Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenkastning mot räddningstjänsten

Peter Lundberg berättar att kollegerna utsattes för stenkastning på nyårsdagen.
Foto: Privat
Så här har det sett ut när Expressen tidigare skrivit om attacker mot personal.
I juli dog en person och stenkastning hindrade blåljuspersonal för att göra sitt jobb.

Räddningstjänsten avbröt insatsen efter stenkastning på nyårsdagen.

Polis tillkallades för att ta hand om aggressiva personer.

– Kollegerna fick vända på tankbilen och kalla på polisen, säger brandförsvarets styrkeledare Peter Lundberg efter stenkastningen.

Det var tidig morgon efter nyårsfirandet. Klockan 05.14 var två brandmän på plats vid Henriksdalsringen i Nacka öster om Stockholm, för att släcka en brand på en gård mellan bostadshusen. På samma adress har räddningstjänsten larmats flera gånger på grund av anlagda bränder sista året. Där väntade en grupp ungdomar på nyårsdagen.

– När vi kommer dit är det något gäng som ser hotfulla ut och har täckt ansiktet med huvor så att bara ögonen sticker fram, säger Peter Lundberg, styrkeledare vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Tankbilen fick vänta på polisen

Det var bara två kolleger på utryckningen. De kände obehag för ungdomarna som var ett fem till tiopersoner. Tankbilen backade ut i väntan på polis.

– Brandmännen parkerade en bit utanför gården, på en fri yta, ifall några skulle komma emot bilarna så att de skulle kunna köra därifrån. Då hade en sten träffat tanken på bilen, säger Peter Lundberg.


LÄS OCKSÅ: Olivers ambulans lurades ut – besköts med raketer


Polisen som anlände sa åt räddningstjänsten att de kunde åka från platsen eftersom någon brand inte hade påträffats. Då kastades flera stenliknande föremål mot tankbilen. En pojke i nedre tonåren greps för stenkastningen, misstänkt för grov misshandel. Han fördes till polisstationen i Västberga.

– Förut har vi inte behövt vara oroliga för hot och stenkastning, konstaterar Peter Lundberg som varit brandman sedan år 2000.

Ungdomarna sköt smällare

Frida Ryberg, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, säger att de haft tre incidenter i i samma bostadsområde i Nacka sedan i mars förra året, med nyårsdagens stenkastning inräknad. I mars sågs ungdomar stoppa smällare i en tidningscontainer som sattes i brand. I mitten av april antändes avfallsåtervinningen på flera ställen av en grupp ungdomar. Ungdomarna sköt då smällare mot räddningstjänstens fordon.

– Det blev inga personskador vid något av tillfällena, säger Frida Ryberg.

Hon är bekymrad.

– Det är så klart inte bra att vi blir utsatta för något som kan skada oss.

Oro bland brandmännen

Peter Lundberg betonar hur livsviktigt det är att räddningstjänsten kan utföra sitt uppdrag.

– En papperskorg har kanske inte så stort värde, men den dagen de hindrar räddningstjänsten från att komma fram och liv riskeras, så får det stora konsekvenser.

Finns det en oro bland dina kolleger?

­­– Absolut. Vi pratade senast i morse om att vi skulle ta det väldigt försiktigt innan vi åker in i vissa områden. Vi ska värdera om polisen ska gå in före.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.