Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Iran kommer släppa svenska fartyget

Iran kommer släppa svenska fartyget
Enligt Stena Bulks vd, Erik Hånell, kommer Stena Impero att släppas av Iran på söndagen.Foto: HASAN SHIRVANI / AP TT NYHETSBYRÅN

Under söndagsmorgonen fick Stena Bulks vd, Erik Hånell information om att Stena Impero kommer släppas av Iran.

– Vi hoppas kunna komma i väg inom några timmar, sa Erik Hånell till SVT.

Men när söndagen närmade sitt slut hade fartyget ännu inte släppts. 

– Tyvärr ingen ytterligare utveckling, men vi hoppas på en lösning inom kort, skriver Erik Hånell till Expressen.  

Sedan drygt tre månader tillbaka har Stena Impero hållits i beslag i den iranska hamnstaden Bandar. Det, efter att det svenskägda fartyget, med brittisk flagg, beslagtagits i Hormuzsundet den 19 juni. 

Sedan dess har rederiet Stena Bulks fått knapphändig information om besättningen, vars medlemmar kommer från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna. 

Vd:n Erik Hånell har tidigare beskrivit deras mående:

– Vi har ju själva gått ut med att de mår bra fysiskt, men att de självklart känner psykisk press. Status är densamma, men för varje dag blir det förstås svårare, sa Erik Hånell i början av augusti.

Den 4 september släpptes sju av fartygets besättningsmän fria. De resterande 16 medlemmarna har dock fortsatt suttit frihetsberövade – fram tills nu.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska även Iranska myndigheter ha bekräftat uppgifterna.

– Efter att ha utfärdat beslutet om att häva beslaget av den engelska tankern Stena Impero kommer detta fartyg snart, och efter det att 65 dagar passerat, att påbörja sin färd från Bandar Abbas hamn mot internationella farvatten, säger Allahmorad Afifipour, chef för Irans hamn- och sjöfartsorganisation, till den halvstatliga nyhetsbyrån Fars, skriver Reuters.

Stena Bulk: ”Fartyget ska släppas”

Enligt besked från Erik Hånell tycks situationen ha tagit en positiv vändning på söndagen. Vd:n uppger för SVT att Stena Impero kommer att släppas inom några timmar.

– Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar. Så vi förstår att det politiska beslutet är taget om att fartyget ska släppas. Vi hoppas kunna komma i väg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territorialvatten, säger vd Erik Hånell till tv-kanalen.

Men när söndagen närmade sitt slut hade fartyget ännu inte släppts. 

– Tyvärr ingen ytterligare utveckling men vi jobbar vidare och hoppas på en lösning inom snar framtid, skriver Erik Hånell i ett sms till Expressen. 

Han skriver att de aldrig fått en exakt tid när fartyget kan släppas, och att de inte vet när det kommer ske. Men att de senaste dagarna varit positiva. 

– Vi har haft en positiv utveckling de senaste dagarna, och på grund av det så har vårt hopp ökat att de skall ske snart, skriver Erik Hånell. 

USA skickade förstärkning till området

Beslaget av Stena Impero efterföljde den spända situationen i Persiska viken. Den kan i sin tur härledas tillbaka till början av maj. 

Då skickade USA militär förstärkning till området innan landet kort därpå lämnade Iranavtalet. Efter det utfärdades flera attacker från olika parter mot fartyg i Hormuzsundet.

Bara dagar innan Stena Impero beslagtogs hade Storbritannien också beslagtagit den iranska oljetankern Grace I. Tankern misstänktes för att föra olja till Syrien, vilket stod i strid mot EU:s sanktioner. Grace I släppes fri den 18 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.