Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens besked: Vaccinet ska vara gratis

Här är Stefan Löfvens tre nya besked om vaccin.
Vaccineringen kommer vara gratis, meddelar Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinet kommer att bli gratis för alla. 

Och de som får det först är boende och personal på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Totalt rör det sig om 570 000 svenskar.

De utanför riskgrupp lär få vänta tills efter sommaren.  

– Det är de som är allra mest sårbara som kommer att prioriteras, sa Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten under fredagens pressträff. 


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Beskeden från fredagens presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten var som följer:

Vaccinet kommer vara gratis, regionerna får 300 miljoner i extra stöd och prioriteringsordningen för de som ska få de första doserna blev mer tydligt.

– Det är personer i tre grupper: Personer på särskilda boenden för äldre. Det är personal inom äldreomsorgen som arbetar med de personerna som är särskilt sårbara. Därefter personer som har hemtjänst samt de som lever med någon som har hemtjänst, berättade Johan Carlson. 


Vilka får vaccinet först?

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade en lista på vem som kommer att få vaccinet först, och i vilken ordning.
Vaccinet kommer att vara gratis för alla – det vill säga subventionerat med skattemedel.


Personer på äldreboenden/med hemtjänst: 232 000

Personal inom äldreomsorg: 220 000

Personer som bor tillsammans med personer som har hemtjänst: 120 000 (uppskattning)

Övrig personal inom hälsa och sjukvård: 400 000

Övriga personer 70 år och äldre: 1,5 miljoner

Övriga personer i riskgrupp: 200 000

Resten av befolkningen 19-69 år: 6 miljoner

Totalt rör det sig om 570 000 personer, som får de första doserna.

Då kan du få ett vaccin 

Folkhälsomyndigheten räknar med att de kommer få omkring 300 000 vaccindoser levererade i januari och att de första priogrupperna kommer vara vaccinerade en bit in i första kvartalet nästa år. 

– Så fort det finns ett godkännande så sätter vi i gång, vaccinet ska nå ut till alla delar av vårt land, alla hörn, sa statsminister Stefan Löfven under pressträffen.

Både Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att omkring fyra miljoner vaccindoser kommer att nå Sverige under hela första kvartalet. Eftersom alla behöver två doser var, betyder det att två miljoner svenskar kan vara vaccinerade före påsk. Riskgrupperna är dock fler än så, omkring 2,6 miljoner personer. 

När resten av befolkningen ska vaccineras är inte klart. Men det lär inte ske före sommaren.

– Under det andra eller tredje kvartalet kommer vaccinet förmodligen att erbjudas de som inte är riskgrupper, sa Richard Bergström på pressträffen.

Vaccinen det rör sig om

Curevac – Fem miljoner doser till Sverige

Pfizer/BioNTech – 4,5 miljoner doser till Sverige

Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson) – 4,5 miljoner doser till Sverige

Astra Zeneca – Sju miljoner doser till Sverige

Moderna – 1,8 miljoner doser till Sverige

Vaccin så det räcker

Bergström berättade även att Sverige kommer att ingå i EU-avtalet som tagits fram för att köpa vaccin från läkemedelsföretaget Moderna.

Genom att delta i avtalet får Sverige tillgång till 1,8 miljoner doser av Modernas vaccin. Totalt har Sverige därmed hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen.

Vaccinsamordnarens ord

Under slutet på presskonferensen, kom en fråga angående faktumet att flera känner en oro för att ta ett vaccin, och om det är säkert att ta det?

Richard Bergström förklarade då att de kliniska studier som har gjorts angående vaccinen, är ”tio gånger större” än vad som normalt krävs för ett vaccin.

– Så jag hoppas att det finns en tilltro till systemet och den processen, sa han. 

Men sedan riktade han sig direkt till alla som är tveksamma:

– Vänta och se. Som Johan Carlson sa så är det riskgrupper och de prioriterade som kommer erbjudas först. Och många av dem är väldigt motiverade, för de vet att de är i riskzonen. Alla vi andra som känner oss friska, vi kommer inte få tillgång till det här vaccinet förrän andra eller tredje kvartalet nästa år. Och då kan vi ju vänta och se.

”Behöver inte bestämma oss nu”

Efter presskonferensen frågade Expressens reporter vad Bergström menade med uttalandet ”vänta och se”. 

Då utvecklade han sitt svar:

– Dels vänta och se på att det blir godkänt. Får du ett, två, tre, fyra, fem, sex vaccin som blir godkända. Du kan också läsa själv på FASS och se vad det är för biverkningsprofil. Det är så jag menar. Sen, prata med vänner och bekanta, hur resonerar alla andra. Riskgrupperna och prioriterade är motiverade, det är vi andra som är friska som kan gå runt och fundera. Vi behöver inte bestämma oss nu. 


Vad händer om vårdpersonal inte vill vaccinera sig? 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar.

Agnes Wolds råd inför julfirandet

Så kan du fira jul i pandemin • ”Många är beredda att gå ganska långt”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.