Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens uppdrag: Ena partiet

Partiordföranden. Stefan Löfven väntar in sitt topplag inför valet 2014. Om en vecka ska partikongressen välja vilka som ska fylla de tomma stolarna i VU-rummet högst på partihögkvarteret på Sveavägen 68. "Vi har laget för partiet men vilka jag tar med mig till Rosenbad är en annan fråga.
Foto: Jens L'Estrade

Stefan Löfven har fortsatt Mona Sahlins resa in mot mitten i svensk politik.

I en stor intervju med Expressen berättar S-ledaren om de interna striderna, livet i offentligheten och hur han tänker besegra Fredrik Reinfeldt.

Och han vill inte stänga dörren för sänkta skatter även med en S-regering.

- Det avgörs vid varje budgettillfälle. Har vi en stark ekonomi så kan man mycket väl prata om skattesänkningar även från vårt parti, säger han.

Det är fredag förmiddag. Stefan Löfven har just avslutat ett telefonmöte med Socialdemokraternas högsta ledning i VU-rummet, högst upp på partihögkvarteret på Sveavägen 68. Det var här som Håkan Juholts öde beseglades för fjorton månader sedan.

Det avlånga konferensbordet är tomt, bortsett från en tjock bunt papper vid Stefan Löfvens plats i mitten av bordets ena långsida. Snett bakom honom hänger Stig Claesson, Slas, målning av Tage Erlander.

När Expressens fotograf niar S-ledaren får han mothugg direkt.

- Vilka ni? Partiordföranden går bra men inte "ni", skojar Löfven på sitt lite lågmälda sätt.

På onsdag inleds Socialdemokraternas 37:e ordinarie kongress på Svenska mässan i Göteborg. Stefan Löfven, som bara är vald av partistyrelsen, väljs till partiordförande på riktigt.

Stridsfrågorna inför kongressen är flera men budskapet som trummas ut från partiet är att det inte kommer bli några större nederlag för Stefan Löfven på hans första kongress som partiledare.

Under ytan bubblar missnöjet. Kritikerna i den högljudda vänsterfalangen menar att Löfven drar partiet för mycket in mot mitten. Det är en resa som Mona Sahlin påbörjade men som fick ett avbrott med Håkan Juholt vid rodret.

Stefan Löfven själv vill inte kännas vid någon högervridning.

- Jag vet inte vad som betraktas som höger eller vänster. Det är svårt att relatera till den diskussionen, säger han.

Klart är att Löfven filat ner flera av konfliktytorna mot alliansen. I förra veckan slog han fast att en S-regering inte kommer att riva upp ett femte jobbskatteavdrag om alliansen lyckas få igenom det före valet. Och i helgen kallade han rut-avdraget för en "frihets- och välfärdsreform" i en intervju med TT.

Du väljs till partiledare på riktigt nu på kongressen. Vilka förväntningar känner du från dina partikamrater?

- Att jag ska leda partiet till valseger och fortsätta utveckla vår politik. Fokus är på jobben, vilket jag själv har initierat. Partiet har svarat upp och fokuset kommer att fortsätta.

Dina partikamrater laddar för strid. Hur väl har du lyckats lugna ned gamla konflikter?

- Det är stabilt i partiet, det är ingen fara. Att vi har olika uppfattningar och ser saker från olika perspektiv är en tillgång i ett så här stort parti. Det är en förutsättning för att vi ska överleva. Ett parti där alla tycker lika dör.

Du har varit heltidspolitiker i ett drygt år. Vilken del av jobbet är svårast?

- Jag vet inte om det går att gradera, men det här är intensivare än att vara IF Metalls ordförande. Det är ett bredare fält att behärska och ett snabbare tempo. Men det vänjer man sig vid.

- Sen är det mer påpassat, inte minst från media. Jag är mer offentlig i dag.

Hur upplever du det?

- Det märks när jag går på stan, det är mer blickar och så. Men folk är vänliga, jag har ingenting emot det. Ibland märker jag det, ibland tänker jag inte på det alls.

- Sen ingår det i en partiordförandes uppdrag att vara tillgänglig för media. Man vänjer sig.

I politiken blir det ofta hård ton och fulspel när olika personer vill flytta fram sina positioner. Hur ser du på den delen av jobbet?

- Det är framför allt mellan partierna och det är för att vinna ett val. Då gäller det att ha mest förtroende på valdagen.

Jag tänker på de interna striderna?

- Återigen, det är helt naturligt att tycka olika i ett parti med 100 000 medlemmar. För mig är aldrig diskussionen ett problem, den är en tillgång. Det är vår förmåga att komma ihop som är tricket. När vi sedan gjort det, efter en bred debatt, är beslutet ännu starkare.

