Stefan Löfven säger att det inte blir fråga om lagändringar för att få bort högerextremt material från Google och deras plattformar. Foto: MontageStefan Löfven säger att det inte blir fråga om lagändringar för att få bort högerextremt material från Google och deras plattformar. Foto: Montage
Stefan Löfven säger att det inte blir fråga om lagändringar för att få bort högerextremt material från Google och deras plattformar. Foto: Montage
Löfven öppnar för att diskutera frågan med Google. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TTLöfven öppnar för att diskutera frågan med Google. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT
Löfven öppnar för att diskutera frågan med Google. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT

Stefan Löfvens besked efter Google-kritiken

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven öppnar för samtal med Google.

– Vi ska se till att vi har en så schysst debatt som möjligt, med så ärligt och faktabaserat underlag som möjligt. Det måste alla faktiskt anstränga sig för, säger han.

Däremot tycker han inte att ny lagstiftning är aktuell för att få bort högerextremt material från Googles plattformar.

Den senaste veckan har Expressen berättat om hur högerextremt material tillåts spridas på Youtube och Google. Under torsdagen rapporterades om hur en antisemitisk lista över kända svenskar enkelt kan sökas fram via Google.

Jan Björklund är en i raden av politiker som satt press på IT-jätten.

– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle. Google måste till att börja med ta bladet från munnen och uttala sig och berätta hur de ser på detta, har han sagt i veckan. 

Nu säger Stefan Löfven till Expressen att han inte har för avsikt att arbeta för ny lagstiftning för att motverka att högerextremt material sprids på Googles plattformar.

– Det är inte fråga om lagförslag eller så där, det är inte aktuellt i dag, säger Stefan Löfven. 

Löfven menar dock att situationen ändå ska tas på allvar, och stänger inte dörren för att diskutera frågan med företag som Google:

– Vi bör alla se till att hålla rent här. Alla olika aktörer som kan ska göra det inom ramen för den demokrati vi har. Vi ska se till att vi har en så schysst debatt som möjligt, med så ärligt och faktabaserat underlag som möjligt. Det måste alla faktiskt anstränga sig för, säger han.

”Fakta och inte fejk”

Statsministern säger samtidigt att man måste vara försiktig med att agera från politiskt håll på det här området.

– Vi får akta oss så att inte vi överträder lagen så att säga. Men jag tycker absolut att vi ska ha en dialog med alla aktörer om hur vi hjälps vi åt att se till att vi har en politisk debatt i allmänhet, och inte minst en valkampanj där man vet vilka som är avsändarna, säger Stefan Löfven.

– Det borde ingå naturligt i en demokrati tycker jag - och att människor vet att det är fakta och inte fejk.

Googles Sverigechef Anna Wikland.Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL

Googles Sverigechef svarar

Expressen har under veckan sökt Googles Sverigechef Anna Wikland upprepade gånger, för att få svar på företagets inställning i frågan om att högerextremt material sprids på dess plattformar.

Flera andra medier, exempelvis Dagens Nyheter, Resumé och Dagens Media har rapporterat om Googles agerande i frågan och trycket har ökat på Anna Wikland.

Under torsdagsförmiddagen besvarade Wikland för första gången Expressens frågor, utanför ett panelsamtal till konferensen "Women in Tech" i Stockholm.

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som gör det just nu, säger Anna Wikland, Googles Sverigechef.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag