Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenbeckbarnen: "Han är en stor inspiration"

Far till fem. När Jan Stenbeck gick bort i en hjärtinfarkt 2002 var hans yngsta son fortfarande hemlig. Foto: PER-ANDERS PETTERSSON
– Jag är väldigt stolt över min pappa, säger Sophie ­Stenbeck.
Foto: Emil Nordin
Jan Stenbeck avled år 2002.
Foto: Roger Schederin
Cristina Stenbeck.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

NEW YORK/STOCKHOLM. I går kväll satt flera av syskonen Stenbeck tillsammans i New York och såg SVT-dokumen­tären om sin far.

Flera av dem fick aldrig frågan om att intervjuas i ­program­­­serien.

Expressen kan avslöja mer om relationen mellan de fyra och hur de delat upp makten och rollerna mellan sig - detaljer som tv-tittarna inte får se när Jan Stenbecks liv avhandlas.

– Jag är väldigt stolt över min pappa, säger Sophie ­Stenbeck.

Expressen återpublicerar denna artikel från 2013 med anledning av att det den 19 augusti 2017 är 15 år sedan Jan Stenbeck avled.

Första delen av dokumentären "Stenbeck - den motsägelsefulla kapitalisten" som visades i SVT innehöll nya vittnesmål och detaljer om hur Jan Stenbeck under striden med sina systrar på 80-talet säkrade makten över Kinnevik. Men makt­fördelning­­­en bland hans egna barn efter hans död i hjärtinfarkt den 19 augusti 2002 har också varit fylld av drama och komplicerad ­juridik.

Men inget av barnen, inklusive Cristina som tog över som Kinneviks ordförande, har intervjuats av SVT om sina ägarroller och relationen till deras karismatiska far.

Några av syskonen såg första SVT-avsnittet tillsammans i går kväll, i New York.

– Han är en stor inspiration i mitt liv. Jag är så stolt över honom, säger Sophie Stenbeck till Expressen.

Hon är ett av de fyra barn som fick ärva ett av Sveriges starkaste företagsimperier. Jan Stenbecks femte, utomäktenskapliga, blev utköpt efter det plötsliga dödsfallet i Paris.

Strängt låg profil

Tre av barnen gav också makten att styra det till den fjärde, mer eller mindre självvalt.

Affärerna kring denna maktdelning och de sålda aktierna som minskade familjeägandet - tillsammans med en strängt låg offentlig profil - har gjort den nya familjen Stenbeck till en närmast mytisk samling individer som alla verkar ha fått delar av fadern:

Cristina, 35, blev ledaren.

Hugo, 33, sportentreprenören.

Sophie, 32, välgöraren.

Max, 27, talangen.

Fastnade för Cristina

– Jag antar att Jan, precis som andra stora arvsfäder, har försökt sakligt och osentimentalt titta på sina barn för att ta reda på vem som har bäst möjlighet att lyckas med jobbet och då fastnat för Cristina, säger Per Andersson, journalist på SVT och författare till boken "Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman".

Han har även bistått Pär Fjällström i dokumentärdelen, som alltså visades i går.

Cristina hade redan 1999, under Jan Stenbecks sista skygga år, visats upp vid hans sida.

Hon var den han ville se på ordförandeposten. De log båda för första gången tillsammans mot kamerorna när Dagens Industri då belönade Jan med utnämningen Årets företagare

"Folk var osäkra"

Näringslivet och pressen var därmed informerade om den Stenbeckska successions­ord­ningen.

– Det är ju förståeligt att folk var osäkra, de visste ju inte vad de kunde förvänta sig av mig, sa Cristina själv i en intervju med Di Weekend för drygt ett år sedan.

Hennes meriter var oklara, sånär som på studier vid en dyr privatskola från 15 års ålder och ekonomistudier på toppuniversitetet Georgetown i Washington DC.

Men under de år som gått sedan hennes fars bortgång har hon lyckats forma Kinnevik efter sin vilja. Och trots kritik om att bara vara en förvaltare har hon gjort egna stor­satsningar på en ny inriktning: e-handel.

"Hon har inte bara förvaltat"

– Hon har inte bara förvaltat, det kan man se tydligt. Hon har fått företaget att växa, säger den förre ministern Björn Rosengren, rådgivare åt Kinnevikbolagen.