Flera av dina partikamrater har uttryckt oro för att du har för stort fokus på medelklassen i storstan. Vad säger du till dem?

- Nej, fokus på jobb rör hela Sverige. Jobbproblemet är mindre i Stockholm än i många andra delar av landet. Att se till att öka sysselsättningen och få tillbaka människor i arbete är en fråga för hela landet.

Du har ett "framtidskontrakt" ett "utbildningskontrakt" och en "affärsplan". Varför denna näringslivsretorik?

- Vi vill visa väljarna att vi menar allvar. Kontraktet är ett handslag mellan oss och väljarna, det är vad vi kommer att prioritera.

Affärsplan?

- Orden har mindre betydelse. Om någon har stört sig på det så är det innehållet som är det viktigaste, det vill säga fokus på jobb och utbildning.

Hur viktigt är det för din ställning som partiledare att kongressen inte röstar igenom ett förbud mot vinster i välfärden?

- Det är en högst spekulativ fråga. Partistyrelsen har lagt ett starkt, välbalanserat förslag som vi ägnade flera månader åt att ta fram. Det ser till att skattebetalarnas pengar används på ett bra sätt, att vi har hög kvalitet i välfärden, att vi har öppna redovisningar men framför allt att demokratin flyttar fram positionerna i förhållande till marknaden. Samtidigt vill vi behålla den valfrihet många vill ha. Det är ett välbalanserat förslag.

Men argumentet att din ställning skulle försvagas av ett vinstförbud, hur ser du på det?

- Jag tänker inte så.

Känner du till att ledande partiföreträdare använder din ställning som argument för att hindra ett vinstförbud?

- Nej, det gör jag inte. Återigen, vi har diskuterat detta under lång tid. Allas blickar var riktade på vårt parti men ingen har frågat regeringen.

Vad är ditt huvudargument mot ett vinstförbud?

- Det viktigaste för socialdemokratin är att se till att människor får den bästa välfärd som är möjlig. Då är det kvaliteten som är målet, inte formen. Därmed inte sagt att vinster är ett självändamål, för det tycker inte vi. Men allt var inte bra när vi inte hade några privata inslag i välfärdssektorn heller.

LO är för en "non-profit princip". Hur är det som gammal Metallbas att stå på motsatt sida som facket?

- Nej, det är inte motsatt sida. Vi har samma uppfattning om hur välfärden ska organiseras. Den ska vara tillgänglig för alla och styras av behov.

- Skiljelinjen i svensk politik går inte mellan LO och partiet.

Var går den?

- Mellan oss i arbetarrörelsen som vill ha en stark generell välfärd, som är demokratiskt styrd och har hög kvalitet. På andra sidan har du dem som bara tänker skattesänkningar som lösningar på allting.

Flera av dina partikamrater vill öppna för höjningar av inkomstskatten men du lovar att bara de som tjänar över 60 000 ska behöva betala mer i skatt. Varför?

- Det är viktigt för stora breda löntagargrupper att veta att med en socialdemokratisk regering blir det inga skattehöjningar.

Du har sagt att även S skulle ha sänkt inkomstskatten om ni hade haft regeringsmakten efter 2006, men ni hade inte kallat det jobbskatteavdrag. Vad hade det hetat?

- Jag har sagt att eftersom Sverige hade så god ekonomi hade det mycket väl varit möjligt även för Socialdemokrater att sänka skatten. Skatt har inget egensyfte för oss, vi tar in den för att ha råd med välfärden.

- Har vi en stark ekonomi så kan man mycket väl prata om skattesänkningar även från vårt parti.

Vad är det för fel på jobbskatteavdraget?

- Det innebär att man skiljer på olika inkomster. En pensionär betalar mer i skatt än en löntagare, det är fel princip. Vi har heller aldrig trott att jobbskatteavdrag-et är den stora lösningen för jobben som regeringen tror.

- Vi ska se vad vi har för budgetutrymme och vad vi har för behov i den gemensamma sektorn, då kan det mycket väl vara så att det finns utrymme för skattesänkningar.

Menar du att det finns utrymme i dag för fortsatta skattesänkningar?

- Det ser man vid varje budgettillfälle. Du måste se till hur ekonomin utvecklas, och till sysselsättningen och produktiviteten. På hösten varje år görs en bedömning om vilket utrymme som finns.

- Just nu är skattesänkningar inte prioriterat för oss. Vi har oerhört stora behov i skolan, vi måste se till att folk kommer tillbaks i arbete och vi ska ha världens bästa välfärd.

