Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens groda: Kallade Indien för Kina

Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Stefan Löfven på besök i Mumbai, Indien.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven med Ylva Berg, Vd på Business Sweden.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven.
Foto: Danish Siddiqui

MUMBAI. På invigningen av industrimässan Make of India gjorde statsminister Stefan Löfven i kväll bort sig inför 4 000 indier på läktaren och hela det politiska toppskitet.

Av misstag kallade han Indien för Kina.

– Statsministern fann sig direkt och vände det snabbt till en komplimang till Indien, säger Löfvens pressekreterare till Expressen.

Stefan Löfven anlände till Indien och mångmiljonstaden Mumbai under natten till lördagen. Som Expressen tidigare rapporterat har han under dagen träffat en av världens mäktigaste män, Indiens premiärminister Narendra Modi.

Dagen avslutades för statsministerns del med den stora officiella invigningsceremonin på National Sports Club of India, där han höll ett sex minuter långt tal.

Löfven inledde med orden: "Good evening Mumbai!"

Sedan hamnade han direkt snett.

– Världens blickar är riktade mot Kina, åh ursäkta, jag menar Indien, sa statsministern, enligt Dagens Industris utsända, de enda svenska journalisterna på plats.

Rättade sig fort

Stefan Löfven rättade sig snabbt – och lade till:

– Det brukade vara mot Kina, men nu är det mot Indien.

Den stora indiska nyhetssajten India Today rapporterar under lördagskvällen om Stefan Löfvens blunder – med rubriken "When Sweden PM made a blunder".

Samtidigt skriver konstaterar flera indiska medier, utan att nämna misstaget, att Sveriges statsminister anser att Indien nu tagit Kinas plats.

Stefan Löfven var under kvällen inte anträffbar men hans pressekreterare Erik Nises, som också är på plats i Indien, säger till Expressen att statsministern fann sig direkt.

– Efteråt kunde både han och premiärminister Modi skratta åt det hela. Han fick faktiskt mycket beröm för talet efteråt.

I morgon reser Löfven vidare till staden Puni där han bland annat ska besöka Tetrapaks fabrik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.