Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens drag för att behålla makten i S

Tomas Nordenskiöld om hur stödet för Löfven börjat vackla.
Stefan Löfven (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven gick ut med att han skulle sitta kvar som partiledare och styra Socialdemokraterna i valrörelsen 2022 – utan att förankra det hos valberedningen, rapporterar Svenska Dagbladet

– Det här är Stefan Löfvens egen viljeyttring, säger en person med insyn till tidningen. 

Den senaste tiden har Stefan Löfvens partiledarskap ifrågasatts internt på flera håll inom partiet, vilket Expressen rapporterat om. 

Avgångskrav mot Stefan Löfven från Skånedistriktet

Inte minst är Januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna en stor dragsten för statsministern. 

Byggnads ordförande Johan Lindholm, som även sitter i partistyrelsen, har riktat skarp kritik mot de delar av avtalet som gäller arbetsrätten och krävt att Stefan Löfvens framtid som partiledare måste upp till diskussion.  

Socialdemokraternas Skånedistrikt har krävt att Stefan Löfven byts ut innan nästa val. 

Trots att hans position har försvagats så ska Stefan Löfven – utan att förankra det hos partiets valberedning – ha lämnat besked om att han ska leda partiet under valrörelsen 2022. 

”Jag ser fram emot kongressen, jag ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022 och arbetarrörelsens viktiga arbete med att fortsätta bygga ett starkare och mer jämlikt samhälle”, skrev Stefan Löfven på Facebook den 31 januari. 

Partistyrelsen reagerade med förvåning på Löfvens drag

Beskedet om att sitta kvar som partiledare i valrörelsen hade han tidigare samma dag gett till partistyrelsen. 

Partiet och partistyrelsen reagerade med förvåning på Stefan Löfvens utspel, rapporterar Svenska Dagbladet. 

Stefan Löfvens besked om partiledarposten tolkades som ett konstaterande. Det sedvanliga sättet är annars att söka fortsatt förtroende att leda partiet genom att ställa sig till valberedningens förfogande. 

Person med insyn: ”Var inte förankrat på något sätt”

Svenska Dagbladet rapporterar att Stefan Löfven inte hade fått något förhandsbesked från valberedningen eller haft några kontakter med dem innan han berättade att han ”ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022”. 

– Valberedningen har inte varit inblandad i detta. Det var inte förankrat på något sätt. Det här är Löfvens egen viljeyttring, helt och hållet hans eget initiativ. Valberedningen kommer att sätta sig ner och prata om alla val som ska göras på kongressen efter sommaren. Formellt är det så att valberedningen ska ta fram ett förslag även för dem som vill sitta kvar, säger en person med insyn i arbetet till Svenska Dagbladet

Löfvens svar på avgångskraven: ”De vet inte någonting”

Efter väljartappet – röster höjs för att avsätta Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.