Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenhård kritik mot Kinberg Batra på M-mötet i riksdagen

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas analyschef Per Nilsson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Moderaterna kan ha fallit till 14,5 procent i SCB:s stora partimätning som presenteras på torsdag. 

Siffran presenterades under tisdagen som "worst case" av opinions- och analyschefen Per Nilsson på Moderaternas gruppmöte i riksdagen, kan Expressen nu avslöja. 

På samma möte riktades stenhård kritik mot partiledningen som sägs sakna en strategi. 

– Partiledningens besked är virriga och motstridiga, säger en M-riksdagsledamot till Expressen. 

Varken Anna Kinberg Batra eller partisekreteraren Tomas Tobé var på plats när Moderaternas riksdagsledamöter på tisdagseftermiddagen samlades för det första gruppmötet sedan partikamraten Patrick Reslow lämnade M för SD.

– Stämningen i riksdagsgruppen är usel och under isen för att uttrycka sig milt, säger en M-riksdagsledamot till Expressen.

Under mötet uttryckte flera ledamöter frustration och uppgivenhet, och det riktades kritik mot partiledaren Anna Kinberg Batra för "virriga och motstridiga" besked på senare tid. 

Kinberg Batras har den senaste tiden hållit tal vid Moderaternas partiråd i Stockholm, under en intern  konferens med partiets alla talespersoner och på partiets förtroenderådsinternat i Helsingborg. 

– Detta har givit upphov till oro och frustration eftersom man inte uppfattade att det fanns någon tanke om vägen framåt och ur detta, säger en M-riksdagsledamot i dag. 

"Vågar inte ta nödvändiga konflikter"

Samtidigt anses inte partiets gruppledare i riksdagen bottna i sina uppdrag. 

– De vågar inte ta nödvändiga konflikter. 

Kritik riktas också mot att både parti- och gruppledning är alltför beroende av politiskt oerfarna tjänstemän i form av presschefen Linda Norberg och policychefen Matyas Keresztesi, enligt uppgifter till Expressen. 

Under tisdagens gruppmöte redogjorde opinions- och analyschefen Per Nilsson för det "troliga utfallet" av Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning som redovisas på torsdag förmiddag. 

Enligt Per Nilsson är det bästa tänkbara utfallet för Moderaterna 18 procent. "Worst case" anses vara 14,5 procent. 

Beatrice Ask: "Ligger extremt dåligt till"

Under gruppmötet begärde M-veteranen och ex-ministern Beatrice Ask i dag ordet och slog fast att Moderaterna "ligger extremt dåligt till". Hon deklarerade samtidigt att "vi måste ha en strategi nu här i dag och det har vi inte", enligt Expressens uppgiftslämnare. 

M-veteranen Beatrice Ask begärde ordet under mötet och slog fast att Moderaterna "ligger extremt dåligt till".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

På mötet ifrågasattes också det faktum att varken partiledaren, partisekreteraren, gruppledaren eller förste vice gruppledaren var på plats. 

Det faktum att riksdagsgruppen förlorat en ledamot sedan förra gruppmötet berördes inte med ett ord på dagens möte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.