Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens nya värvning ska rädda S

Foto: Lasse Svensson

Här är Stefan Löfvens nya supervärvning: Göran Perssons förre statssekreterare Jan Larsson.

Han petades av Mona Sahlin men blir nu valledare inför valet 2014 - och en nyckelperson i Löfvens jakt på makten.

– Han har det politiska och strategiska men också näringslivsperspektivet, säger Carin Jämtin (S).

Samtidigt som Socialdemokraterna inledde sin dag i Almedalen kunde Expressen berätta att Jan Larsson, kommunikationschef på Nordea och Göran Perssons förre statssekreterare, blir Stefan Löfvens valgeneral inför valet 2014. En nyhet som tidningen Resumé också uppmärksammade.

I dag bekräftade partiet värvningen som de hoppas ska leda till att Stefan Löfven blir statsminister 2014.

– Janne har varit med centralt och vunnit tre val. Han kommer direkt från Nordea som kommunikationsdirektör men har också jobbat på McKinsey som konsult med bland annat skolfrågor. Så han har både valarbete på olika sätt och det politiska och strategiska och näringslivsperspektiv, säger S partisekreterare Carin Jämtin.

Inför valet 2014 vill Jan Larsson bland annat tydliggöra skillnaderna mellan S och regeringen.

– Det är viktigt att beskriva skillnaderna, riktningarna och ambitionen med Sverige. Där har vi en demokratisk skyldighet att beskriva dem, och för oss är det viktigt för vi vill ha mandat för att ta oss an utmaningar som de växande klyftorna, sjunkande skolresultaten, globaliseringen, konkurrenssituationen som växer frami Kina och Indien.

Jan Larsson lämnade Socialdemokraterna när Mona Sahlin tog över ordförandeklubban. Hon ville bygga sitt eget team och såg då inte Jan Larsson som en del av det bygget.

– Hon ville bygga sitt eget lag och det har jag all respekt för. Det fanns ingen bitterhet i det överhuvudtaget. Det var någon slags bjudning att tvinga en 40-årig man att se över sig och se vad han kunde göra - och få mig att ta steget.

Är det en revansch nu när du får komma tillbaka?

– Nej, en revansch förutsätter en bitterhet från början men jag och Mona var helt överens om att detta var bra för mig och partiet. Jag är glad över att det hände, som person har jag utvecklats och fått nya erfarenheter som jag inte hade fått om jag fortsatt med Mona, säger Jan Larsson.

Livet efter politiken har varit ekonomiskt lönsamt för Larsson. Enligt skatteverket hade han 2010 en taxerad förvärvsinkomst på tre miljoner kronor och 2011 hela 4,2 miljoner.

Den nya lönen i S regleras enligt Carin Jämtin av en arvodeskommitté, som säger att han ska få 175 procent av en riksdagslön. Det innebär cirka 100 000 kronor per månad, vilket är ungefär hälften av Larssons lön i dag på Nordea, enligt honom själv.

– Det blir avsevärt mindre lön men jag kommer fortfarande att tjäna bra så jag har ingen anledning att klaga över detta. Jag är glad över den lön jag har och tacksam över den jag fick, säger Jan Larsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!