Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens plan mot SD: FP och C

Hotet från Sverigedemokraterna om att fälla regeringens budget i omröstningen den 3 december börjar bli allt mer akut.
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

NEW YORK. Stefan Löfven är nu tydligare med sina planer om Sverigedemokraterna väljer att fälla regeringens budget.

Han vill ha hjälp av både Folkpartiet och Centern.

– Jag tror att det kan bli aktuellt, säger han. 

Hotet från Sverigedemokraterna om att fälla regeringens budget i omröstningen den 3 december börjar bli allt mer akut.

Om SD väljer att frångå praxis och aktivt rösta för alliansens skuggbudget skulle det innebära en regeringskris som i sin tur skulle kunna leda till nyval.

Men under sitt officiella besök i New York ,och en intervju med den internationella nyhetsbyrån Reuters, säger statsminister Stefan Löfven att han inte tänker ”avgå bara sådär” om regeringens budget inte går igenom.

Så här sade han under Reuters-intervjun.

"Låt mig vara klar om det där. Det behöver inte betyda att jag avgår bara sådär. Men jag kommer inte att administrera någon annans budget. Det finns andra sätt att hantera en sådan situation"

"Besvärlig situation"

Under ett besök på den svenska kafékedjan Fika sent i går kväll utvecklade han sent i går kväll sina planer.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att det är en besvärlig situation men det behöver inte innebära per automatik att man avgår utan jag har ju möjlighet att ha samtal med andra partier också.

– Om vi alla menar allvar med att ta Sverige framåt där och inte ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande då får vi alla tänka till hur vi kan öppna upp en sådan situation.

– Vi får se vad det blir för situation, nu tänker jag ägna de här veckorna som är kvar åt att prata politik och inte bara taktik och spel.

• Vilket parti skulle vara närmast till hands att inleda ett sådant samarbete med?

– Det finns flera partier, det är politikens innehåll som är det viktiga. Först ska vi ha en diskussion vilka de politiska alternativen är – vad har vi lagt in i vår budget och vad alternativet i budgeten är.

– Det är det viktiga, se skillnaden på satsningen på jobb, sysselsättning, skola, välfärden. Det ska vi diskutera.

• Förs sådana diskussioner redan och i så fall med vilket parti?

– Nej, det gör det inte, men jag har sträckt ut en hand hela tiden, redan före valet. Jag var den som tog höjd för den situation och sa att vi behöver mer samarbete, och kommer sannolikt ha ett sådant behov efter valet eftersom vi kan få ett sådant här valresultat.

Stefan Löfven säger också att han även efter valet sträckte ut en hand till andra partier.

– Då var det inte aktuellt. Men jag tror att det kan bli aktuellt och jag är fortfarande beredd att göra det för att vi måste hitta lösningar som utvecklar Sverige och tar Sverige framåt.

– Det hjälper inte Sverige ett dugg att sitta i varsitt dike och säga ”jag har rätt” utan nu måste vi ta Sverige framåt.

• Annie Lööf var en av de som du sträckte ut en hand till. Är det aktuellt igen?

– Ja, de partier där vi kan hitta samförstånd och lösningar. Jag har sagt att de enda jag inte vill ha samarbete med är Sverigedemokraterna av den enkla anledning att deras värderingar är så långt från våra värderingar.

– Men vi har behov i vissa frågor att hitta lösningar, till exempel försvarsfrågan som måste ha en långsiktig lösning och när det gäller frågan av landsbygden ser jag definitivt Centerpartiet som en samarbetspartner. Där har vi en liknande historia tycker jag.

– När det gäller utveckling av näringslivet och jämställdhetsfrågan ser jag Folkpartiet som en naturlig samarbetspartner men även andra kan komma in där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.