Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens hårda kritik mot SD

Expressens Tomas Nordenskiöld om hur stödet för Löfven börjat vackla.
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges Televisions lokaler på Gärdet i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Statsminister Stefan Löfven har nu uttalat sig om Sverigedemokraternas krav på public service. 

I ett inlägg på Instagram riktar han hård kritik mot partiet. 

”Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media”, skriver Stefan Löfven. 

Under torsdagen begärde Sverigedemokraterna att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer för att svara på deras kritik om att bolagen är partiska. 

Kravet från riksdagspartiet har fått flera politiker och mediechefer att reagera starkt. Partiets begäran röstades ner av kulturutskottet. 

Och nu har statsminister Stefan Löfven för första gången uttalat sig om SD:s public service-krav:

Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media, inklusive public service. Det är medierna som ska granska oss politiker, inte tvärtom.”, skriver han i ett inlägg på Instagram. 

Efter SD:s utspel var det flera chefer inom public service som uttalade sin oro för den politiska inblandningen i programinnehållet. 

Under fredagen kommenterade bland annat SVT:s vd Hanna Stjärne partiets begäran i ett skriftligt uttalande: 

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering. Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige.

”Public service får inte tystas”

I sitt Instagraminlägg påpekar Stefan Löfven också vikten av att ha fria medier i Sverige.

Det går inte att understryka hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare. I länder där dessa principer bryts ned är demokratin illa ute. 

Han skriver vidare:

”Politiska makthavare som tar kritiska medier i örat är något vi förknippar med auktoritära regimer. För att granska innehållet i public service finns en granskningsnämnd för radio och tv – det ska inte göras av politiker.”

Kritiserar ”Morgonstudion” och Rebecca och Fiona 

SD:s kulturpolitiske talesperson, Aron Emilsson, lämnade under fredagen kompletterande kommentarer kring begäran i utskottet. 

– Det som faktiskt har hänt är att Sverigedemokraterna bjudit in public service-bolagen till kulturutskottet. Syftet är att ge dem en chans att redogöra för deras syn på tittares och lyssnares starka reaktioner efter den senaste tidens ensidiga inslag, bland annat om förnedringsrånen. Samt att ge utskottet möjlighet att ställa frågor om hur de ser på måluppfyllelsen om kraven på opartiskhet och saklighet, säger Aron Emilsson. 

SD kritiserar ett inslag om ungdomsrån i SVT:s Morgonstudion och lyfter även fram Sveriges Radio P3:s program ”Rebecca och Fiona med P3” men det framkom inte vad de hade synpunkter på i programmet. 

Aron Emilsson menade under torsdagen att det är många på sociala medier och i den ”allmänpolitiska debatten” som delar bedömningen att public service brister i opartiskhet. 

– Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet, har Hanna Stjärne tidigare sagt i ett uttalande.


https://www.instagram.com/p/B839YaBn4R5/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.