Khadaffis son Mutassim uppges ha dött. Foto: Luigi Costantini
Khadaffis son Mutassim uppges ha dött.  Foto: Luigi Costantini

Stenhårt slag mot Khadaffi-familjen

Publicerad
Uppdaterad
Revolutionen i Libyen har varit ett hårt slag mot Khadaffis tidigare så priviligerade familj.
Alla hans barn har nu antingen dödats, flytt eller tillfångatagits.
Samma dag som Khadaffi dödades uppges hans son Mutassim också ha dött.
Khadaffis familj har fallit i spillror sedan rebellerna tog över Libyen.
Från att tidigare ha haft toppositioner är nu alla Khadaffis barn antingen på flykt, dödade eller tillfångatagna.
På torsdagen sa Libyens informationsminister Mahmoud Shammam till AP att Khadaffis son Mutassim dödats i Sirte. Vad som uppges vara hans döda kropp visades senare - under stort jubel - upp i ett hus i staden Misrata.
Mutassim föddes 1977 och har bland annat varit officer i Khadaffis armé.
Saif al Islam Khadaffi, som tidigare kallats Khadaffis tronarvinge, uppgavs först ha dödats på torsdagen av al Arabiya. Sedan rapporterade AP att Libyens justitieminister hävdar att Saif al Islam var tillfångatagen och låg skadad på sjukhus. Libyens premiärminister sa senare till Washington Post att Saif al Islam flytt och nu befinner sig på fri fot igen.

Tre flydde till Algeriet

Efter att rebellerna intagit Tripoli bestämde sig Khadaffis dotter Aisha och två av hans söner Mohammed och Hannibal att fly till grannlandet Algeriet.
Algeriska myndigheter bekräftade att de flytt i augusti. De sa också att Aisha fött en dotter i landet.
Mohammed var tidigare chef för Libyens olympiska kommitté. Hannibal fick internationell uppmärksamhet när han greps på ett hotel i Schweiz för att ha misshandlat två anställda.
Incidenten ledde till frostiga relationer mellan Libyen och Schweiz och Libyen tillfångatog två schweiziska affärsmän efter det.

Yngsta sonen dog

Khadaffis son Saadi, mest känd för att ha spelat fotboll i Italienska ligan och åkt fast för doping, bestämde sig också för att fly.
Han åkte till Niger den elfte september där han upptäcktes i en gränskontroll och sattes i husarrest. Landets premiärminister sade senare att han inte skulle lämnas ut.
Khadaffis yngsta son Khamis var den första i familjen som fick sätta livet till efter revolutionen. Han tros ha dödats på väg mellan Tripoli och Bani Walid och den 4 september bekräftade övergångsregeringen att han var död.
Khamis Khadaffi ledde den fruktade militära styrkan "Khamis brigad".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag