Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens smekmånad över

Foto: Anna-Karin Nilsson

STOCKHOLM. Nu vänder det för Fredrik Reinfeldt och alliansen.

För första gången sedan februari ökar Moderaterna sitt väljarstöd.

Det visar en opinionsundersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro.

I dag släpper Yougov en undersökning gjord på uppdrag av tidningen Metro.

Mätningen visar att den motgång Moderaterna haft under de senaste månaderna har stannat av och vänt. Från att partiet i april var nära 30-procentsgränsen med 30,5 procent har man nu klättrat till 31,1 procent.

Stödet för alliansen visar samma stigande kurva - från 43,6 procent i april till 45,1 i maj.

Men det stigande stödet för Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven tagit över efter Håkan Juholt ser ut att ha mattats av. På några få månader har man gått från rekordlåga 21,9 procent till Sveriges största parti.

Men den senaste mätningen visar att Socialdemokraterna backat med 0,1 procentenheter. På frågan: "Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?" svarade 34,3 procent Socialdemokraterna, i april var siffran 34,4 procent.

Nedåt för de rödgröna

- Man har plockat hem det sympatikapital som finns i väljaropinionen och man har inte så mycket mer att hämta just nu, säger Henrik Oscarsson, professor i stats­vetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro.

Även det totala stödet för de rödgröna går nedåt efter de senaste månadernas uppgång.

Mätningarna visar också, enligt Metro, att förtroendet är fortsatt störst för Fredrik Reinfeldt, med Stefan Löfven på andra plats.

Tror du att Socialdemokraterna får över 40 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014?

FAKTA: Yougov opinion

Parti Väljarstöd Förändring

  • S 34,3 –0,1
  • V 5,9 –0,4
  • MP 8,2 –1,4
  • M 31,1 +0,6
  • C 5,1 +1,4
  • FP 5,4 –0,5
  • KD 3,6 +0,1
  • SD 6,0 +0,3

Undersökningen genomfördes av Yougov på uppdrag Metro och är gjord under perioden 4 april-8 maj och bygger på svar från 1 747 personer i panelen. Yougov är en internetpanel som består av 56 000 män och kvinnor över 18 år.

Man har ställt frågan: "Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?"

Ingen av förändringen är statistiskt säkerställd.

Källa: Yougov

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.