Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sten Tolgfors (M) frågades ut av KU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sten Tolgfors.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Klockan 12 i dag inledde konstitutionsutskottet, KU, förhör med den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M).

Tolgfors pressas på vad han visste om Saudiaffären - som fick honom att avgå.

Han började med att neka till inblandningen i bulvanföretaget SSTI:

– Regeringen har varken initierat eller sanktionerat bildandet av företaget SSTI, säger Tolgfors.

Förra våren avslöjade Ekots reportrar Bo Göran Bodin och Daniel Öhman att Sverige hjälpt Saudiarabien att planera bygget av en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien.

Bygget skulle ske genom ett bulvanföretag - SSTI - som startats av myndigheten Försvarets forskningsinstitut, FOI. Regeringen har hela tiden hävdat att man inte känt till upplägget med ett bulvanföretag.

Dokumenten som "Ekot" kommit över visade att regeringen och Sten Tolgfors inte bara hade ljugit om vad de känt till, de hade även försökt mörklägga sin egen inblandning i affären.

Tre veckor efter avslöjande avgick Sten Tolgfors som försvarsminister. I januari i år lämnade han sin plats i riksdagen.

Nekar till inblandning

Klockan 12 på tisdagen inledde konstitutionsutskottet, KU, sin utfrågning av Sten Tolgfors. Han ger sin version om hans egen och regeringens inblandning i Saudiaffären.

Utfrågningen börjar som öppen och kommer senare att övergå till att bli sluten.

Tolgfors svarade på KU:s ordförande Peter Erikssons frågor och sa att försvarsdepartementet fick kännedom om SSTI först när FOI:s generaldirektör meddelade det i samband med att bolaget avslutades.

– Regeringen har varken initierat eller sanktionerat bildandet av företaget SSTI.

Otydligt svar

Peter Eriksson påminde om att FOI skickade en hemställan till försvarsdepartementet i mars 2009 och att bolaget SSTI nämns i den.

– Har Sten Tolgfors läst hemställan från FOI där SSTI nämns?

– Nu har jag läst den, svarade Tolgfors.

Peter Eriksson upprepade frågan tre gånger utan att få något klart och tydligt svar.

– Vi talar om något som hände för fem år sedan. Tror att det är vanskligt att säga vad man läst då. Det viktiga är att regeringen hanterade frågan korrekt.

"Finns ingen grund i handlingarna"

Enligt Tolgfors bygger frågan på en efterhandskonstruktion.

– Varför skulle regeringen reagera på något som först senare framkommer om SSTI? Varför skulle just det här företaget uppmärksammas? En regering kan inte aktivt misstro sina egna myndigheter, sade Tolgfors.

– Inte ens FOI hade en full bild av SSTI vid den här tiden. När FOI får det, så polisanmäler man ju det hela. Vi hade ingen anledning att förutsätta att FOI inte hade berett det på korrekt sätt. Vårt ansvar var att regeringsbeslutet blev korrekt och i det står ingenting om SSTI i det.

Peter Eriksson var inte helt nöjd med svaren från Sten Tolgfors.

– Jag tycker att det är osannolikt att, trots den stora personkretsen och att flera myndigheter varit inblandade, så känner inte försvarsdepartementet, som har en huvudroll, inte till den verksamhet som bedrivs. Tycker inte Sten Tolgfors att det är konstigt?

– Samtliga utfrågade har dementerat att regeringskansliet informerats. Det finns ingen grund i handlingarna att göra det antagande som ordförande gör. Jag vet ingenting som stöder en sådan spekulation, svarade Tolgfors.

Expressen.se sänder live från den öppna utfrågningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.