Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven röstas ned som statsminister

"Jag har respekt för att varje parti måste fatta sina egna beslut just nu", sade Ulf Kristersson på fredagen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Ulf Kristersson i riksdagen före omröstningen på fredagen.Foto: Niklas Svensson
Frågan om arbetsrätten blev avgörande i förhandlingarna mellan C och S.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Många journalister på plats inför statsministeromröstningen.Foto: Niklas Svensson
Stefan Löfven ska ha velat ge parterna ett år på sig att förändra turordningsreglerna på arbetsmarknaden-Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor i riksdagen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Talman Andreas Norlén har i samråd med Valmyndigheten börjat förbereda Sverige för ett extra val – efter att Stefan Löfven föll i dagens statsministeromröstning med 200 nej.

– Jag beklagar det, Sverige behöver en handlingskraftig regering, säger Löfven till SVT. 

Nu tror Ebba Busch Thor att chanserna för Ulf Kristersson ökar – och sträcker på nytt ut en hand till Annie Lööf och Jan Björklund.

– Vi har varit beredda att förhandla med C och L under hela hösten och de har ju konsekvent sagt nej ända sedan valdagen, säger KD-ledaren.

Stefan Löfven befann sig på bekvämt avstånd för ett EU-toppmöte i Bryssel när han likt väntat föll i fredagens statsministeromröstning i riksdagen. 

200 ledamöter röstade nej och 116 ja. 28 ledamöter avstod. 

Vänsterpartiet med sina 28 mandat hade inför omröstningen sagt att de skulle avstå omröstningen, och Socialdemokraterna och Miljöpartiet har 100 respektive 16 mandat. C, L, M, KD och SD röstade nej.

– Även om det var väntat så beklagar jag det. Sverige behöver en handlingskraftig regering och väljarna har rätt att förvänta sig att vi klarar av det, säger Stefan Löfven till SVT. 

– Riksdagen har röstat om statsminister och ännu en gång inte nått fram till en ny regeringsbildare. Även om det var väntat så beklagar jag det naturligtvis.

Löfven fortfarande optimistisk

Stefan Löfven vill fortfarande arbeta för en mittenregering och säger till Nyhetsbyrån Direkt att det var ”nära” att regering kunde bildas under förhandlingarna med C och L, enligt Omni. 

– Vi har mycket kvar att göra innan extra val blir aktuellt, säger han till nyhetsbyrån. 

Efter omröstningen förklarade Annie Lööf varför hon bröt förhandlingarna med Socialdemokraterna.

– Tyvärr föll det på mållinjen. Dels för att de inte orkade möta oss tillräckligt, och för att de inte klippte banden till Vänsterpartiet, säger hon i Expressen TV.

Ebba Busch Thor: Förutsättningar för en borgerlig regering

Mycket talar nu för att en ny omröstning sker om Ulf Kristersson, vilket kan bli av redan nästa vecka. 

Enligt Ebba Busch Thor visar veckans budgetomröstning – där M+KD-budgeten vann – att det nu finns förutsättningar för Ulf Kristersson att bilda regering.

Samtidigt är det oklart om C och L kan ändra sig och släppa fram en regering som kräver stöd från SD.

– Jag har stor respekt för att C och L velat pröva olika alternativ. Nu står det klart att de alternativen inte finns, säger KD-ledaren.

Kommer ni att erbjuda C och L något mer nu, för att de ska ändra sig?

– Vi har varit beredda att förhandla med C och L under hela hösten och de har ju konsekvent sagt nej ända sedan valdagen att sätta sig och förhandla politik. Nu har de prövat att förhandla med S. Det har visat sig inte vara en framkomlig väg och nu står dörren öppen hos M och KD, säger Ebba Busch Thor.

Andreas Norlén förbereder för extra val

På grund av låsningarna förbereder talman Andreas Norlén nu för ett eventuellt extra val. Han håller samtal med Valmyndigheten och kommer kalla partiledarna till informella samtal. 

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Ett eventuellt extra val kommer dock inte att äga rum i samband med valet till Europaparlamentet i maj nästa år. Ett extra val måste äga rum minst tre månader efter den fjärde statsministeromröstningen – vilket betyder att den måste ske senast 26 februari för att sammanfall med EU-parlamentsvalet. 

– Jag kan inte se att det finns förutsättningar att ha en pågående process till den 26 februari, säger Andreas Norlén till Fokus. 

Till nyhetsmagasinet säger talmannen också att pratat med partiledarna om extra val. 

– Jag har så klart lyft frågan om extraval med alla partiledare och jag uppfattar att ingen aktivt vill verka för att det blir ett extraval. Men genom att man inte har löst upp de här knutarna så innebär det att partierna har drivit Sverige närmare ett extraval, säger han.
 

