Under natten mellan lördag och söndag tändes det eld på flera bilar i Uppsala.
– Vi har fått in rapporter om sex bilbränder och det rubriceras som skadegörelse genom brand, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län.
Enligt honom har det skett främst i Gottsunda-/Valsätraområdet.
– Ungdomar har stökat runt så vi har haft bilbränder och sådana saker i området. Senaste natten hade vi sju bilbränder, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockholms räddningscentral.
Bland annat har en ung man gripits då han försökt tända eld på en bil, och han misstänks för förberedelse till grov skadegörelse.
Social oro
Sex bilar i stadsdelen Valsätra/Gottsunda, en bil i ett annat område och sedan brann det också i några sophus i centrala Uppsala, enligt räddningstjänsten.
Det här var andra natten i rad som det brann på flera håll i Uppsala.
Även natten mellan fredag och lördag var orolig. Då slängdes det ut soptunnor på gatan som det sedan tändes eld på.
– Egentligen var det ett polisiärt ärende. Vi ville inte åka fram själva i det området för det fanns vissa risker med det, men vi samverkade med polisen som såg till att vi kunde arbeta tryggt och säkert, säger Dahlbäck.
Vad finns det för risker?
– Risken är att det är massa ungdomar som är maskerade. Jag läste i tidningen att de slängt någon molotov-cocktail på en buss och att någon polisbil fått en sten mot sig. Då vill inte vi riskera att vår personal råkar illa ut, så polisen måste säkra området först.
Stenkastning på polis
Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppsala, säger samma sak som Dahlbäck;
– Vi har en del oroligheter i stadsdelen Valsätra/Gottsunda. Det har brunnit ett antal bilar, säger han till TT.
Enligt TT har det även kastats sten mot polisen – men ingen har kommit till skada. Två dagar i rad har polisen satt in polishelikopter i området.
– Det här går litegrann i vågor. Det är grupperingar som rör sig runt i de här stadsdelarna. Just nu är det lugnt men det är fortfarande gäng ute här, säger Christer Nordström till TT.
Efter oroligheterna har en anmälan om våldsamt upplopp upprättats.
Onödiga resurser
Och räddningstjänsten har tröttnat.
– Det är tråkigt att det händer, det är någon form av social oro. Det blir stor påfrestning på vår verksamhet när vi får avsätta resurser på sådana här onödiga händelser. Och det får ju polisen också göra, säger Håkan Dahlbäck.
UNT skriver att polisen har lyckats identifiera en del av dem som ligger bakom upploppen. De uppges bestå av 30 till 50 personer i åldern 13 till 20 år, som rör sig i mindre grupper.
Polisens Christer Nordström säger till tidningen att många i det drabbade området är upprörda över det som har skett.