Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens behagliga liv på gården Harpsund

Stefan Löfven välkomnar programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist till Harpsund. Foto: TV4
Jenny Strömstedt och Stefan Löfven vid statsministerns ”smultronställe”, badhuset på bryggan. Foto: TV4

Statsminister Stefan Löfven hyser, som många statsministrar före honom, starka känslor för residenset på Harpsund. 

I en intervju med TV4 berättar han om smultronstället på ägorna och vem han helst skulle ta med sig ut i den berömda roddbåten. 

– Det är Barack Obama, säger han. 

I programmet ”Statsministern på Harpsund” får programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist en guidad visning på statsministerresidenset Harpsund – av Stefan Löfven själv. 

Stefan Löfven om nationaldagen: ”Stolthet”

Under intervjun berättar Stefan Löfven om vad Sveriges nationaldag betyder för honom. 

– För mig är det en stolthet. En påminnelse om ett land vi har förmånen att få bo i. Stolthet tycker jag kännetecknar, och faktiskt lite ödmjukhet också. 

När industrimannen Carl August Wicander avled 1952 donerade han i sitt testamente herrgården Harpsund till staten, för att gården skulle användas som rekreationsbostad åt statsministern. 

– Här får man distans och en annan ro att fundera, säger Stefan Löfven som berättar att han och frun Ulla beger sig till herrgården ungefär en gång per en och en halv månad. 

”Ullas barnbarn tycker det är kul när man gör bomben”

Han visar programledarna vad han kallar sitt ”smultronställe” på Harpsund, badhuset med tillhörande bastu, längt ut på bryggan mot Harsundssjön. 

Jenny Strömstedt och Stefan Löfven vid statsministerns ”smultronställe”, badhuset på bryggan. Foto: TV4

– Först bastun där och sedan blir det plurret, säger Stefan Löfven. 

– Ullas barnbarn tycker det att det är kul när man gör bomben, det gillar dem, säger Stefan Löfven i ”Statsministern på Harpsund”

Många kända gäster har delat eka med sittande statsministrar i Harpsundsjön. 1964 tog statsminister Tage Erlander med sig Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov på en roddtur. I modern tid har Göran Persson delat ekan med FN:s dåvarande generalsekretare Kofi Annan, och Fredrik Reinfeldt med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. 

Den klassiska roddturen med Tage Erlander och Nikita Chrusjtjov 1964. Den tredje personen i båten var tolk. Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD
Fredrik Reinfeldt har rekordet för antal statschefer i ekan. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte följde med i roddbåten 2014. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Många näckrosblad på sjön när Göran Persson och Kofi Annan begav sig ut i roddbåten 1997. Foto: RICKARD KILSTRÖM / TOLEGOLASNFS PRESSENS BILD

Stefan Löfven får frågan om vem han skulle vilja ta med sig i roddbåten. 

– En person som jag gärna spenderar mer tid med, som förvisso har avgått nu, men som jag tror kan göra mycket nytta även framöver, det är Barack Obama, säger Stefan Löfven till programledarna. 

Stefan Löfven och Barack Obama under ett toppmöte i Vita huset 2016. Nu vill Löfven ha med sig Obama i Harpsundsekan. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN