Sten Tolgfors avgår som försvarsminister

Foto: Nils Petter Nilsson

Efter skandalerna kring vapenfabriken i Saudiarabien kom på torsdagen beskedet:

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår.

– De senaste veckornas medieuppmärksamhet blev för mig droppen som urholkade stenen, om uttrycket tillåts, sa han vid en presskonferens på Rosenbad.

Ekot avslöjanden om en vapenfabrik i Saudiarabien har skakat regeringen och i synnerhet försvarsminister Sten Tolgfors den senaste tiden.

Krav på hans avgång har rests, och på torsdagen strax efter klockan 10.00 kom beskedet.

Fredrik Reinfeldt sa på presskonferensen att avgången sker på Tolgfors egen begäran.

Han och Sten Tolgfors ska ha diskuterat saken redan i oktober förra året, långt innan Saudiaffären avslöjades. Planen var, enligt Tolgfors, att avgå om en månad, men avslöjandena skyndade på avgången.

– De senaste veckornas medieuppmärksamhet blev för mig droppen som urholkade stenen, om uttrycket tillåts, sa han på en presskonferens på Rosenbad.

Elmsäter-Svärd tar över

Sten Tolgfors uppgav att en annan tungt vägande anledning till avgången är att det är ett tufft uppdrag, och att han upplever att han har genomfört den ekonomiska reform av försvaret som varit målet

Den sista "pusselbiten" lades förra veckan och i samband med detta kontaktade Tolgfors statsminister Fredrik Reinfeldt och sa att han ville lämna uppdraget.

Han angav även personliga skäl, att granskningen tärt på honom och hans familj

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar över tillfälligt.

Sten Tolgfors återvänder till riksdagen.

Anmäld till KU

Det var för tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien med vapenfabriken och avslöjade att det av en FOI-anställd bildats ett så kallat bulvanföretag, SSTI, som skulle hålla i projektet.

Försvarsministerns ska själv inte ha känt till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs.

Sten Tolgfors anmäldes till Konstitutionsutskottet av Gustaf Fridolin, MP, efter avslöjandet.

Var handelsminister

Sten Tolgfors tillträdde som försvarsminister i september 2007. Han hade fram tills dess varit handelsminister, en post han fick ta över efter att Maria Borelius tvingats avgå strax efter valet 2006.

Tolgfors första tid som försvarsminister handlade mycket om att han vägrat att bära vapen i lumpen och gjort vapenfri tjänst.

Företrädaren Mikael Odenberg, M, som lämnade uppdraget efter oenighet med övriga regeringen om besparingar inom försvaret, har sagt att Sten Tolgfors fick öknamnet "tomhylsan" inom försvaret.

Sten Tolgfors är född 1966 och är bosatt i Örebro med sin sambo och två barn.

Han har tidigare även varit ledamot av flera olika av riksdagens utskott, bland annat utrikesutskottet och utbildningsutskottet.

Var det tvunget att Tolgfors skulle avgå?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.