Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens ilska efter misstroendet: ”Hatsvansen kommer dricka champagne ”

Stefan Löfven skriver att M:s misstroendeomröstning mot Annika Strandhäll motiveras av ”en uppiskad stämning”.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Annika Strandhäll frågas ut i KU.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven säger att Moderaternas misstroendeomröstning mot Annika Strandhäll motiverats av ”en uppiskad stämning” och hon är en av de kvinnliga politiker som fått möta mest hat i sociala medier – något som gjort henne till en ”måltavla för detta oansvariga politiska spel”. 

Löfvens uttalande avfärdas av Moderaterna:

– Det är absurt att Stefan Löfven försöker reducera den här frågan till en kvinnofråga, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Centerpartiet meddelade under måndagskvällen att de kommer att lägga ner sina röster - och räddar därmed Annika Strandhäll.

Under måndagen, mindre än ett dygn före omröstningen, gick Stefan Löfven ut på Facebook där han skrev ett mycket kritiskt inlägg angående Moderaternas agerande.

Statsministern frågade om Moderaterna hade krävt en misstroendeomröstning om det inte redan funnits en ”uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll”.

I sitt inlägg på Facebook skriver Löfven att Annika Strandhäll är en av de kvinnliga politiker som får ta emot mest hat på sociala medier och att hon har blivit utsatt för personliga och sexistiska angrepp.

”Det har gjort henne till en måltavla för detta oansvariga politiska spel”, skriver han vidare. 

Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne

Efter inlägget, som publicerades under måndagen, talade Stefan Löfven till presskåren vid riksdagshuset i Stockholm. 

Även då uttryckte han sig väldigt starkt: 

– Annika Strandhäll är en av dem som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt – vill man vara en del av det här. 

Statsministern sa vidare att det rimliga och seriösa hade varit att avvakta resultatet av den pågående granskningen i Konstitutionsutskottet.

– Jag undrar om man hade kört i gång det här om det inte varit en av de kvinnliga politikerna som har en sån här svans efter sig.

–Jag menar att det var lättare att gå på det mot en politiker som redan är utsatt än någon som inte är utsatt.

Moderaterna: ”Ett desperat försök av Löfven”

Moderaterna reagerade i sin tur starkt på Stefan Löfvens ord och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson gick ut och svarade under måndagseftermiddagen:

– Det är uppseendeväckande att Stefan Löfven försöker reducera den här frågan till en kvinnofråga.

– Vi bedömer vad hon har gjort som statsråd. Hon avsatte en duktig generaldirektör på politiska grunder och sedan farit med osanning om varför hon gjorde det. Det är därför varken Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna – eller Sverigedemokraterna –  har förtroende för Annika Strandhäll.

Elisabeth Svantesson kallar Stefan Löfvens Facebookinlägg för ”ett desperat försök” att få Centerpartiet att stödja regeringen.

I måndagens ”Aktuellt” i SVT mötte Elisabeth Svantesson civilminister Ardalan Shekarabi, S, och där anklagade hon Socialdemokraterna för att försöka ”blanda bort korten”.

Ardalan Shekarabi frågade liksom statsministern gjort tidigare under dagen, varför Moderaterna inte kunde vänta en vecka till - då KU beräknas publicera resultatet av sin utredning.

– Med den information vi har så räcker det mycket väl till att väcka ett misstroende, svarade Elisabeth Svantesson.  

–Vi kan inte ha en minister i Sverige som ljuger för Konstitutionsutskottet och för väljarna.

https://www.facebook.com/stefanlofven/photos/pb.329885883718979.-2207520000.1558962042./3005791489461725/

Centerpartiet lägger ner röster i misstroendeomröstningen

Kritiken mot socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) handlar om regeringens hantering av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler som avskedades innan riksdagsvalet förra året. 

En misstroendeförklaring väcktes av Moderaterna och tidigare har Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelat att de stöttar misstroendeförklaringen mot ministern.

På tisdag ska en omröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hållas i riksdagen. 

Centerpartiet meddelade under måndagskvällen att riksdagsgruppen kommer att lägga ner sina röster i misstroendeomröstningen – vilket innebär att den inte går igenom. 

– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till nyhetsbyrån TT.

Anders W Jonsson säger att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef.

– Vi skulle inte ha agerat på det här sättet från Centerpartiets sida. Vi tycker att Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör. Men i grunden är det upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, säger han till TT.

– Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Rolig, snygg och dyr – så bra är Polestar 2

Vi provkör på hemlig testbana – får toppbetyg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.