Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens dubbla agenda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven träffar de nordiska statsministerkollegerna i Bergen i Norge.
Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister Juha Sipilä och Islands statsminiter Bjarni Benediktsson.
Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

BERGEN. På hemmaplan vägrar Stefan Löfven att prata med Sverigedemokraterna – men i Norden har han inget emot samarbete med högerpopulistiska Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Fremskrittspartiet. 

– Det är ju länder som samarbetar med länder, det är inte partier som samarbetar med partier, hävdar statsministern.

I fråga efter fråga har de danska Socialdemokraterna den senaste tiden förhandlat med Dansk Folkeparti och tvingat regeringen till reträtt.  

Samtidigt samarbetar Dansk Folkeparti med Sverigedemokraterna. 

– Med Dansk Folkeparti har vi sedan länge en god relation och jag träffade nyligen Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkepartis partiledare, red anm). Det är naturligtvis viktigt att vi och våra nordiska systerpartier kan utgöra en demokratisk motkraft mot överstatligheten och i stället fokusera på samarbete mellan våra enskilda länder, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som nu förhoppningsfullt också sneglar mot Finland där invandringskritiska partiet Sannfinländarna byter partiledare om bara ett par veckor.

– Sannfinländarnas förestående partiledarskifte tror jag kommer öppna för utökade kontakter även mellan våra partier, säger Åkesson, och betonar att motståndet ”till dagens överstatlighet från Bryssel” är en viktig samarbetsfråga. 

Dubbel agenda för Stefan Löfven

För Stefan Löfven är agendan dubbel när han kliver ombord på M/S  West Scandic för 20 minuters båttur till lyxrestaurangen Cornelius Seafood Restaurant, på ön Holmen utanför Bergen. 

Stefan Löfven tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister Juha Sipilä och Islands statsminiter Bjarni Benediktsson.
Foto: Niklas Svensson

Å ena sidan stänger han dörren för Sverigedemokraterna på hemmaplan. Å andra sidan vill han utöka samarbetet mellan de nordiska regeringarna – trots att högerpopulistiska Fremskrittspartiet och Sannfinländarna finns där. 

– Jag tror att våra länders medborgare känner sig trygga i ett samarbete inom Norden. Det känns välbekant och tryggt. Så därför ska vi utveckla det, säger han inför statsministerlunchen. 

Stefan Löfven: "Vi byter liksom inte uppfattning"

När han får frågan om det inte är problematiskt att Fremskrittspartiet och Sannfinländarna sitter i Norges respektive Finlands regeringar blir stämningen irriterad. 

– Våra länder har haft ett samarbete under lång, lång tid, och vi kommer fortsätta ha det. Vi byter liksom inte uppfattning om det samarbetet beroende på vilka regeringar som sitter i vilket land. Det tycker jag nog är en väldigt märklig koppling, säger han, och betonar att han inte är i Norge som partiordförande utan som statsminister. 

Dina partikamrater i Danmark samarbetar nu närmare och mer än någonsin med Dansk Folkeparti. Ser du något problem med det?

– Det är deras val. De får avgöra det helt och hållet. Jag gör mitt val i Sverige, och de gör sina val i sina respektive länder. 

"Sannfinländarnas förestående partiledarskifte tror jag kommer öppna för utökade kontakter även mellan våra partier", säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tvådagarsmötet i Bergen diskuterar de nordiska ledarna bland annat ett utvecklat samarbete i kampen mot terrorism, klimatpolitik, försvar, migration, synen på Ryssland, IT-brottslighet och ett närmare samarbete med Kina. 

"Stort handelsutbyte"

I dag ska de dessutom lansera "Nordic Solutions to Global Challenges" – ett initiativ som beskrivs som en viktig del av de nordiska ländernas arbete med FN:s hållbarhetsmål.

– Samarbete mellan våra nordiska länder är av flera orsaker väldigt viktigt. Vi har redan ett stort handelsutbyte med varandra och vi ser gärna ett utvidgat samarbete i termer av till exempel gränsbevakning och invandring, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

Tro det eller ej. Men Stefan Löfven håller med. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.