Sina olikheter till trots, de fyra barnen inom äktenskapet Jan Stenbeck hade med frun Merrill, har ägarskapet i Kinnevik gemensamt. De har också en formell överenskommelse sinsemellan om de fonder som delats upp mellan dem: att rösta gemensamt, liksom att det ska ske genom Cristina Stenbeck.

– Max och jag är likvärdiga partners i Verdere (fond som äger 35,1 procent av rösterna i Kinnevik) och vi har en bra ­dialog om Kinneviks framtid. Om han vill ha en annan roll än bara ägare är upp till honom själv, det får tiden utvisa, sa hon i Di Weekend.

Ägarskapet och rollerna lär ha delats upp broderligt och systerligt, i alla fall vad det verkar.

Inte ens när Hugo och Sophie sålde aktier till ett värde av 880 miljoner kronor 2011 reagerade överhuvudet Cristina, trots att det minskade samlade ägarskapet.

– Vi har skapat en struktur där huvud­ägandet är säkrat samtidigt som det är möjligt för dem att göra vad de vill med sina liv. Hugo och Sophie har andra intressen och investeringsplaner som kräver likviditet, och det har jag full respekt för, sa Cristina i intervjun med Di Weekend.

Gör välgörenhet tillsammans

Det finns dock ett forum då de alla infinner sig. Det är under mötena med Hugo Stenbecks stiftelse, den välgörenhetsorganisation som leds av Sophie, men med syskonen och familjevännen Johan Stenman (mångårige Kinnevikekonomen som intervjuades i SVT i går) som styrelseledamöter.

Sara Damber håller i den dagliga verksamheten i stiftelsen.

– Vi hörs alla fyra gånger per år men det är inte alla gånger som alla kan komma. Ibland får någon vara med på telefon. Men de är alla väldigt engagerade och intresserade.

De syns inte så ofta, men du menar att de är aktiva internt?

– I december delade vi ut stipendier. Då var Cristina med. Sophie har pratat om vad vi gör för Stenbecksstiftelsen och vid andra tillfällen. Skulle du fråga dem om något av våra projekt skulle de alla kunna svara. De är väldigt insatta, säger Damber.

Men att berätta i dokumentärfilmen ville inte Cristina.

– Cristina ringde faktiskt mig för ett år sedan och sa att barnen pratat om vår intervjuförfrågan. De stödde projektet som sådant och hon hade uppmanat andra personer inom Kinnevik att ställa upp. Men hon tyckte själv inte att hon kunde tillföra något eftersom vi hade fokus på en tidsperiod då hon själv var så ung, säger producenten Pär Fjellström.

Även om många insiders berättar fascinerande detaljer i serien har SVT inte vänt på alla stenar.

"Jag fick aldrig frågan"

– Jag fick aldrig frågan, säger dock Sophie Stenbeck, bosatt i New York, under en mejl­kon­ver­sa­tion med Expressen.

– Men jag är spänd på att få den. Jag är väldigt stolt över min pappa. Hur han tänkte, hur han jobbade och hur han var som man, säger hon vidare.

Hugo Stenbeck skrev i går i ett sms-svar till Expressen från New York:

– Jag har inte mycket att säga eftersom jag inte har sett filmen.

I övrigt ville han inte prata om sig eller familjen.

Max Stenbeck hälsade även han, via en person som svarade i hans telefon i New York, att han inte hade någon kommentar.

– Han säger att syskonen ska se dokumentären ihop i kväll men att han inte har något att säga i övrigt, sa kvinnan som svarade.

Och så har vi den yngste sonen, den son som bor i Sverige och som Jan Stenbeck fick utanför äktenskapet, vilket framkom efter hans död:

– Det är ingen idé att ens försöka, säger barnets mormor när Expressen ringer.

– Hon (mamman till pojken) har aldrig medverkat i någonting och hon har inte ändrat sig.

Fotnot: Sonen Max Stenbeck avled den 16 mars 2015 i New York.

Ledaren: Cristina, 39

Foto: Foto: Sven Lindwall
Äldsta dottern, som vid 24 års ålder tog över ledningen i familjeimperiet efter pappans hastiga bortgång.

