Upp mot 40 ungdomar jagas av polisen efter stenkastning. Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Upp mot 40 ungdomar jagas av polisen efter stenkastning. Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG

Stenkastning mot brandkår – polisen jagar 40 ungdomar

Publicerad

Efter larm om skadegörelse vid en skola utsattes brandkåren för stenkastning av ett ungdomsgäng. 

Nu jagar polisen närmre 40 ungdomar som misstänks vara delaktig i situationen, rapporterar Sördermanlands nyheter.

– Ungdomarnas intentioner gör att vi utreder kraftfull ordningsstörning, säger Roger Lindkvist, vid polisen i Södermanland. 

Runt 18-tiden rapporterades det om skadegörelse vid en skola i Nyköping. Det som inledningsvis rörde sig om skadegörelse urartade till upplopp, skriver Södermanlands nyheter.  

När räddningstjänsten kom till platsen var ungdomarna kvar vid skolan och svarade då med att kasta sten mot brandmännen.

– När vi kommer till platsen ser vi att det brinner på ett flertal ställen. Bland annat i en större soptunna, men även i en bensindunk som de tryckt in under en friggebod. Det är runt 30 - 40 personer på platsen, säger Andreas Blomquist, insatsledare vid räddningstjänsten i Nyköping.

Stenkastningen träffar brandbilarna och en brandman som får en sten på armen. Räddningstjänsten kan dock slutföra insatsen och få släckt det som brinner. Friggeboden hinner inte fatta eld.  

– Brandmannen som fick stenen på sig mår bra och behövde inte uppsöka vårdcentral, säger Andreas Blomquist. 

40-tal ungdomar misstänks ha kastat sten

Ett 40-tal ungdomar misstänks kasta sten mot brandkåren och polisen jagar nu de ungdomar som misstänks ligga bakom så väl skadegörelsen som det våldsamma upploppet.

– Vi kraftansamlar personal nu och genomsöker Brandkärr med omnejd efter misstänkta, säger Roland Lindkvist. 

Enligt uppgifter till Södermanlands nyheter ska ungdomarna krossat ett stort antal rutor i området. Roland Lindkvist vet i nuläget inte omfattningen av de materiella skadorna. 

Rubriceras som våldsamt upplopp

Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp, då det är blåljuspersonal och byggnader som drabbats. 

– Ungdomarnas intentioner gör att vi utreder kraftfull ordningsstörning, säger Roger Lindkvist. 

Vid 20-tiden var ännu ingen gripen. Det finns i nuläget inga bekräftade uppgifter på de misstänktas ålder. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag