Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska oljetankern har släppts från Iran

Expressens utrikesredaktör om att Stena Impero släpps.
Stena Impero.Foto: HASAN SHIRVANI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det svenskägda fartyget Stena Impero släpps.

Det är nu fritt fram för oljetankern att – efter drygt två månader – lämna Iran, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt hävdar brittiska UD att fartyget fortfarande är beslagtaget, skriver TT. 

Efter två månader släpps nu oljetankern Stena Impero – som är flaggad i Storbritannien men ägs av svenska rederiet Stena Bulk.

Det var den 19 juli som fartyget beslagtogs av iranska styrkor i Hormuzsundet. Det uppges då ha varit en hämndaktion för att Storbritannien två veckor tidigare hade beslagtagit den iranska oljetankern Adrian Darya 1 i Gibraltar.

Arian Darya 1 kunde lämna Gibraltar den 19 augusti. Och nu skriver nyhetsbyrån AFP på Twitter att även Stena Impero är fritt att lämna.

– Den juridiska processen har avslutats och baserat på det är förutsättningarna för att släppa oljetankern fri uppfyllda och oljetankern kan lämna, säger Irans talesperson Ali Rabiei på en presskonferens.

Men uppgifterna går isär. 

Brittiska UD hävdar att fartyget fortfarande är beslagtaget och att besättningen fortfarande är kvarhållna, skriver TT. 

Vi fortsätter att uppmana Iran att omedelbart släppa Stena Impero och kvarvarande besättning, som är olagligt kvarhållna. Irans olagliga beslag av ett fartyg inom en internationellt erkänd fartygsled är oacceptabelt och underminerar internationell lag”, skriver brittiska UD, enligt TT. 

https://twitter.com/AFP/status/1176057013895335936

Tredjedel av Stena Imperos besättning fri

Sen tidigare har sju personer ur besättningen släppts. Totalt bestod besättningen av 23 personer, så 16 av dem blev kvar. Minst 15 krävs för att fartyget ska kunna framföras.

Enligt Stena Bulk är besättningsmännen från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna.

– Vi har ju själva gått ut med att de mår bra fysiskt, men att de självklart känner psykisk press. För varje dag blir det förstås svårare, har rederiets vd Erik Hånell tidigare sagt.

Han har ännu inte fått de nya uppgifterna bekräftade och vill inte kommentera att Stena Impero släppts innan dess. Men på söndagen sa han till SVT:

– Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar. Så vi förstår att det politiska beslutet är taget om att fartyget ska släppas. Vi hoppas kunna komma i väg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territorialvatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.