Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stenevi: ”Beredda att lämna regeringen”

Panelen diskuterar partiledardebatten.
MP-språkröret Märta Stenevi.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klyftan mellan Miljöpartiet och Centerpartiet växer efter bråket om strandskyddet och skogen.

Språkröret Märta Stenevi säger att frågan skulle kunna få dem att lämna regeringen, och C får igenom sina krav i budgeten i höst.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi till GP.

Stefan Löfvens sista höstbudget ser ut att bli en tuff kamp.

Ett de stora problemen är konflikten mellan Miljöpartiet och Centerpartiet. Här har Annie Lööf ett krav för att ge sitt stöd: stärkt äganderätt av skogen och ett uppluckrat strandskydd genom att göra det enklare att bygga strandnära på landsbygden.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger MP-språkröret Märta Stenevi i en intervju med GP.

Hotet om att lämna regeringen

Frågan är så viktig att partiet är beredda att lämna regeringen om Annie Lööf får igenom sitt ultimatum, säger hon. Hon menar att de ständigt måste överväga om koalitionsregeringen de ingår i ger tillräckligt mycket positivt.

– Och när den inte gör det då behöver man ta ställning till det.

Annie Lööf menar att det inte är något ”ultimatum” från hennes sida.

”Nu är det ju inget ultimatum utan en överenskommelse som Mp:s statsminister, i vars regering de sitter, sagt att han kommer hedra och genomföra. Innan Mp valde att sätta sig i regeringen. Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem. ”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/1439478136949854210?s=20

Stenevi säger samtidigt att hon tror att det kommer gå att förhandla kring frågan, och att hon inte har några ”som helst illusioner om att det skulle vara bättre att lämna den här frågan till en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, verkligen inte.”

Se också:

Märta Stenevis uttalande i riksdagen om att hon tillhör en klan har mött hård kritik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.