Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska lämna besked om vilka de ska samarbeta med vid ett eventuellt regeringsskifte före nyår. Foto: Robin Aron
Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska lämna besked om vilka de ska samarbeta med vid ett eventuellt regeringsskifte före nyår. Foto: Robin Aron

Stefan Löfvens strategi inför valet

Publicerad

Stefan Löfvens plan är att lämna besked innan nyår om vilka han kan tänka sig att samarbeta med - där alla förutom M och SD kan vara framtida partners.

Hur han ska hantera Vänsterpartiet är en fråga som fortfarande plågar S-ledaren.

Samtidigt ska han tiga ihjäl Jimmie Åkesson och nöjer sig med att hamna på runt 25 procent i EU-valet.

Expressen kan nu avslöja viktiga detaljer från ett internt strategimöte i Socialdemokraterna.

För några veckor sedan samlade Stefan Löfven drygt 50 personer för ett möte på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68. De inbjudna var tidigare S-tjänstemän i regeringskansliet.

Ämnet för mötet var Socialdemokraternas strategi, både inför EU-valet i maj nästa år och inför riksdagsvalet i september. Mötet leddes av Stefan Löfven och hans valgeneral Jan Larsson, som förklarade för de inbjudna hur partiet resonerar.

"Vi behärskar inte detta"

Expressen kan nu avslöja viktiga detaljer från mötet, som visar hur Socialdemokraterna kommer agera inför och under supervalåret 2014.

En fråga som lyftes på strategimötet var hur man ska tackla Sverigedemokraterna. Det var Jan Larsson som förklarade hur man tänker kring SD och Jimmie Åkesson.

I stället för att ta striden mot Sverigedemokraterna tänker man släppa frågan helt.

- Vi behärskar inte detta. Det var Janne Larssons besked på mötet. Så därför ska vi inte ta i Sverigedemokraterna, utan bara låta det vara, säger en före detta politisk sakkunnig i Göran Perssons regering som deltog på mötet.

När Expressen frågar Socialdemokraternas presschef Odd Guteland om den hållningen säger han:

- Vi tar debatten med SD i de parlamentariska församlingar de finns.

På mötet pratade man också om det kommande EU-valet i maj nästa år.

I förra EU-valet, 2009, fick Socialdemokraterna 24,4 procent. Man tänker inte sätta upp några stora mål att gå framåt särskilt mycket, utan nöjer sig med att hamna på ungefär samma nivå.

- Vi fick reda på att partiets mål är runt 25 procent. Det är inte särskilt högt, men man vill inte sätta högre mål, eftersom det lika gärna kan gå åt andra hållet, säger Expressens källa som var med på strategimötet.

Enligt Odd Guteland har partiet inte spikat någon exakt siffra.

- Men målsättningen är förstås att göra ett bättre val än förra gången, säger han.

Ger besked innan nya året

Expressen kan i dag också berätta om en planerad S-strategi som inte avhandlades under mötet på Sveavägen.

Det pågår nu en diskussion i partiets ledning om hur man ska möta kraven på att Stefan Löfven före valet berättar vilka han ska samarbeta med om Socialdemokraterna återfår regeringsmakten.

Planen är att man ska ge någon form av besked redan innan nyår.

- Man vill ha undan den här frågan, så därför vill man göra det tidigt, så att frågan är borta när vi går in i valåret, säger en S-källa.

V skrämde bort väljare

Det kommer att bli ett brett besked, där man inte utesluter samarbete med något parti förutom M och SD. Hur man ska hantera Vänsterpartiet är dock fortfarande oklart.

Ska det bli aktuellt att släppa in Jonas Sjöstedt i värmen måste han bevisa att han kan vara en regeringsduglig partner. Samtidigt vet man att Vänsterpartiets medverkan inför förra valet skrämde bort viktiga medelklassväljare och bidrog till valförlusten.

Enligt Expressens källor skulle Stefan Löfven helst se att Vänsterpartiet stängs ute från ett samarbete.

Frågan om Vänsterpartiets medverkan kan göra att utspelet dröjer till våren, men planen är att Löfven ska lämna besked innan årsskiftet.

Socialdemokraternas presschef förklarar att inga tider är spikade.

- Det kommer att ske i god tid före valet, säger Odd Guteland.

Kan fortsätta störa

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror inte att regeringsfrågan kommer att sluta plåga Socialdemokraterna bara för att de ger ett brett besked innan nyår - framför allt om Vänsterpartiet inte utesluts.

- Beskedet som sådant lämnar fortfarande många dörrar öppna. Därför kommer kanske frågan trots allt att fortsätta störa Socialdemokraterna. Inte minst kommer alliansen förmodligen att peka på att Vänsterpartiet finns kvar som möjlig partner, trots att S-ledningen förmodligen i praktiken har stängt den dörren, säger Jonas Hinnfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag