Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefano Catenacci tar time out från Operakällaren

Stefano Catenaccis anställda berättar inifrån Operakällaren – har pågått i åratal.
Krögaren Stefano Catenacci.
Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL
Operakällaren.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL
Catenacci tar nu time out från Operakällaren.
Foto: SAM STADENER / DN TT NYHETSBYRÅN

Krögaren Stefano Catenacci anklagas för sexuella trakasserier mot flera unga kvinnor.

Nu tar han en timeout från Operakällaren, uppger restaurangen.

”Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats”, skriver Abbe Ibrahim, vd på Operakällaren, i en kommentar.

Stefano Catenacci nekar till anklagelserna som riktas mot honom. 

Flera kvinnor anklagar stjärnkocken Stefano Catenacci för sexuella trakasserier medan de var anställda på Operakällaren.

Under ett möte på restaurangen tisdagen berättade ledningen för all personal att Stefano Catenacci tar en timeout.

Abbe Ibrahim, vd på Operakällaren, skriver i en kommentar till Expressen:

”Jag avslutade ett personalmöte med Operakällaren för 20 minuter sedan, där vi har pratat om det senaste dygnets publiceringar.

Kommentaren fortsätter:

Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats. Vi kommer därför att tillsätta en oberoende utredning om arbetsmiljön på Operakällaren. Tills den är klar kommer Stefano Catenacci ta en timeout från sin tjänst. Jag vill understryka att Stefano förnekar flera av de anklagelser som riktas mot honom.”

Innebär det att han inte nekar till alla?

”Han tillbakavisar anklagelserna.”

Har polisanmält för grovt förtal

Att Stefano Catenacci tar en timeout från Operakällaren kände Hovet inte till, men Kungahusets informationschef Margareta Thorgren upprepar att man tar anklagelserna på stort allvar.

– Nu följer vi egentligen händelseförloppet och nu kommer du med ytterligare ny information. Sen när det gäller titulatur, hovtraktör, så är det en fråga som vi naturligtvis kommer ta ställning till, men där är vi inte än utan det är i så fall längre fram.

Stefano Catenaccis advokat Hanna Lindblom har uppgett för Expressen att Catenacci polisanmält tidningen Dagens ETC för grovt förtal. 

Hon säger vidare under tisdagen att hon inte känner till att någon ska ha polisanmält honom, och upprepar att Stefano Catenacci tillbakavisar anklagelserna.

– Vi har inga kommentarer annat än att han tillbakavisar det givetvis, säger Hanna Lindblom.

Advokaten: ”Anmärkningsvärt”

På måndagen publicerade Dagens ETC en artikel med vittnesmål från tolv personer som berättar om att de varit vittnen eller själva upplever att de utsatts av Catenacci på Operakällaren.

Expressens reporter Karolina Skoglund har pratat med 14 tidigare och nuvarande anställda, som berättar om en rad sexuella trakasserier som de menar att hovtraktören Stefano Catenacci på olika sätt ska ha utsatt dem för. 

Advokat Hanna Lindblom igen:

– Mig veterligen så är det ingen av de här personerna som har polisanmält Stefano för någonting, det har vi inte fått, och det kan man ju möjligen reagera på, att processa en sådan här sak i media i stället för att ta det via de rättsvårdande myndigheterna. Det kan jag ju tycka är lite anmärkningsvärt, säger hon.

”Slickade en på halsen”

De sexuella trakasserierna som Stefano Catenacci anklagas för har utspelat sig under ett tiotal år, enligt flera anonyma källor som berättat för både Expressen och Dagens ETC.

De har vittnat om både självupplevda trakasserier från stjärnkocken, och om den sexistiska jargongen som funnits innanför anrika Operakällarens väggar. 

Kvinnor berättar om hur de fått ”dickpicks” skickade till sig från Stefano Catenacci och hur han ska ha tryckt sitt kön mot dem bakifrån. 

– Man kunde stå i hissen med honom när han plötsligt närmade sig. Ställde sig nära, luktade. Och sedan slickade en på halsen, har kocken ”Emma”, som egentligen heter något annat, sagt till Expressen.

Uppgifter: Fick skriva på tystnadskontrakt

Källor har också berättat om en kvinna som avslutade sin anställning efter att Catenacci ska ha bitit henne i bröstet inför flera kolleger, mitt under arbetspasset. Enligt källor till ETC ska hon ha fått skriva på ett tystnadskontrakt, i utbyte mot pengar.

En kvinna har berättat för Dagens ETC om hur hon befann sig inne på sin högsta chefs arbetsrum:

– Så drog han ner byxorna och ville att jag skulle suga av honom. Jag gjorde det. Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.