Du har ändå sagt att ni inte kommer riva upp ett femte jobbskatteavdrag före valet?

- Ja, för de grupper jag pratat om.

Innebär det att ni ändrat er om hur ni kommer rösta i riksdagen om regeringen lägger fram det femte?

- Nej. Men vår huvudprincip är att vi inte tänker gå till val på att säga till vanliga löntagare att ni får en höjd skatt med oss. Vi tycker inte om jobbskatteavdraget och kommer rösta emot det om det kommer före valet. Men när vi kommer till hösten 2014 måste vårt budskap vara: det blir ingen höjd skatt med en socialdemokratisk regering.

Du säger att du inte vill höja skatten för vanligt folk. Tjänar vanligt folk 60 000 kronor i månaden?

- Vår nedtrappning av jobbskatteavdraget börjar vid 60 000, men man kan sätta gränsen någon annanstans. Vårt budskap ska vara tydligt till de grupper som jobbar som barnmorskor, sjuksköterskor, industriarbetare eller ingenjörer. De får ingen höjd skatt med oss.

Undersökningar visar att 75 procent av väljarna skulle acceptera höjningar av inkomstskatten för bättre välfärd. Varför lyssnar du inte på dem?

- Det är det jag säger. Vi tar in 1 600 miljarder kronor i skatteintäkter, den största delen är inkomstskatten. Men man kan inte bara titta på skattesatsen i skattetabellen. Det är självfallet intressant för enskilda individer, men det är inte bara det som avgör.

- Den viktigaste skatteintäkten är att människor jobbar. Om vi höjer medelarbets- tiden på svensk arbetsmarknad med ett år har vi hundra miljarder till att använda.

Kan du lova att S inte kommer att höja inkomstskatten om du blir statsminister?

- Ja. På nationell nivå finns inget sådant planerat. Vad landsting och kommuner gör styr inte vi över.

Varför vill ni ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för unga?

- Ingen tror att det är en bra reform, den är ganska verkningslös. Det blir en sänkt kostnad för de som är i arbete i dag, men det säger ingenting om de unga som inte har ett jobb. Det har inte varit det lyckokast som regeringen trodde.

Flera kongressombud menar att Sverige nu sparat tillräckligt och att det är dags att överge 90-talets överskottsmål för att i stället satsa mer på reformer. Hur ser du på det kravet?

- Nej, vi ska absolut inte gå ifrån det. Stark offentlig ekonomi är helt avgörande. Vi ska gå till val på att vara väldigt tydliga i den frågan.

- Vi vet vilka som är mest beroende av välfärden, det är de mest utsatta i samhället. Om vi inte står tydligt för ordning och reda i de offentliga finanserna kan vi inte säga till dem att de kan vara trygga och att välfärdssektorn kommer att fungera.

När ska du lämna besked i regeringsfrågan?

- I god tid före valet. Väljarna har rätt att få veta. Men det är ett och ett halvt år kvar, vi har god tid på oss att fundera.

Med omkring 30 procent av väljarna bakom dig kommer du att avkrävas svar på vilka du ska samarbeta med för att få igenom dina reformer?

- Det är mer än 30 procent (skratt). Men jag säger att väljarna har rätt att få veta i god tid innan man lägger lappen i lådan. Men sen kan vi få ett valresultat som innebär att man kan bli tvungen att titta på helt andra alternativ.

Vad innebär det?

- Precis det jag säger. Ibland låter det som ett spel mellan två parter men så ser det inte ut. Vi har en alliansregering som håller på att krackelera, det är inte ens säkert att alla deras partier kommer in i riksdagen. Det kan vara bra för väljarna att se hur vi tänker men det kan ju faktiskt bli ett valresultat som inte alls passar in i den ramen.

Så du kommer slå fast att du ska regera ihop med någon?

- Det har jag inte sagt. Jag säger att vi kommer berätta hur vi ser på regeringsfrågan i god tid. Det finns flera alternativ.

Har du det lag på plats som du vill ta med dig till Rosenbad vid en valseger?

- Vi har laget för partiet men vilka jag tar med mig till Rosenbad är en annan fråga. Man måste skilja på regeringen och på partiet, det är två skilda saker.

SSU kräver att fler unga och mer mångfald på topposter i partiet. Måste man vara medelålders infödd svensk för att få en tung post i ditt parti?

- Nej, det måste man inte. Vi har ett beslut om att 25 procent ska vara under 35 år på våra listor inför valet. Det ska även synas i våra egna partiorgan. Det är viktigt.

När satt du ner med Fredrik Reinfeldt på tu man hand senast?

- För ett år sedan.

En gång alltså. Hade du velat träffa honom mer?

