Sten Wickbom tillsammans med Olof Plame. Foto: Bengt O Nordin BonSten Wickbom tillsammans med Olof Plame. Foto: Bengt O Nordin Bon
Sten Wickbom tillsammans med Olof Plame. Foto: Bengt O Nordin Bon
Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Foto: Sven-Erik SjöbergDen förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Foto: Sven-Erik Sjöberg
Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Foto: Sven-Erik Sjöberg
Sten Wickbom var justitieministern mellan åren 1983-1987. Foto: TT/ Bertil EricsonSten Wickbom var justitieministern mellan åren 1983-1987. Foto: TT/ Bertil Ericson
Sten Wickbom var justitieministern mellan åren 1983-1987. Foto: TT/ Bertil Ericson
Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Foto: TT/ Flt-Pica 20360Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Foto: TT/ Flt-Pica 20360
Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Foto: TT/ Flt-Pica 20360
"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom", skriver Ingvar Carlsson. Foto: Cornelia Nordström"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom", skriver Ingvar Carlsson. Foto: Cornelia Nordström

"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom", skriver Ingvar Carlsson.

 Foto: Cornelia Nordström

Sten Wickbom har avlidit 84 år gammal

Publicerad

Den förre justitieministern Sten Wickbom avled 84 år gammal på annandag jul efter en tids sjukdom.

Wickbom var justitieminister i Palme-regeringen 1983–1987.

– Det var jag och Sten. Det var lugnt och fint, säger hustrun Gunell Wickbom.

På annandag jul somnade den före detta justitieministern Sten Wickbom in, 84 år gammal. Vid sin sida hade han hustrun Gunnel Wickbom, 76.

– Jag var hos honom juldagarna, och även då han gick bort. Det var jag och Sten. Det var lugnt och fint, säger hon.

Sten Wickbom hade varit sjuk under en längre tid och bodde på ett hem då han gick bort.

Sten Wickbom avgick som justitieminister efter att spionen Stig Bergling lyckats fly 1987. Wickbom blev efter det landshövding i Kronobergs län, ett ämbete han innehade till 1995.

Det har hävdats att han tvingades avgå efter Berglings rymning, något som han själv tidigare – och nu hustrun – avvisat.

– Det stämmer inte. Det var hans val och han ville inte vara en belastning, säger Gunnel Wickbom.

"Gjorde så gott jag kunde"

Sten Wickbom växte upp i Växjö, Kronobergs län. Det var också i Växjö han avled efter en lång tids sjukdom.

– Sten var en officiell person. Justitieminister och landshövding, men nu har han varit sjuk den sista tiden, säger Gunnel Wickbom.

Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Om det har Wickbom senare sagt att han inte var nöjd med utredningen.

– Jag är inte särskilt stolt över de insatser som gjordes på mitt ansvarsområde, rättsapparaten. Vi lyckades ju inte, sa han i en intervju i Expressen 2006.

Med ålderns rätt ansåg han dock att han personligen "gjorde så gott han kunde".

Carlsson: "Saknad och värme"

Ingvar Carlsson var socialdemokratisk statsminister under Sten Wickboms tid som justitieminister. I en skriftligt uttalande minns han vännen och kollegan Sten Wickbom med värme.

"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom", skriver Ingvar Carlsson.

Han säger också att Wickbom var en av regeringskansliets skickligaste och mest anlitade jurister under flera decennier innan han 1983, efter tio år som chef för Lantmäteriet, utsågs till minister av Olof Palme.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag