Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenkastning mot polis och stora bilbränder

Sju bilar antändes, tre av dem blev utbrända i Norrköping.
Foto: Niklas Luks
Räddningstjänsten vägrar åka till platsen utan polisbeskydd.
Foto: Niklas Luks

Sju bilar satta i brand - och stenkastning mot både polis och brandkår.

Under söndagskvällen och natten mot måndag utbröt stora oroligheter i Norrköping.

– Räddningstjänsten vägrar åka dit om de inte får skydd, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid Östergötlandspolisen.

Samtidigt har stenar även kastats mot polis i Borlänge.

Vid 22-tiden på söndagskvällen utsattes en av polisens patrullbilar för stenkastning i stadsdelen Klockaretorpet i sydvästra Norrköping.

Det blev starten på en orolig natt där sammanlagt sju bilar sattes i brand, varav tre blev helt utbrända.

– Vi jagade bort och avvisade några stycken, berättar Ronnie Dahlqvist vid polisen i Östergötland.

Det har varit stökigt under en veckas tid i Klockaretorpet då polisen har tvingats ingripa vid ett flertal tillfällen. Enligt Ronnie Dahlqvist har det gått så långt att räddningstjänsten vägrar åka till området utan polisbeskydd.

Polisgrupp tillsatt

En speciell polisgrupp har tillsatts som ska bevaka området för att få bukt med oroligheterna och motverka upplopp. Enligt vittnesuppgifter till polisen är det samma grupp som ska ligga bakom flera av brotten under veckan.

– Vi kommer att jobba i området så mycket vi kan, säger Ronnie Dahlqvist.

Polisen har upprättat fem anmälningar om skadegörelse och kommer att fortsätta utreda nattens händelser under måndagen. Vid 8-tiden på måndagsmorgonen har ingen ännu frihetsberövats.

Stenattack i Borlänge

På söndagskvällen ryckte polis och räddningstjänst även ut med anledning av en bilbrand i Tjärna Ängar i Borlänge. Väl på platsen kastade en grupp sten mot både poliser och brandmän.

– De lyckades komma undan, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Enligt SVT har även civila blivit mål för stenkastningen, något som Håkan Loman inte har hört talas om.

Inga gripanden har däremot gjorts och stenkastarna lyckades komma undan. Polisen har nu upprättat anmälningar om bland annat våld mot tjänsteman och skadegörelse.

– Det var turbulent under kvällen, men nu har det lugnat ner sig, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, på måndagsmorgonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.