Bor i London med maken Alex Fitzgibbons, ägare av evenemangsfirmor, vilka bland annat deltagit i arrangerandet av prins Willams och Kate Middletons bröllop, enligt brittisk press. Paret har tre barn.

Har en Bachelors-examen i ekonomi vid Georgetown University i Washington. Studerade svenska i Lund på 90-talet. Fick som 19-åring sin första roll i företagen.

Sportentreprenören: Hugo, 38

Foto: Foto: Tomas Leprince
Bor i Schweiz och New York. Har lämnat familjeföretagen för att satsa på jobbet som sportentreprenör. Har satsat miljoner i hockeylagen Linköping och senast i Malmö Redhawks. Efter 60 miljoner kronor satsade på Malmölaget drog han sig ur våren 2012. Större delen av innehavet skänktes till klubbens ungdomsavdelning.

Är seglare på elitnivå och har flera mästerskapstitlar.

Dömd för olaga hot och våldsamt motstånd i samband med festande på krogar kring Stureplan i Stockholm.

Välgöraren: Sophie, 32

Bott i Los Angeles men är tillbaka i New York.

Hon grundade 2007 den ideella organisationen Remedee och är också engagerad i World Childhood Foundation. I dag är hennes främsta sysselsättning socialt entreprenörskap genom The SEA Foundation.

2010 utsågs hon tillsammans med Sara Damber till Årets sociala kapitalist för arbetet med Playing for change (numera Reach for change) som hjälper sociala entreprenörer att driva sina egna projekt.

Talangen: Max, avliden

Foto: Foto: Billy Farrell/Bfanyc.Com

Köpte för ett town house för fem miljoner dollar, drygt 30 miljoner kronor, på södra Manhattan i New York, enligt Fokus.

I New Yorks kommunregister använder sig 27-åringen av förnamnet Andreas.

Han beskrivs som den smarta i familjen och spås få en ledande roll inom familjens företagssfär. Han har studerat liberal arts med ekonomiinriktning på New York University, har storasyster Cristina berättat i en intervju.

Fotnot: Max Stenbeck avled den 16 mars 2015.

Hemlige sonen

Bor med sin mamma, en före detta servitris i Sverige som Jan Stenbeck hade en kärleksaffär med.

Pojkens existens hölls hemlig för familjen Stenbeck. Jan Stenbeck skrev dock på ett faderskapsbevis som blev offentligt efter hans bortgång.

Sophie Stenbeck har nära kontakt med sin halvbror: "Han är en fantastisk människa och jag älskar honom så mycket. Vi är väldigt nära varandra", har hon sagt i en intervju med Veckans Affärer.

Så fördelas rösterna i Kinnevik

Så läser du diagrammet:
Andel av röster i kinnevik i procent.
Rött: Ägs direkt eller indirekt av någon i familjen Stenbeck eller av familjen närstående ägargrupper.
Blått: Övriga.


Jan Stenbeck testamenterade allt till en fond

Fonderna HS Sapere Aude Trust (4,1 procent av rösterna) SMS Sapere Aude Trust (3,0 procent av rösterna) var tidigare samma fond - "Sapere Aude Trust". Det var till den som Jan Stenbeck testamenterade hela sitt innehav i Kinnevik. Men lagen gjorde att bara 50 procent hamnade där, det övriga delades ut på barnen.

Cristina och Max Stenbeck Största ägare i Kinnevik är Verdere S.à.r.l (35,1 procent av rösterna i bolaget), ett företag registrerat i Luxemburg som är skapat ur Sapere Aude Trust. Det ägs i dag, direkt och indirekt av Cristina och Max Stenbeck till 50 procent vardera.

Sophie Stenbeck äger privat 4 procent av rösterna.

Samtliga ovan nämnada ägare (med gemensamma 46,2 procent av rösterna) har enligt Kinnevik enats om att rösta gemensamt.

Sophie styr stiftelsen. Fyra av barnen sitter i styrelsen för Hugo Stenbecks stiftelse, liksom vännen Johan Stenman. Sophie är ordförande.

Familjerna Klingspor och von Horn är de som grundade Kinnevik tillsammans med Jan Stenbeck och är nära med familjen.

Övriga 53,8 procent av rösterna finns i aktier som sålts på marknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.