom.

– Vi har bestämt att stänga av Marie Stensby under 30 dagar, säger kommunchefen i Krokom Ola Skyllbäck till Expressen. Under tiden ska vi utreda anklagelserna mot henne. Är vi inte klara tills dess kan avstängningen förlängas

Varför?

– Dels på grund av att hon har använt sig av jobbmejlen när hon har kommenterat olika saker på Avpixlat och det är tjänstefel, men också hennes egna uttalanden i intervjun med Expressen. Det är oacceptabelt att säga så och inte alls förenligt med den värdegrund och människosyn som finns på Kulturskolan.

Kommunchefen Skyllbäck berättar också att flera föräldrar har hört av sig under dagen.

– De har varit tydliga med att de inte tänker skicka sina barn till skolan om en lärare med de åsikterna och värderingarna finns kvar.

Vad händer nu?

– Vi ska ha en första träff med Marie nu i eftermiddag och berätta för henne om avstängningen.

Hur ser du på hela situationen?

– Vi försöker samla ihop oss och hantera detta så bra som vi kan. Jag vet om att hon är med i SD men de här uttalandena är ju långt över vad som är tillåtet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.