Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens besked efter Google-kritiken

Stefan Löfven säger att det inte blir fråga om lagändringar för att få bort högerextremt material från Google och deras plattformar. Foto: Montage
Löfven öppnar för att diskutera frågan med Google. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT

Statsminister Stefan Löfven öppnar för samtal med Google.

– Vi ska se till att vi har en så schysst debatt som möjligt, med så ärligt och faktabaserat underlag som möjligt. Det måste alla faktiskt anstränga sig för, säger han.

Däremot tycker han inte att ny lagstiftning är aktuell för att få bort högerextremt material från Googles plattformar.

Den senaste veckan har Expressen berättat om hur högerextremt material tillåts spridas på Youtube och Google. Under torsdagen rapporterades om hur en antisemitisk lista över kända svenskar enkelt kan sökas fram via Google.

Jan Björklund är en i raden av politiker som satt press på IT-jätten.

– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle. Google måste till att börja med ta bladet från munnen och uttala sig och berätta hur de ser på detta, har han sagt i veckan. 

Nu säger Stefan Löfven till Expressen att han inte har för avsikt att arbeta för ny lagstiftning för att motverka att högerextremt material sprids på Googles plattformar.

– Det är inte fråga om lagförslag eller så där, det är inte aktuellt i dag, säger Stefan Löfven. 

Löfven menar dock att situationen ändå ska tas på allvar, och stänger inte dörren för att diskutera frågan med företag som Google:

– Vi bör alla se till att hålla rent här. Alla olika aktörer som kan ska göra det inom ramen för den demokrati vi har. Vi ska se till att vi har en så schysst debatt som möjligt, med så ärligt och faktabaserat underlag som möjligt. Det måste alla faktiskt anstränga sig för, säger han.

”Fakta och inte fejk”

Statsministern säger samtidigt att man måste vara försiktig med att agera från politiskt håll på det här området.

– Vi får akta oss så att inte vi överträder lagen så att säga. Men jag tycker absolut att vi ska ha en dialog med alla aktörer om hur vi hjälps vi åt att se till att vi har en politisk debatt i allmänhet, och inte minst en valkampanj där man vet vilka som är avsändarna, säger Stefan Löfven.

– Det borde ingå naturligt i en demokrati tycker jag - och att människor vet att det är fakta och inte fejk.

Googles Sverigechef Anna Wikland. Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL

Googles Sverigechef svarar

Expressen har under veckan sökt Googles Sverigechef Anna Wikland upprepade gånger, för att få svar på företagets inställning i frågan om att högerextremt material sprids på dess plattformar.

Flera andra medier, exempelvis Dagens Nyheter, Resumé och Dagens Media har rapporterat om Googles agerande i frågan och trycket har ökat på Anna Wikland.

Under torsdagsförmiddagen besvarade Wikland för första gången Expressens frågor, utanför ett panelsamtal till konferensen "Women in Tech" i Stockholm.

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som gör det just nu, säger Anna Wikland, Googles Sverigechef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!