- Ja, det hade varit naturligt. Bo Lundgren har berättat hur han som oppositionsledare satt ner med Göran Persson regelbundet för att prata om den politiska dagordningen. Det är väl vettigt att statsministern och oppositionsledaren träffas och stämmer av med varandra var man står i olika frågor.

Många menar att det kommer bli statsministerval mellan dig och Fredrik Reinfeldt. Där har han en fördel bara genom att ha suttit på posten länge. Hur möter du det?

- Han hade ju inte suttit som statsminister inför valet 2006.

- Men jag har mina erfarenheter som jag står stadigt på. Jag har både bra näringslivserfarenheter, internationella erfarenheter från mitt fackliga arbete och jag förstår den globala ekonomins betydelse.

- Sen kommer jag stå mycket för samarbete och inte prata om olika särintressen som Reinfeldt gör.

Du väljs till partiledare på riktigt på kongressen. Hur många år framåt ser du dig själv ha det här jobbet?

- Nej, det tänker jag inte... det kommer att bli ett antal år. Jag vill dels vinna valet, sen är min ambition att bygga och utveckla Sverige för att stå starkt i en global ekonomi, ha full sysselsättning, de bästa resultaten i skolan och en välfärd som gör att folk känner trygghet.

Säg att det är söndagen den 7 april och du håller ditt avslutningstal. Hur ska du övertyga besvikna ombud om att den väg du valt är den rätta?

- När vi avslutar är det ett mycket starkare parti som går ur kongressen än som gick in i den. När ett beslut är fattat så är det fattat. Sen är nästa mål att vinna val. Då är det fokus, inte att hålla kvar någon konstlad skiljelinje.

- Då gäller det att ena partiet inför en valseger. Det är min uppgift som partiordförande.

Stefan Löfven - Socialdemokraternas partiordförande

Namn: Kjell Stefan Löfven.

Ålder: 55 år.

Yrke: Partiledare för Socialdemokraterna.

Familj: Hustrun Ulla Löfven och hennes två barn och barnbarn.

Bor: Hyrestvåa i Stockholm, sommarhus vid havet utanför Örnsköldsvik.

Bakgrund: Började som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Blev kontaktombud 1981. Anställdes centralt i Sven-ska Metallindustriarbetareförbundet 1995. Ordförande för IF Metall 2005-2012. Invald i Socialdemokraternas verkställande utskott 2005. Partiledare sedan 27 januari 2012.

Inkomst: 116 000 kronor i månaden.

S-kongressen

Socialdemokraterna håller kongress i Göteborg den 3-7 april. Det är partiets 37:e ordinarie kongress, den förra hålls under Mona Sahlin 2009. 350 ombud samlas. På torsdag väljs Stefan Löfven till partiledare och kommer hålla sitt stora linjetal.

Kongressens första dag ägnas åt att försöka komma överens i de olika stridsfrågorna i förväg. Frågor det väntas bli debatt kring är:

Föräldraförsäkringen

Striden handlar om när försäkringen ska bli tredelad. Partitoppen har inte velat ange en tidpunkt medan stora delar av partiet, bland annat S-kvinnor, vill ha ett löfte om att det ska bli verklighet nästa mandatperiod.

90-dagarsgarantin

SSU har krävt att unga arbetslösa ska få hjälp med insatser redan från första dagen och utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. Flera distrikt samt LO har ställt sig bakom. I dagsläget har kravet stöd av en majoritet av ombuden.

Vinster i välfärden

Stefan Löfven har bundit sig mot ett vinstförbud. Att bli överkörd av kongressen anses kunna försvaga hans mandat som ledare. Men många arbetarekommuner har motionerat om ett vinstförbud. Även LO vill att en non-profit-princip ska råda.

Vapenexporten

Här kräver de fyra sidoorganisationerna SSU, S-studenter, S-kvinnor och Socialdemokrater för Tro och solidaritet att kongressen ställer sig bakom ett förbud mot vapenexport till diktaturer.

Överskottsmålet

Flera ombud tycker att det är dags att överge sparkravet på en procent av BNP över en konjunkturcykel. De menar att dagens starka offentliga finanser möjliggör satsningar på reformer i stället för att hålla fast vid sparkraven.

Inkomstskatten

Flera distrikt vill att S öppnar för att skattehöjningar kan bli nödvändiga för att klara välfärdens utmaningar, bland annat till följd av en åldrande befolkning.

Rätt till heltid

Partistyrelsen har valt att inte prioritera frågan om lagstiftad rätt till heltid trots att det var ett löfte inför valet. Löfven har sagt att han vill ge arbetsmarknadens parter mer tid att lösa frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.