Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens plan: Vill slå ut Annie Lööf

I sin nya bok "Humlan som flyger", som SvD har tagit del av, skriver Stefan Löfven om sin plan att torpedera Centerpartiet.

C ska ut ur riksdagen.

Det är Löfvens hemliga plan inför valet 2014, avslöjar han i nya boken "Humlan som flyger", enligt länktext Svenska Dagbladet.

Han får stöd av Göran Persson som råder Socialdemokraterna att gå till val på egen hand.

Får landsbygden nog med uppmärksamhet i svensk politik?

I boken "Humlan som flyger" skriver författarna, SvD-journalisterna Lena Hennel och Lova Olsson, om Stefan Löfvens plan att torpedera Centerpartiet, som länge legat kring fyraprocentsspärren. Tanken bakom strategin är att en allians med bara tre borgerliga partier inte klarar av att regera. Att locka över C-väljarna innebär därmed en "jättepotential" för S, resonerar Löfven enligt Svenska Dagbladet.

Hemligheten är ett nytt S-märkt glesbygdsprogram.

– Vi ska ha en ännu bättre politik som mycket väl kan komma att attrahera deras väljare, säger Stefan Löfven till Svenska Dagbladet.

Persson stöttar planen

Nya boken om Löfven. Enligt SvD stöttar förre S-ledaren Göran Persson Stefan Löfvens plan. Han kan Centerparitet väl, i alla fall den äldre generationen, menar han, och hans bedömning är att Centerns eventuella framgångar avgörs på landsbygden, inte på Stureplan.

Omöjligt bilda regering

– Minsta lilla förskjutning där, någon procents stadigvarande sänkning av Centerpartiets väljarandel, innebär att det blir omöjligt för Fredrik Reinfeldt att bilda regering. Om jag vore Stefan Löfven skulle jag göra en resa i Sverige och tala om vikten av en levande landsbygd, säger Göran Persson till SvD.

Han talar med Stefan Löfven då och då, ibland ringer han upp sin efterträdare och frågar "vad partiet håller på med" - helt normalt i en sådan relation, menar Göran Persson. Hans mer generella råd för S-seger i nästa val är att gå ut med bilden av ett parti som klarar av att regera, och att inte på förhand varken presentera eller utesluta något parti som samarbetspartner.

Avslöjar pikant detalj

I boken avslöjar Stefan Löfven en pikant detalj när det gäller planen att sänka Centern, enligt SvD: Centerpartiet var i själva verket det första parti som Löfven gick med i. I Sunnersta där han växte upp var det Centerpartiets ungdomsförbund som ordnade de bästa danskvällarna. Och för att få komma in var man tvungen att vara medlem, vilket Löfven blev. Men ganska omgående bildar han en SSU-klubb - som arrangerar egna danskvällar.