Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens mamma Iris är död – blev 90 år

Stefan Löfven.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Iris Melander, dagen efter att hennes son blivit partiledare 2012.
Foto: PATRICK SJÖÖ / EXP

Statsminister Stefan Löfvens mamma har dött. 

I ett kort uttalande säger statsministern:

”Jag saknar henne redan”

”I natt avled min mamma Iris Melander. Hon blev 90 år gammal. Jag kom som fosterbarn till Iris och Ture Melander som ettåring. De tog hand om mig, de blev mina föräldrar, de gav mig en fin och kärleksfull barndom.”

Löfven hyllar sin mor bland annat för hennes påverkan på hans tidiga politiska bana:

”Iris har haft en enorm betydelse i mitt liv. Hon lärde mig medmänsklighet, vikten av hårt arbete och uppmanade mig att gå med i SSU. Jag saknar henne redan”, skriver han.

”Hon lärde mig medmänsklighet”

Stefan Löfven har många gånger hyllat sin mamma för det politiska engagemang som han fick in tonåren.

Statsministern föddes i Stockholm, men vid ett års ålder adopterades han bort till paret Iris och Ture Melander i Ådalen. 

Där växte han upp och fick erfarenheter som skulle komma att prägla hans fackliga och politiska engagemang. 

Stefan Löfven hyllade mamma Iris i sitt jultal 2017. Han berättade att hon varit hemsamarit under hans uppväxt och tagit sig runt på skoter, för att besöka äldre i bygden, under de smällkalla vintrarna. 

– Av mamma lärde jag mig nog medmänsklighet och solidaritet betyder i praktiken. Och jag vet att det finns många som min mamma runtom i Sverige i dag – fast kanske inte med moped och skoteroverall. Som sliter för att Sverige ska vara ett ledande välfärdsland, sa Stefan Löfven. 

Kunde inte träffas

Senaste gången Stefan Löfven pratade offentligt om sin mamma var in en intervju med Örnsköldsviks allehanda tidigare i våras. Då berättade statsministern att han inte vågade besöka sin mamma på grund av risken för corona. 

– Jag ringer till henne och håller kontakt men vi ska inte besöka äldre människor, så det gör jag inte. Jag vill göra det, men det innebär en stor risk. Vi ska skydda våra äldre och andra riskgrupper. Vi får hitta andra lösningar, det viktigaste är att vi tänker på smittspridning, att hålla fysiskt avstånd, sa han då till tidningen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.