I sin nya bok "Humlan som flyger", som SvD har tagit del av, skriver Stefan Löfven om sin plan att torpedera Centerpartiet.
I sin nya bok "Humlan som flyger", som SvD har tagit del av, skriver Stefan Löfven om sin plan att torpedera Centerpartiet.

Stefan Löfvens plan: Vill slå ut Annie Lööf

Publicerad

C ska ut ur riksdagen.

Det är Löfvens hemliga plan inför valet 2014, avslöjar han i nya boken "Humlan som flyger", enligt länktext Svenska Dagbladet.

Han får stöd av Göran Persson som råder Socialdemokraterna att gå till val på egen hand.

I boken "Humlan som flyger" skriver författarna, SvD-journalisterna Lena Hennel och Lova Olsson, om Stefan Löfvens plan att torpedera Centerpartiet, som länge legat kring fyraprocentsspärren. Tanken bakom strategin är att en allians med bara tre borgerliga partier inte klarar av att regera. Att locka över C-väljarna innebär därmed en "jättepotential" för S, resonerar Löfven enligt Svenska Dagbladet.

Hemligheten är ett nytt S-märkt glesbygdsprogram.

– Vi ska ha en ännu bättre politik som mycket väl kan komma att attrahera deras väljare, säger Stefan Löfven till Svenska Dagbladet.

Persson stöttar planen

Nya boken om Löfven.
Enligt SvD stöttar förre S-ledaren Göran Persson Stefan Löfvens plan. Han kan Centerparitet väl, i alla fall den äldre generationen, menar han, och hans bedömning är att Centerns eventuella framgångar avgörs på landsbygden, inte på Stureplan.

Omöjligt bilda regering

– Minsta lilla förskjutning där, någon procents stadigvarande sänkning av Centerpartiets väljarandel, innebär att det blir omöjligt för Fredrik Reinfeldt att bilda regering. Om jag vore Stefan Löfven skulle jag göra en resa i Sverige och tala om vikten av en levande landsbygd, säger Göran Persson till SvD.

Han talar med Stefan Löfven då och då, ibland ringer han upp sin efterträdare och frågar "vad partiet håller på med" - helt normalt i en sådan relation, menar Göran Persson. Hans mer generella råd för S-seger i nästa val är att gå ut med bilden av ett parti som klarar av att regera, och att inte på förhand varken presentera eller utesluta något parti som samarbetspartner.

Avslöjar pikant detalj

I boken avslöjar Stefan Löfven en pikant detalj när det gäller planen att sänka Centern, enligt SvD: Centerpartiet var i själva verket det första parti som Löfven gick med i. I Sunnersta där han växte upp var det Centerpartiets ungdomsförbund som ordnade de bästa danskvällarna. Och för att få komma in var man tvungen att vara medlem, vilket Löfven blev. Men ganska omgående bildar han en SSU-klubb - som arrangerar egna danskvällar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag