överbefälhavare Håkan Syrén lämnar över sitt förslag till försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: SCANPIX
överbefälhavare Håkan Syrén lämnar över sitt förslag till försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: SCANPIX

Sten Tolgfors nöjd med sparförslag

Publicerad
Uppdaterad
Försvarsminister Sten Tolgfors (M) är mycket nöjd med ÖB:s förslag för framtiden.
- Dagens svar från ÖB innebär en kraftfull ökning av Sveriges försvarsförmåga.
Men Socialdemokraterna blir starkt oroliga.
I dag tog försvarsministern emot överbefälhavare Håkan Syréns förslag på förändringar i försvaret.
Sten Tolgfors kommenterar förslagen:
- Försvarsmaktens underlag visar att det verkligen går att skapa förband av högre kvalitet och tillgänglighet och därmed stärka landets försvarsförmåga med en ny inriktning.
- Vi ska ha och kan nu få utbildade, utrustade, omedelbart tillgängliga, erfarna och användbara förband. Detta till skillnad från i dag då de mest erfarna och bästa förbanden avvecklas efter internationell insats och kompetensen därmed inte fullt tas tillvara, säger försvarsministern.


"Känner stark oro"

Men Socialdemokraternas Anders Karlsson, ordförande i försvarsutskottet, säger till TT att han inte är lika nöjd:
- Vi känner stark oro för detta. Det ser ut att inriktas mot ett yrkesförsvar. Det är för dyrt och medför mängder av osäkra faktorer. Vi tycker inte det är det moderna, effektiva och inte minst folkligt förankrade försvar som Sverige behöver, säger Anders Karlsson.
- Vi säger att man bör tänka om. Nu tycker vi att regeringen ska stanna upp, ta av sina skygglappar, och titta på alternativa lösningar. Vår hand, från Mona Sahlin, är utsträckt för breda uppgörelser och partiledaröverläggningar. Det som hänt nu talar för att vi ska sätta oss ned på partiledarnivå, säger Anders Karlsson till TT.


Vill ha välutbildade soldater

Hur Socialdemokraterna vill ha det i stället är dock oklart:
- Vi har inte landat riktigt i det, men vi ser svårigheter med en frivillighet, och exemplet är Holland, där de nu rekryterar killar och tjejer som inte orkar gå färdigt gymnasiet. Så vill inte vi att det ska se ut, utan vi vill ha välutbildade soldater, säger Anders Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag