Mejra och hennes barn fick uppehållstillstånd i Sverige. Sedan togs det tillbaka och de utvisades till Bosnien. Nu tvingas hon prostituera sig för att överleva. De ansvariga har ingen förklaring - de vill fira jul först. Foto: MIKAEL SJÖBERG och SUVAD MRKONJIC
Mejra och hennes barn fick uppehållstillstånd i Sverige. Sedan togs det tillbaka och de utvisades till Bosnien. Nu tvingas hon prostituera sig för att överleva. De ansvariga har ingen förklaring - de vill fira jul först. Foto: MIKAEL SJÖBERG och SUVAD MRKONJIC

Sten Heckscher: "Jag minns inte fallet"

Publicerad
Uppdaterad
ZENICA/STOCKHOLM. Mejra, 35, och hennes barn fick uppehållstillstånd. Sedan togs det tillbaka och de utvisades till Bosnien. Nu tvingas hon att prostituera sig för att överleva. De ansvariga har ingen förklaring - de vill fira jul klart först.
Mejra, 35, och hennes barn flydde till Sverige på grund av misshandel och förföljelse. Men i augusti utvisades de till Bosnien-Hercegovina.
Där träffade Expressen dem några dagar före jul. Som det berättades i gårdagens tidning är deras situation mycket svår och den sista tiden har Mejra tvingats att tigga och prostituera sig för att de ska överleva.

"Det visste vi alla"

Deras juridiska ombud Branislav Despotovic är kritisk till hur deras fall har hanterats i den svenska asylprocessen.
- Jag har i alla instanser, sagt att Mejra som ensamstående kvinna inte kommer att klara sig. Inte någon beslutstagare i asylprocessen kan säga att de inte trodde att det skulle bli så här. Det visste vi alla, säger han.
Familjen har funnits i asylprocessen sedan 2002. migrationsverket har flera gånger avslagit deras ansökningar. Men 2006 slog migrationsdomstolen i Göteborg fast att migrationsverket gjort fel.
Domstolen gav familjen uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Men Jenny Juster på migrationsverket, tillsammans med rättsenheten, tog beslutet att överklaga till migrationsöverdomstolen som utvisade familjen.
Varför nöjde ni er inte med migrationsdomstolens beslut?
- Det var nog ingen särskild anledning, utan vi var mest intresserade av en bedömning av vad som är synnerligen ömmande omständigheter. Det hade inget med familjen att göra egentligen, vi vet att situationen är svår i Bosnien.

Tog beslutet

Det var dåvarande kammarrättspresident Sten Heckscher samt kammarrättsråden Janet Svensson och Patricia Schömer som tog det slutliga beslutet.
- Jag kan inte kommentera det nu. Jag minns inte fallet och jag är dessutom förkyld. Du får återkomma framöver efter julhelgerna, säger Sten Heckscher.
Janet Svensson vill också fira jul och hänvisar till efter den 12 januari.
Patricia Schömer säger:
- Rekvisitet synnerligen ömmande omständigheter är ett undantagsfall och vi ansåg inte att det fanns sådana skäl utifrån de omständigheter som hade anförts i målet då.

"Förstås tragiskt"

Hur ser du på beslutet idag, när du hör om kvinnans situation?
- Jag kan inte uttala mig om fallet eftersom jag inte minns det i detalj men om familjen har det så här är det förstås tragiskt, säger hon.
Sabiha Husic som jobbar på kvinnoorganisationen Medica i Zenica blir chockad när hon får höra om Mejra.
- Jag förstår inte de svenska myndigheterna. De har skyldighet att kontrollera hur det blir för de återvändande. Det här är ett patriarkalt samhälle och särskilt svårt är det för ensamma mammor som återvänder. Jag vill inte ens tänka på hur det ska gå för henne och barnen med den ökande traffickingen. De har inga rättigheter här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag