Stefan Löfvens strategi inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska lämna besked om vilka de ska samarbeta med vid ett eventuellt regeringsskifte före nyår.
Foto: Robin Aron

Stefan Löfvens plan är att lämna besked innan nyår om vilka han kan tänka sig att samarbeta med - där alla förutom M och SD kan vara framtida partners.

Hur han ska hantera Vänsterpartiet är en fråga som fortfarande plågar S-ledaren.

Samtidigt ska han tiga ihjäl Jimmie Åkesson och nöjer sig med att hamna på runt 25 procent i EU-valet.

Expressen kan nu avslöja viktiga detaljer från ett internt strategimöte i Socialdemokraterna.

För några veckor sedan samlade Stefan Löfven drygt 50 personer för ett möte på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68. De inbjudna var tidigare S-tjänstemän i regeringskansliet.

Ämnet för mötet var Socialdemokraternas strategi, både inför EU-valet i maj nästa år och inför riksdagsvalet i september. Mötet leddes av Stefan Löfven och hans valgeneral Jan Larsson, som förklarade för de inbjudna hur partiet resonerar.

"Vi behärskar inte detta"

Expressen kan nu avslöja viktiga detaljer från mötet, som visar hur Socialdemokraterna kommer agera inför och under supervalåret 2014.

En fråga som lyftes på strategimötet var hur man ska tackla Sverigedemokraterna. Det var Jan Larsson som förklarade hur man tänker kring SD och Jimmie Åkesson.

I stället för att ta striden mot Sverigedemokraterna tänker man släppa frågan helt.

- Vi behärskar inte detta. Det var Janne Larssons besked på mötet. Så därför ska vi inte ta i Sverigedemokraterna, utan bara låta det vara, säger en före detta politisk sakkunnig i Göran Perssons regering som deltog på mötet.

När Expressen frågar Socialdemokraternas presschef Odd Guteland om den hållningen säger han:

- Vi tar debatten med SD i de parlamentariska församlingar de finns.

På mötet pratade man också om det kommande EU-valet i maj nästa år.

I förra EU-valet, 2009, fick Socialdemokraterna 24,4 procent. Man tänker inte sätta upp några stora mål att gå framåt särskilt mycket, utan nöjer sig med att hamna på ungefär samma nivå.

- Vi fick reda på att partiets mål är runt 25 procent. Det är inte särskilt högt, men man vill inte sätta högre mål, eftersom det lika gärna kan gå åt andra hållet, säger Expressens källa som var med på strategimötet.

Enligt Odd Guteland har partiet inte spikat någon exakt siffra.

- Men målsättningen är förstås att göra ett bättre val än förra gången, säger han.

Ger besked innan nya året

Expressen kan i dag också berätta om en planerad S-strategi som inte avhandlades under mötet på Sveavägen.

Det pågår nu en diskussion i partiets ledning om hur man ska möta kraven på att Stefan Löfven före valet berättar vilka han ska samarbeta med om Socialdemokraterna återfår regeringsmakten.

Planen är att man ska ge någon form av besked redan innan nyår.

- Man vill ha undan den här frågan, så därför vill man göra det tidigt, så att frågan är borta när vi går in i valåret, säger en S-källa.

V skrämde bort väljare

Det kommer att bli ett brett besked, där man inte utesluter samarbete med något parti förutom M och SD. Hur man ska hantera Vänsterpartiet är dock fortfarande oklart.

Ska det bli aktuellt att släppa in Jonas Sjöstedt i värmen måste han bevisa att han kan vara en regeringsduglig partner. Samtidigt vet man att Vänsterpartiets medverkan inför förra valet skrämde bort viktiga medelklassväljare och bidrog till valförlusten.

Enligt Expressens källor skulle Stefan Löfven helst se att Vänsterpartiet stängs ute från ett samarbete.

Frågan om Vänsterpartiets medverkan kan göra att utspelet dröjer till våren, men planen är att Löfven ska lämna besked innan årsskiftet.

Socialdemokraternas presschef förklarar att inga tider är spikade.

- Det kommer att ske i god tid före valet, säger Odd Guteland.

Kan fortsätta störa

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror inte att regeringsfrågan kommer att sluta plåga Socialdemokraterna bara för att de ger ett brett besked innan nyår - framför allt om Vänsterpartiet inte utesluts.

- Beskedet som sådant lämnar fortfarande många dörrar öppna. Därför kommer kanske frågan trots allt att fortsätta störa Socialdemokraterna. Inte minst kommer alliansen förmodligen att peka på att Vänsterpartiet finns kvar som möjlig partner, trots att S-ledningen förmodligen i praktiken har stängt den dörren, säger Jonas Hinnfors.

Stefan Löfvens taktik

REGERINGSFRÅGAN

Ska ge besked innan nyår

Socialdemokraterna plågas av regeringens krav på besked i regeringsfrågan. Senast under partiledardebatten tog Fredrik Reinfeldt upp ämnet flera gånger. Stefan Löfven vill inte ha den debatten i valrörelsen och planerar därför att städa undan regeringsfrågan genom att innan nyår presentera vilka partier han kan tänka sig att samarbeta med.

Besked om V dröjer

Hans plan är att ge ett brett besked, där alla partier förutom M och SD är tänkbara samarbetspartners. Hur man ska hantera Vänsterpartiet har man dock inte löst ännu. Den frågan kan göra att beskedet dröjer till våren.

EU-VALET MAJ 2014

S har inga höga mål

Valet till EU-parlamentet i maj nästa år anses av många vara en kraftmätare inför riksdagsvalet 2014, men Socialdemokraterna har inga högt satta mål.

Under strategimötet på Sveavägen för några veckor sedan meddelade man att målet är att hamna runt 25 procent, vilket bara är något högre än resultatet i EU-valet 2009 på 24,4 procent. Det resultatet var det sämsta någonsin för Socialdemokraterna i ett EU-val.

SVERIGEDEMOKRATERNA

De ska inte ta striden

Under strategimötet på Sveavägen 68 tog partiets valgeneral Jan Larsson upp frågan om hur man ska tackla Sverigedemokraterna, som får höga opinionssiffror i mätning efter mätning. Beskedet var att man inte behärskar Sverigedemokraterna och därför inte aktivt ska ta striden mot Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven har tidigare fått skarp kritik från Fredrik Reinfeldt för att han förhåller sig passiv gentemot Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.