Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Stefan Löfven på besök i Mumbai, Indien. Foto: Anna-Karin NilssonIndiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Stefan Löfven på besök i Mumbai, Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
Indiens premiärminister Narendra Modi och Sveriges statsminister Stefan Löfven på besök i Mumbai, Indien.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven med Ylva Berg, Vd på Business Sweden. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven med Ylva Berg, Vd på Business Sweden. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven med Ylva Berg, Vd på Business Sweden.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven. Foto: Danish SiddiquiStefan Löfven. Foto: Danish Siddiqui
Stefan Löfven.  Foto: Danish Siddiqui

Stefan Löfvens groda: Kallade Indien för Kina

Publicerad

MUMBAI. På invigningen av industrimässan Make of India gjorde statsminister Stefan Löfven i kväll bort sig inför 4 000 indier på läktaren och hela det politiska toppskitet.

Av misstag kallade han Indien för Kina.

– Statsministern fann sig direkt och vände det snabbt till en komplimang till Indien, säger Löfvens pressekreterare till Expressen.

Stefan Löfven anlände till Indien och mångmiljonstaden Mumbai under natten till lördagen. Som Expressen tidigare rapporterat har han under dagen träffat en av världens mäktigaste män, Indiens premiärminister Narendra Modi.

Dagen avslutades för statsministerns del med den stora officiella invigningsceremonin på National Sports Club of India, där han höll ett sex minuter långt tal.

Löfven inledde med orden: "Good evening Mumbai!"

Sedan hamnade han direkt snett.

– Världens blickar är riktade mot Kina, åh ursäkta, jag menar Indien, sa statsministern, enligt Dagens Industris utsända, de enda svenska journalisterna på plats.

Rättade sig fort

Stefan Löfven rättade sig snabbt – och lade till:

– Det brukade vara mot Kina, men nu är det mot Indien.

Den stora indiska nyhetssajten India Today rapporterar under lördagskvällen om Stefan Löfvens blunder – med rubriken "When Sweden PM made a blunder".

Samtidigt skriver konstaterar flera indiska medier, utan att nämna misstaget, att Sveriges statsminister anser att Indien nu tagit Kinas plats.

Stefan Löfven var under kvällen inte anträffbar men hans pressekreterare Erik Nises, som också är på plats i Indien, säger till Expressen att statsministern fann sig direkt.

– Efteråt kunde både han och premiärminister Modi skratta åt det hela. Han fick faktiskt mycket beröm för talet efteråt.

I morgon reser Löfven vidare till staden Puni där han bland annat ska besöka Tetrapaks fabrik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag