Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ja till nya pandemilagen – börjar gälla på söndag

Lena Hallengren (S) om den nya pandemilagen – ska ge befogenheter att stänga ner verksamheter.
Acko Ankarberg Johansson (KD)
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Waltersson Grönvall (M).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Rågsjö (V)
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S)
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda Modig (C).
Regeringen kan förbjuda folksamlingar på gym.
Foto: Shutterstock
Lena Hallengren (S) på väg upp i talarstolen för att debattera den tillfälliga pandemilagen i riksdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Nu har regeringens nya pandemilag klubbats av riksdagen.

Under en riksdagsdebatt riktades samtidigt hård kritik mot regeringens hantering av pandemin.

– Alla är överens om att den här lagen redan borde ha varit på plats, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Spridningen av coronaviruset

Under fredagen klubbades den nya pandemilagen i riksdagen, som börjar gälla på söndag. Lagen ska ge regeringen större befogenheter att stänga ner verksamheter av smittskyddsskäl, och har på förhand fått kritik från delar av oppositionen för att inte tydliggöra rätten till ekonomisk kompensation för drabbade.

Lagen innebär bland annat större möjligheter för regeringen att begränsa öppettider på serveringsställen, och möjligheten att förbjuda folksamlingar på platser där allmänheten har tillträde, exempelvis köpcentrum, kollektivtrafik och privata festlokaler. 

– En regering måste kunna ta initiativ och agera under en kris. Men också att ge kompensation till den som drabbas. Följsamheten till en restriktion stärks om man vet att det kommer en kompensation, säger KD-ledamoten Acko Ankarberg Johansson under en riksdagsdebatt på fredagen.

Regeringen har i sin tur hänvisat till att de redan pågår ett separat arbete med att utforma olika ersättningar.

Tidigare lag användes inte

I våras klubbade Sveriges riksdag en tillfällig krislag, ett tillägg i smittskyddslagen begränsat till tre månader, som skulle ge regeringen större befogenheter att agera mot trängsel. Men lagen användes aldrig. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) var den inte användbar, något som har ifrågasatts av oppositionen.

– Det är obegripligt att regeringen inte har försökt skaffa sig fler verktyg. Centerpartiet har drivit på regeringen sedan i våras med att få en ny pandemilag, säger C-ledamoten Linda Modig.

Under debatten riktades även kritik mot andra delar av regeringens hantering av pandemin, bland annat misslyckandet att skydda den äldre befolkningen.

– Domen mot regeringen kommer att bli hård för att man inte agerade i ett tidigare skede, men det kommer att bli en senare debatt, säger M-ledamoten Camilla Waltersson Grönvall.

”Vittnar om svårigheten att göra rätt”

Lena Hallengren försvarade sedan regeringens arbete, med att ”ett stort antal åtgärder har vidtagits” som byggt på en kombination av frivillighet och förbud.

– Under våren fungerade detta väl. Vi behövde inte, som i många andra länder, fatta beslut om att stänga verksamheter. Regeringen bedömde dock att läget kunde förändras, och det var skälet till att vi i april lämnade lagförslag om ett sådant bemyndigande. Den lagen behövde aldrig användas, och varken regeringen eller något annat parti ansåg att det var motiverat med beslut om nedstängning. 

– Efter en sommar med låg smittspridning påbörjade regeringen arbetet med en ny pandemilag, och allas debattinlägg i dag vittnar om svårigheten i att därefter göra rätt avvägningar, säger Lena Hallengren.

Reagerar i sociala medier

Flera partiledare har kommenterat den nya lagen i sociala medier.

”Pandemin har krävt många liv. Åtgärderna har inte varit tillräckliga. Det behövs en pandemilag för att kunna minska smittspridningen. Men en nedstängning måste också innebära tydliga garantier om stöd för de som drabbas ekonomiskt”, skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Annie Lööf (C) skriver på Facebook att lagen ”skapar rättvisa och långsiktighet, samtidigt som regeringen får kraftfullare möjligheter att trycka tillbaka smittan.” 

”Det är samtidigt oerhört viktigt att företag som kraftigt påverkas kompenseras ekonomiskt, för detta kommer Centerpartiet att fortsätta driva på regeringen”, fortsätter inlägget.

Det här innebär nya pandemilagen

Den nya lagen gäller från och med 10 januari till den 30 september.

Den nya pandemilagen innebär att regeringen kan förbjuda folksamlingar på platser dit allmänheten har tillträde, till exempel:

Köpcentrum och gallerior

Kollektivtrafik

Gym och privata träningsanläggningar

Restauranger och barer

Privata lokaler för sammankomster, såsom förenings- och festlokaler

Inrikesflyg

Övriga platser för fritids- eller kulturverksamhet 

Lagen ska gälla utöver smittskyddslagen och ordningslagen.

Tanken är att den sedan ska ersättas av en permanent pandemilag, anpassad även till andra pandemier än covid-19, i april 2022.

Se också:

Camilla Waltersson Grönvall om varför Moderaterna röstade ja till den nya pandemilagen.
Regeringen kommer nu lättare kunna stänga ner och begränsa verksamheter och företag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.