Statsminister Stefan Löfven intervjuas av Expressens Maggie Strömberg i satsningen ”Fem dagar om framtiden” om hur väl rustat Sverige är för att hantera uppblossande kriser i framtiden.
En kris som nu seglat upp som den stora politiska stridsfrågan är gängbrottsligheten. Förutom mord i kriminella nätverk så sköts en 12-årig flicka i augusti till döds när hon promenerade med sin hund i Botkyrka. I Göteborg satte ett kriminellt nätverk upp vägspärrar för att kontrollera fordon och nyligen slöt de kriminella grupperingarna i staden fred med varandra, utanför rättssamhället.
Rikspolischefen beskriver utvecklingen som synnerligen allvarlig, hur ser du på den?
– Ja, som rikspolischefen. Det här är ett förbannat gift i vårt samhälle. Det begränsar människors frihet och det har jag sagt hela tiden. Det är fullständigt oacceptabelt att sådana här smågangstrar och ligor begränsar vanliga människors frihet i deras bostadsområden, i stan och på gator och torg. Det är oacceptabelt, säger Stefan Löfven och lyfter fram regeringens åtgärder:
– Och det är därför som vi från förra mandatperioden också har sett till att förstärka polisen. Vi har nu fler poliser än vad vi någonsin har haft i vårt land. Vi har två nya polisutbildningar, utökat med ytterligare två polisutbildningar. Vi har därutöver fått fler ekonomiska resurser än vad de begärde, vi har höjt ett 50-tal straff, vi har gett polisen ytterligare möjligheter och till kameraövervakning och till att läsa krypterad information.
Betonar civilsamhällets betydelse
Stefan Löfven anser att hela samhället behöver vara med för att hindra utvecklingen.
– Det är det polisen själva säger: Det här är en uppgift för hela samhället. Polisen ska göra sitt och måste vara hårda här och nu, det ska vi vara, men vi måste också se till att de unga som dras in i de här kriminella nätverken inte lockas dit. Och då är det en annan typ av insatser som måste till. Då är det arbete, de här ungdomarna ska se sina föräldrar gå till jobbet, det är socialtjänsten, det är skolan och så vidare. Det är civilsamhället, det är den satsningen som också måste till, säger Stefan Löfven.
Många debattörer och politiker talar om sambandet mellan flyktinginvandring och den grova våldsbrottsligheten. Vad säger du om det resonemanget?
– Jag tänker inte säga att det här våldet tillhör den och den folkgruppen, eller hör ihop med var man kommer ifrån. Vi har problem med brottslighet, till en stor del så handlar det också om klass. Vi har ett samhälle som är för delat, det är för stora skillnader i villkor. Brottslighet är aldrig acceptabelt, aldrig någonsin. Vi har nu fler människor i fängelse än kanske någonsin. Polisen har gjort enormt stora ingripanden. Och nu sitter många av de här gängledarna i fängelse. Så i den delen har det varit lyckat, men vi måste fortsätta den hårda delen för det kommer att behövas mer.
Slår tillbaka mot kritisk ledarartikel
– Om vi då har köer av unga framför allt killar som står och väntar på att ta över det här. Det är det tillflödet vi måste stoppa. Då är det andra uppgifter som måste lösas. Det är skolan.
I dag får du kritik till och med från socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida som skriver att just nu är upplevelsen att regeringen inte lyssnar och verkar sova. Vad säger du om det?
– Ja, de verkar ha somnat själv på redaktionen. Det är bara att läsa det 34-punktsprogram som vi tog för ett år sedan. Dels anställs det mer poliser än någonsin, de får läsa krypterad trafik, de har ökade befogenheter, vi höjer straffen, vi ska se till att skydda vittnen. Vi utreder möjligheten till kronvittnen. Så om man går in och tittar bara på det 34-punktsprogrammet så händer det en hel del. Med det sagt så kommer vi behöva göra mer. Men att påstå att ingenting görs, det är faktiskt förbannad lögn och dikt.
I en annan uppmärksammad händelse nyligen kidnappades två barn på en kyrkogård i Solna och utsattes bland annat för tortyr. Vad vill du säga till de föräldrar som är rädda för att låta sina barn cykla till fotbollsträningen eller gå ut med kompisar?
– Vi ska hjälpas åt i vårt samhälle. Vi ska ha ett tryggt samhälle och ett starkt samhälle. Det är därför vi för till mycket mer resurser till polisen så att polisen kan vara mer närvarande också lokalt. Det kommer ha en stor betydelse, inte minst i förorter och städer och samhällen runtom i vårt land. Om polisen är mer närvarande, det är ett sätt att göra det här.
– Men vi behöver hjälpas åt i hela samhället, att skolan fungerar, att vi också som individer tar vårt ansvar och till exempel vittnar när vi behöver vittna. Att vi bryr oss varandra.
Hur ska man våga vittna, det är många som är oroliga för det i dag?
– Ja, jag förstår det. Det är därför vi tittar också på skyddet. Vad kan vi göra mer för att skydda? Den är begriplig den rädslan. Men det är också så att om inte rättsväsendet fungerar och ingen vittnar. Då kommer de kriminella att kunna fortsätta, de kommer aldrig kunna ställas till ansvar, de kommer aldrig få fängelse.
Anders Lindbergs svar till Löfven
Anders Lindberg, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, säger – efter statsministerns kommentar om att redaktionen verkar ha somnat – att han tror att många läsare har svårt att känna igen sig i ”den beskrivning Stefan Löfven gör”.
– Självklart har regeringen gjort mycket, men jag tror att de flesta upplever att det är väldigt mycket kvar att göra och vill att situationen förändras.
Lindberg säger också att han tror att Socialdemokraterna håller på att tappa greppet om själva frågan, samtidigt som Ulf Kristersson och Moderaterna ideligen kommer med nya förslag om hur gängbrottsligheten ska bekämpas.
– Men jag tror inte Löfven ska släppa det här, säger Anders Lindberg.
Han har heller ingen förståelse för statsministerns hårda svar.
– Jag tror inte opinionsbildare eller ledarsidor är det regeringen ska va arg på. Jag hade gärna sett att den här ilskan riktades mot brottsligheten, säger han.
Och:
– Nej, vi har inte somnat. Däremot vill vi föra ett samtal med regeringen om varför ingenting händer ute i verkligheten. Jag tror att vad som händer ute på gator och torg är viktigare än att regeringen lägger fram olika program. Folk vill se en förändrad verklighet.