Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens nya brev till alliansen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I ett brev som skickades till alliansens partiledare i tisdags bjuder Stefan Löfven in till samtal om en "ny säkerhetsstrategi för Sverige".
Foto: Niklas Svensson
I försvarsöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen ingår bland annat satsning på stärkt ubåtsjaktsförmåga.
Foto: Försvarsmakten

Stefan Löfven har en plan för att sätta agendan inför Almedalsveckan och framstå som en "statsman", enligt allianspartierna.

Expressen kan i dag avslöja att han nu, bara tio veckor efter den stora försvarsuppgörelsen, bjudit in alliansens partiledare till gruppsamtal om en ny säkerhetsstrategi för Sverige.

"Vilket är det nationella ansvaret för människors säkerhet i Sverige?" frågar han i ett brev som skickades i tisdags.

På söndag inleds Almedalsveckan på Gotland och åtta riksdagspartier hoppas att just deras frågor ska hamna högst på agendan.

I dag kan Expressen berätta hur Stefan Löfvens planer ser ut.

Statsministern, som just nu befinner sig i Bryssel för sommartoppmötet med EU:s regeringschefer, vill under politikerveckan i Visby få debatten att handla om säkerhetspolitik. Tillsammans med medarbetare har han under en tid arbetat fram strategin som ska stjäla uppmärksamheten från de andra.

Kallar till ett möte

I ett brev som skickades till alliansens partiledare i tisdags bjuder han in till samtal om en "ny säkerhetsstrategi för Sverige".

Stefan Löfven skriver i brevet, som Expressen tagit del av:

"Jag föreställer mig att detta är ett arbete som kan ta ett tag, och där vi som partiledare vill överlåta åt våra medarbetare att diskutera konkreta texter i en sådan strategi. Men jag tror samtidigt att det vore bra för oss att ha ett första möte för att resonera om inriktningen för detta arbete. Jag bifogar en lista över några enkla frågeställningar som kan komma att platsa i arbetet med en nationell säkerhetsstrategi."

En av frågorna som Löfven ställer till sina partiledarkollegor lyder:

"Vilken är innebörden i det breda säkerhetsbegreppet?"

En annan:

"Vilket är det nationella ansvaret för människors säkerhet i Sverige?"

Enligt uppgifter till Expressen ifrågasätts innehållet i brevet av alliansledarna.

Statsministerns formuleringar betecknas som "taffliga" och "amatörmässiga".

– Han vill framstå som en statsman, men man kan få intryck av att han i stället tänker hålla en grundkurs i statskunskap, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt ifrågasätts syftet med inbjudan. Så sent som för tio veckor sedan blev försvarsuppgörelsen mellan regeringspartierna och tre av de fyra allianspartierna klar.

I samband med att försvarsuppgörelsen presenterades i mitten av april konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är en unik, bred och stark plattform för framtiden och tyngden kan inte nog understrykas. Det är en viktig signal för omvärlden.

Samarbeten ska utredas

Förutom ökade anslag till Försvarsmakten på 10,2 miljarder kronor de närmaste fem åren kom partierna överens om att tillsätta en utredning som ska analysera och redogöra för innebörden av olika former av samarbeten respektive medlemskap med länder och organisationer.

Alliansledarna har, trots att de är starkt kritiska till innehållet, kommit överens om att gå till gruppsamtalet med Löfven.

Stefan Löfven har ännu inte kommenterat brevet till alliansledarna.

Uppgörelsen mellan regeringen och alliansen

Försvarsuppgörelsen uppnåddes i april i år, mellan regeringen och M, C och KD.

Den innebär att försvaret sammanlagt får 10,2 miljarder kronor i höjda anslag 2016-2020.

Pengarna ska bland annat användas till fler övningar och en ny motoriserad skyttebataljon, renovering av korvetter och stärkt ubåtsjaktsförmåga och likaså ett permanent förband på Gotland.

Efter år 2020 väntar ytterligare kostsamma försvarssatsningar på land ytterligare tio nya Jas Gripenplan och en extra ubåt.

Ur Stefan Löfvens brev till alliansledarna

"Jag föreställer mig att detta är ett arbete som kan ta ett tag, och där vi som partiledare vill överlåta åt våra medarbetare att diskutera konkreta texter i en sådan strategi. Men jag tror samtidigt att det vore bra för oss på partiledarplanet att ha ett första möte för att resonera om inriktningen för detta arbete. Jag bifogar en lista över några enkla frågeställningar som kan komma att platsa i arbetet med en nationell säkerhetsstrategi."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.