Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenevi: ”Inte övertygad om att det var rätt”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Miljöpartiets två språkrör, Per Bolund och Märta Stenevi, under pressträffen där de meddelade att partiet skulle lämna regeringssamarbetet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP-språkröret Märta Stenevi tvivlar på om det var rätt av partiet att lämna regeringen.

Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi var tvungna att ta ett beslut väldigt fort. Jag har stor respekt för hur rörigt väljarna uppfattade att det var – för det var det, säger hon till tidningen.

Det var i slutet av november som Miljöpartiet kom med beskedet att de hoppade av regeringssamarbetet med Socialdemokraterna – detta efter att riksdagen klubbat igenom en budget som SD varit med och förhandlat fram.

Partiets ena språkrör, Märta Stenevi, säger i dag att den socialdemokratiska enpartiregeringen tagit flera beslut som hon tycker är skadliga för klimatet.

Bland annat tycker hon det är ”skrattretande” att ställa sig bakom EU-kommissionens förslag om att klassa kärnkraft som hållbart.

På grund av dessa beslut är Märta Stenevi inte längre övertygad om att det var rätt av MP att lämna regeringen.

– Jag är inte övertygad om att det var rätt, men i det läget gjorde vi ändå bedömningen att om Socialdemokraterna tycker att det är acceptabelt för dem att regera på en borgerlig budget då kan vi släppa fram dem den här gången, därför att vi vill ju inte se en Ulf Kristersson-regering, säger hon till DN.

Hade velat förhandla

En sak som Stenevi tycker är beklagligt är att partiet inte hann göra några förhandlingar innan man tog beslutet om att lämna regeringssamarbetet.

– Hade vi verkligen trott att Centerpartiet var beredda att lämna så mycket inflytande till Sverigedemokraterna då hade vi långt, långt tidigare satt press på dem. De hade haft tillgång till vår budget sedan i september och hade alla möjligheter att säga om de tyckte den var bra eller inte, säger Märta Stenevi till DN.

Se även:

M backar i ny SVT/Novus-mätning – S går framåt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.