Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenkastning mot ambulans – patienten fick vänta: ”Kokar”

Fönsterrutan på ambulansens förarsida krossades efter stenkastning – mitt under uttryckning i Sollentuna.
Foto: Privat / Facebook

En ambulans vandaliserades i Sollentuna – mitt under pågående larm.

Patienten fick då invänta en ny ambulans för transport till sjukhus.

– Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en riktigt kritisk sjuk patient som vi behövde transportera på en gång. Nästa gång kanske de inte har så tur, säger ambulanssjuksköterskan Malin Gille Ahlqvist, 34. 

Det var under söndagskvällen som Malin och hennes kollega hjälpte en patient uppe i en lägenhet i Sollentuna. Efter tio minuter gick Malin ner för att hämta en bår till patienten. Då upptäckte hon att ambulansen vandaliserats och att en fönsterruta på bilen var intryckt, något som gjorde ambulansen obrukbar. 

– Jag ska gå ner och hämta en pirra. När jag kommer ner möter jag en man som säger att några ungdomar gått förbi och krossat rutan vid förardörren, säger Malin Gille Ahlqvist, ambulanssjuksköterska på Samariten ambulans och fortsätter:

– Vi kunde inte fortsätta jobba med bilen då den var full med glas. Vi fick tillkalla en ny ambulans och stå och vänta på den. Det fördröjde vår patients tid till sjukhus med 15 till 20 minuter, säger hon. 

Enligt polisens händelserapport inträffade stenkastningen klockan 18:15 på söndagskvällen. Både polis och ambulans tillkallades för att assistera Malin och hennes kollega. 

Efter stenkastningen blev ambulansen obrukbar. De fick tillkalla en ny ambulans för att transportera patienten till sjukhus.
Foto: Privat / Facebook

Hur reagerade du när du såg skadorna på ambulansen?

– Jag var jättepaff. Jag kunde inte hitta ord. Men jag kokar av ilska. Jag förstår inte hur man kan göra det, säger Malin Gille Ahlqvist. 

– Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en riktigt kritisk sjuk patient som vi behövde transportera på en gång. Nästa gång kanske de inte har så tur att de var en stabil patient, säger hon.

Vittne såg två individer springa från platsen

När vi ringer upp Ulf Kanfjäll, verksamhetschef på Samariten ambulans, hänvisar han oss till polisen för frågor kring enskilda händelser.

Ola Österling, presstalesperson på polisen bekräftar att det skett stenkastning mot en ambulans i Sollentuna under natten till måndagen. 

– Det är en ambulans som fått en sten kastad på sig. Ett vittne har sett två unga individer göra detta. Men de är inte identifierade och ska ha lämnat platsen, säger Ola Österling.

– Man har skrivit en anmälan om blåljussabotage, berättar han vidare. 

Se något mer: Här kastar 31-åringen sten mot polisen i Malmö 

Åtalad för upplopp och sabotage – hoppar på polisbil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.