Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sten Tolgfors: Blir ingen vapenfabrik

Försvarsminister Sten Tolgfors.Foto: Cornelia Nordström

Det blir ingen saudisk vapenfabrik med svenskt stöd.

Det säger nu försvarsminister Sten Tolgfors.

Han tillbakavisar alla uppgifter om planer på en sådan - trots att avtalet från 2005 talar om produktion av vapen.

Samtidigt tar FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind bladet från munnen och säger till SVT Rapport att det var han som stoppade upplägget med bulvanföretaget.

Två dagar efter Sveriges Radio Ekots avslöjande om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien tar försvarsminister Sten Tolgfors nu avstånd från alla uppgifter om att Sverige på något sätt skulle vara involverat i ett liknande projekt. I en debattartikel i Svenska Dagbladet hävdar Tolgfors, och handelsminister Ewa Björling, att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Det trots avtalets utformning, och tidigare kommentarer från statsministern om att avtalet ska hållas.

"Försökte lösa problem"

Under tisdagen var regeringen offentligt oenig om avtalet, som kritiserades hårt av både KD och FP. Tolgfors och Björling tillbakavisar också uppgifter om att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) gett företaget SSTI, eller någon annan aktör, tillstånd att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Uttalandet stämmer inte överens med det protokoll från ett möte 2008 som Ekot tagit del av.

Dick Sträng, som hade FOI:s uppdrag att via bulvanföretaget SSTI samordna bygget av den saudiska fabriken, eftersom det ansågs för känsligt för myndigheten att göra det, är mycket kritisk till hur försvarsdepartementet hanterat frågan:

- Min uppfattning är att försvarsdepartementet bär ansvar för allt stök som var. FOI försökte bara lösa de problem vi utsattes för, säger han till TT.

"Bulvanföretag"

Enligt Sträng, som lämnat FOI, ändrade försvarsdepartementet kurs flera gånger och FOI pressades att hitta lösningar för att kunna fullfölja avtalet med saudierna. En nödlösning blev under en tid att låta ett bulvanföretag sköta projektet medan FOI-anställda agerade konsulter.

Sten Tolgfors och Ewa Björling hävdar dock att FOI inte fått något regeringsmandat att agera på det sättet och har nu bett FOI att redovisa sina relationer till bulvanföretaget.

FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind tar nu bladet från munnen och säger till SVT:s Rapport att han för två år sedan stoppade upplägget med bulvanföretaget.

- Då fanns det ett upplägg och det är det som har spelats upp i medier att vi skulle agera med ett bulvanföretag som skulle ha startats av en före detta anställd på FOI.

Någon vapenfabrik på annat sätt blev det inte heller, enligt Lind:

- Jag vill vara jättetydlig på att FOI bygger ingen vapenfabrik nere i Saudiarabien, säger han till Rapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.