Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens nya besked om Romson

Åsa Romson går inte in som ersättare när Löfven är ledig.Foto: Patrik C Österberg/STELLA PICTURES
<p>"Jag har utnämnt en vice statsminister för en representantiv roll", säger Stefan Löfven.<br></p>Foto: Riksdagen

Stefan Löfvens nya smäll mot MP-språkröret Åsa Romson:

Hon var inte lämplig som ställföreträdare.

Hennes titel som vice statsminister gäller därför bara i "representativa sammanhang".

– Jag har valt att inte utse någon ställföreträdare. Titeln har jag använt för att Åsa Romson ska ha representativa uppgifter, säger statsministern under förhör i riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Åsa Romson är vice statsminister, men ändå inte. Så kan svaren från statsminister Stefan Löfven i KU i dag sammanfattas.

När Stefan Löfven utsåg ministrarna i sin regering fick MP-språkröret titeln "vice statsminister". Men det innebär inte att det är hon som går in som ersättare när han är ledig eller inte kan fullfölja sina arbetsuppgifter.

Det gör i stället utrikesminister Margot Wallström, den minister som varit statsråd längst tid.

– Statsministern kan enligt regeringsformen utse en ställföreträdare som ska utföra hens uppgifter. Men det finns ingen skyldighet att utse en ställföreträdare. Jag har valt att inte göra det, säger Stefan Löfven.

– Jag har utnämnt en vice statsminister för en representantiv roll. Det är så den fullföljs.

Löfven: "Den titeln har olika innebörd"

Enligt statsministern har Romsons titel "gett oss fördelar".

Löfven nämner bland annat Åsa Romsons besök i Kina, då hon på grund av titeln fick träffa Kinas vice premiärminister. Han nämner också en avskedslunch med Indiens president, när denne besökte Sverige.

– Sen vet alla att den här titeln har olika innebörd i olika länder.

Enligt Löfven har Romson på grund av titeln också fått förlängd talartid vid ett besök i Peru.

Moderaternas riksdagsledamot Marta Obminska pressade under KU-förhören i dag Stefan Löfven på frågan om varför han inte varit tydlig med att Romson inte är ställföreträdare.

– Alla beslut som jag har fattat meddelas ju riksdagen. Hade jag fattat beslut om att Åsa Romson ska vara ställföreträdare hade det framgått, svarar han.

"Har agerat konstitutionellt rätt"

Stefan Löfven medgav samtidigt:

– Visst hade informationen kunnat vara tydligare, men formellt sett menar jag att jag agerat konstitutionellt rätt.

Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin konstaterade under KU-förhören att det tidigare varit så att den som varit vice statsminister också varit ställföreträdande.

– Varför fanns det ingen anledning att informera svenska folket om denna nya ordning? frågade Sundin.

– Formellt fullgör jag min informationsskyldighet när jag lämnar in besluten som fattats till riksdagen, svarade Löfven, och konstaterade att talmannen informerades i oktober 2014.

På frågan om varför Stefan Löfven inte utsåg Åsa Romson till ställföreträdare svarade statsministern:

– Det är upp till statsministern att avgöra detta. Den som varit statsråd längst tid är den som ska tjänstgöra, och det tycker jag är en riktig ordning.

Fick frågan om kungen informerats

Kristdemokraternas riksdagsledamot Tuve Skånberg konstaterade att regeringen Löfvens beslut är "ett absolut unikt förhållande" som varken partiledarkretsen, Säkerhetspolisen eller krigsdelegationen informerats om.

– Är det verkligen ansvarigt? frågade Skånberg, och statsministern svarade:

– Jag har informerat och använt det utrymme som regeringsformen föreskriver. Jag har valt att inte informera om de beslut jag inte har fattat.

Stefan Löfven fick också frågan om kungen informerats.

– Exakt när informationen lämnades ...? Vi lämnar information regelbundet till hovet vid regeringens bildande. Då utgår jag från att det också framgick, svarade statsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.