Det händer nu

17-21 december: Efter att Stefan Löfven har röstats ner skulle en ny omröstning kunna ske redan denna vecka, då troligtvis om Ulf Kristersson som statsminister.

21 december: Avtackning i riksdagen inför juluppehållet.

15 januari: Riksdagens juluppehåll är slut.

16 januari: Partiledardebatt i riksdagen.

LÄS MER: Beskedet: Riksdagen stänger inte för jullov

Expressen har berättat att Jan Björklund pressas internt för att släppa fram Moderatledaren. Om talmannen föreslår Ulf Kristersson som statsminister på nytt ska Liberalerna kalla till ett partiråd, säger Björklund på fredagen.

– Som alla vet finns det olika uppfattningar inom vårt parti kring de här frågorna och vi har då bestämt den ordningen.

Det blir så lätt att hänvisa till partirådet, vad tycker du?

– Det är ju det som till sist bestämmer det. Jag kommer naturligtvis också att ta ställning i samband med partirådet, säger Jan Björklund.

LÄS MER: Björklund pressas internt – för att släppa fram Kristersson

Annie Lööf bröt förhandlingarna med S 

Ett tag såg det ut att bli en ny S-ledd regering i Sverige. Både Annie Lööf och Jan Björklund övervägde att släppa fram Stefan Löfven – mot att ett antal krav uppfylldes.

Förra veckan pågick intensiva förhandlingar mellan partierna. Trots att Lööf inledningsvis talade om ett ”skambud” från S resulterade det faktiskt i ett dokument som prickade av skatter, migration, byggregler och LSS, skriver Dagens Nyheter.

– Socialdemokraterna har gjort stora konkreta eftergifter på skatteområdet, bostadsmarknad och arbetsmarknad, sa Stefan Löfven vid en pressträff i måndags.

Men frågan som slutligen blev avgörande för att Centern bröt förhandlingarna var arbetsrätten, uppger flera källor för tidningen.

 

"De orkade inte möta oss, och de klippte inte banden till Vänsterpartiet", säger Annie Lööf inför omröstningen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talmannen Andreas Norlén.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Ett samförstånd i mitten hade kunnat verka sammanhållande i vårt land", äger Jan Björklund.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Ulf Kristersson i riksdagen före omröstningen på fredagen.Foto: Niklas Svensson
"Jag och Centerpartiet ville verkligen att dessa samtal skulle leda till något konkret", säger Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf i riksdagen under fredagen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Frågan om arbetsrätten avgörande

Mer i detalj ska det ha handlat om lagen om anställningsskydd, las, och turordningsreglerna om vem som ska sägas upp först vid arbetsbrist. 

Centerpartiet vill bland annat att kompetens ska väga tyngre än anställningstid vid uppsägningar och att företag med mindre än 50 anställda ska undantas från turordningsreglerna.

Frågan blev dödsstöten i förhandlingarna – trots att Stefan Löfven under hösten hade öppnat för att förhandla om las och sa att det fanns ”goda möjligheter att tillgodose näringslivets behov av flexibilitet” i en intervju med Dagens industri.

Expressen har tidigare rapporterat att Stefan Löfven ska ha gått med på vissa ändringar i arbetsrätten – men med en viss hake, enligt en C-källa.

– Socialdemokraterna ville ge LO veto när det kom till frågan om arbetsrätten, vilket för oss var helt otänkbart, sa källan till Expressen.

Jan Björklund: Tyvärr röstar vi nej till Stefan Löfven

Stefan Löfven ska också ha velat ge parterna ett år på sig att förändra turordningsreglerna på arbetsmarknaden för att undvika att den lagstiftning som Annie Lööf ville se från start skulle bli ett alternativ.

Annie Lööf sa i veckan att Stefan Löfven inte ville vika sig för Vänsterpartiets krav. Det bekräftades av en C-källa:

– Vår bild är att det föll på att Stefan Löfven inte ville hålla Vänsterpartiet borta från inflytande. Hade han varit beredd till det hade man kunnat nå en uppgörelse om de reformer som var viktiga för C.

Annie Lööfs besked att rösta nej till Stefan Löfven väckte en besvikelse inom Liberalerna, även om de kort därpå också meddelade att de skulle rösta ner S-ledaren.

Jan Björklund förklarade för riksdagen inför statsministeromröstningen:

– Tyvärr föreligger inte förutsättningarna för ett mittensamarbete. Vi röstar därför nej till Stefan Löfven. Inte för att vi är emot en sådan lösning, utan för att en sådan lösning inte gick att åstadkomma.

LÄS MER: Ledarskribenterna: Ökad chans för Ulf Kristersson

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.