Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens svar till Katerina Janouch

"Precis som på den goda diktaturens tid är "bilden" av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden!", skrev Katerina Janouch via Facebook på onsdagen.
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
"Man kan ha olika uppfattningar om hur landet ligger. Så det finns nog ingen absolut sanning på det sättet", säger Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

DAVOS. Efter kritiken från bland andra Stefan Löfven frågade författaren Katerina Janouch i morse på Facebook:

"När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger."

– Sann eller inte, man kan ha olika uppfattningar om hur landet ligger, svarar statsministern nu.

Det var under en pressträff på den stora konferensen i schweiziska Davos i går som Stefan Löfven kommenterade författaren Katerina Janouchs uppmärksammade uttalanden i tjeckisk tv nyligen. Något som först uppmärksammades av Aftonbladet.

Katerina Janouch uttalade sig bland annat i tv-intervjun om sin syn på Sverige efter flyktingkrisen, och hon hävdade att fler svenskar vill lära sig att skjuta för att försvara sig.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande, kommenterade Stefan Löfven.

På onsdagsförmiddagen svarade Katerina Janouch via Facebook:

"Precis som på den goda diktaturens tid är "bilden" av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden! Exakt som Breznjev, Husak och Ceaucescu gjorde med många kulturarbetare. Sverige 2017. När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger."

"Människor måste få tycka vad man vill"

Vid 16-tiden på onsdagen mötte Expressen Stefan Löfven för en intervju i Davos, inför hans hemresa till Stockholm.

"Man kan ha olika uppfattningar om hur landet ligger. Så det finns nog ingen absolut sanning på det sättet", säger Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Du kallade i går författaren Katerina Janouchs uttalande i tjeckisk tv för väldigt konstigt. Vad menar du med det?

– Ja, jag har kommenterat det på precis det sättet. Människor måste få tycka vad man vill, och det till och med uppskattar jag i en demokrati. Det är bra att man ger uttryck för det. Men jag måste också få ge uttryck för om jag inte tycker att det stämmer överens med hur landet beskrivs.

"När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger", skriver Janouch i dag på Facebook. Är hon välkommen?

– Sann eller inte, man kan ha olika uppfattningar om hur landet ligger. Så det finns nog ingen absolut sanning på det sättet. Men jag har sagt vad jag har sagt, och det räcker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.