Stellan Nyström, 83, åtalas för rattfylleri för att ha kört permobil berusad. Foto: Jakob Kindesjö
Stellan Nyström, 83, åtalas för rattfylleri för att ha kört permobil berusad.  Foto: Jakob Kindesjö

Stellan, 83, kan frias från brott

Publicerad
Uppdaterad
Stellan, 83, åtalas för att ha kört berusad med sin permobil. Men nu ger Vägverket honom rätt - rattfylleri gäller inte permobiler.
- Polisen borde ha annat för sig än att jaga en gammal gubbe, säger han till Norrkoping.expressen.se
83-årige Stellan Nyström i Norrköping lider av värk och sitter i rullstol sedan ett par år tillbaka. För att ta sig omkring utomhus använder han sin permobil.

Togs med till stationen

Den 12 maj i år var han i väg och handlade i Hageby centrum, men på väg hem slog polisen till.
- De kom fram till mig och bad mig blåsa men det visade inget. Då tog de med mig till stationen för att ta ett blodprov, säger han.
Resultatet visade på 0,77 promille alkohol i blodet och några veckor senare åtalades han misstänkt för rattfylleri.
- Jag ville pröva något för min värk och tog något att dricka till lunchen. Jag drack inte för att bli berusad utan för att lindra smärtan. Jag ångrar mig jättemycket, det var en engångshistoria, säger han.

Svårt att sova

Enligt Stellan körde han varken vårdslöst eller kände av någon berusning.
- Jag har inte kunnat sova på nätterna efter händelsen, det ligger och mal i huvudet på mig. Jag fyller 84 i augusti och jag hade hoppats att få leva mina sista dagar i lugn och ro.
Men Stellans färd med permobilen behöver inte vara ett brott. Rattfylleri gäller endast motorfordon och enligt Vägverket räknas inte eldrivna rullstolar till motorfordon.
- Som jag har uppfattat det kan någon som framför en eldriven rullstol berusad inte fällas för rattfylleri, förklarar Bo Ottosson, utredare på Vägverkets trafikavdelning.

Kan bli vägledande

Enligt Vägverket räknas permobilförare som cyklister och kan istället bli fällda för vårdslöshet i trafik om framförandet utgör en fara för andra. Men åklagaren väljer ändå att åtala Stellan för rattfylleri.
- Jag kan tänka mig att åklagaren vill pröva om permobiler ska räknas som motorfordon. Det har nog inte prövats tidigare, säger Hans Lundgren, chef för trafikpolisen i Östergötland.
Norrkoping.expressen.se har sökt ansvarig åklagare för en kommentar men utan resultat.
Rättegången hålls den 17 september.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag