Natten till söndag tändes det eld på sex bilar – och räddningstjänsten vågar knappt åka till området för att släcka. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UUNatten till söndag tändes det eld på sex bilar – och räddningstjänsten vågar knappt åka till området för att släcka. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UU
Natten till söndag tändes det eld på sex bilar – och räddningstjänsten vågar knappt åka till området för att släcka. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UU
– Det är ungdomar som har stökat runt och det har inneburit att vi har haft bilbränder och sådana saker i området, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockhoms räddningscentral. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UU– Det är ungdomar som har stökat runt och det har inneburit att vi har haft bilbränder och sådana saker i området, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockhoms räddningscentral. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UU
– Det är ungdomar som har stökat runt och det har inneburit att vi har haft bilbränder och sådana saker i området, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockhoms räddningscentral. Foto: Utryckning Uppsala Robin // UU

Stenkastning och bränder i Uppsala

Publicerad

Flera bränder har rasat för andra natten i rad i bostadsområdena Valsätra och Gottsunda i Uppsala.

Natten till söndag tändes det eld på sex bilar – och räddningstjänsten vågar knappt åka till området.

– Det är social oro i Gottsunda och en sak de gör är att elda bilar, säger Torbjörn Karlsson vid polisen.

Under natten mellan lördag och söndag tändes det eld på flera bilar i Uppsala.

– Vi har fått in rapporter om sex bilbränder och det rubriceras som skadegörelse genom brand, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län.

Enligt honom har det skett främst i Gottsunda-/Valsätraområdet.

– Ungdomar har stökat runt så vi har haft bilbränder och sådana saker i området. Senaste natten hade vi sju bilbränder, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockholms räddningscentral.

Bland annat har en ung man gripits då han försökt tända eld på en bil, och han misstänks för förberedelse till grov skadegörelse.

Social oro

Sex bilar i stadsdelen Valsätra/Gottsunda, en bil i ett annat område och sedan brann det också i några sophus i centrala Uppsala, enligt räddningstjänsten.

Det här var andra natten i rad som det brann på flera håll i Uppsala.

Även natten mellan fredag och lördag var orolig. Då slängdes det ut soptunnor på gatan som det sedan tändes eld på.

– Egentligen var det ett polisiärt ärende. Vi ville inte åka fram själva i det området för det fanns vissa risker med det, men vi samverkade med polisen som såg till att vi kunde arbeta tryggt och säkert, säger Dahlbäck.

Vad finns det för risker?

– Risken är att det är massa ungdomar som är maskerade. Jag läste i tidningen att de slängt någon molotov-cocktail på en buss och att någon polisbil fått en sten mot sig. Då vill inte vi riskera att vår personal råkar illa ut, så polisen måste säkra området först.

Stenkastning på polis

Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppsala, säger samma sak som Dahlbäck;

– Vi har en del oroligheter i stadsdelen Valsätra/Gottsunda. Det har brunnit ett antal bilar, säger han till TT.

Enligt TT har det även kastats sten mot polisen – men ingen har kommit till skada. Två dagar i rad har polisen satt in polishelikopter i området.

– Det här går litegrann i vågor. Det är grupperingar som rör sig runt i de här stadsdelarna. Just nu är det lugnt men det är fortfarande gäng ute här, säger Christer Nordström till TT.

Efter oroligheterna har en anmälan om våldsamt upplopp upprättats.

Onödiga resurser

Och räddningstjänsten har tröttnat.

– Det är tråkigt att det händer, det är någon form av social oro. Det blir stor påfrestning på vår verksamhet när vi får avsätta resurser på sådana här onödiga händelser. Och det får ju polisen också göra, säger Håkan Dahlbäck.

UNT skriver att polisen har lyckats identifiera en del av dem som ligger bakom upploppen. De uppges bestå av 30 till 50 personer i åldern 13 till 20 år, som rör sig i mindre grupper.

Polisens Christer Nordström säger till tidningen att många i det drabbade området är upprörda över det som har skett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag