Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenevis val – vill se regering med C och V

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
MP, S, V och C i samma regering – i alla fall om språkrör Märta Stenevi får bestämma.
Foto: SVT
Stenevi peggar upp för en bred vänsterkoalition.
Foto: OLLE SPORRONG

Högst upp på Märta Stenevis politiska önskelista står en fyrpartiregering.

I SVT:s ”30 minuter” fick hon själv lägga regeringspusslet och valde då en bred vänsterkoalition med: S, MP, V och C.

– Vi behöver i Sverige få fler starka koalitioner som har en majoritet i riksdagen, förklarar hon sitt val.

Miljöpartiet har varit tydligt med att de inte kommer släppa fram en statsminister igen, om det samtidigt innebär att de inte får sitta i samma regering.

Det var därför ingen överraskning att MP:s språkrör Märta Stenevi i onsdagens ”30 minuter” placerade såväl det egna partiet som Socialdemokraterna först i en drömregering.

Vill ha en bred vänsterregering

Men Stenevi har inte varit nöjd med regeringskonstellationen så som den såg ut under Stefan Löfvens styre. Hon vill i stället addera ytterligare två partier till regeringsbygget: Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Jag tycker att vi i Sverige behöver se hur vi kan få flera starka koalitioner, som också har majoritet i riksdagen, förklarade hon sitt val.

– Vi behöver komma bort från den här enormt instabila parlamentariska situationen vi haft.

Hon tillstod att det på förhand är svårt att veta om de skulle klara att få ihop en sådan regeringskonstelation. Men menade att det fanns ”starka skäl till att bilda en motpol” mot den konservativa del av riksdagen som hon kallar ”blåbrun”.

I den senaste sammanvägningen av opinionsmätningar som Kantar Sifo utför på uppdrag av Sveriges Radio ”Ekot” låg MP under riksdagsspärren, med 3,4 procents stöd.

Åkessons vrede i sändning: ”Kallar du mig nazist?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.