Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Stefan Löfven vill
ha innovationsråd

Publicerad

Om Stefan Löfven vinner valet kommer han tillsätta ett innovationspolitiskt råd.

Det meddelade S-ledaren på en presskonferens i Göteborg i dag - där han ska 1 maj-tala vid 16.30.

Samtidigt gick han till attack mot regeringen för att ha svikit industriarbetarna under krisen 2008.

- De hade kunnat rädda tusentals jobb, säger Stefan Löfven.

I dag 1 maj-talar Stefan Löfven på Götaplatsen i Göteborg vid 16.30. Några timmar innan talet, vid 14.00, höll han en presskonferens i Socialdemokraternas lokaler på Järntorget i Göteborg.

S-ledaren meddelade då att han vill tillsätta - och leda - ett innovationspolitiskt råd om han vinner valet.

Stefan Löfven på väg till sitt första maj-tal.Foto: Anders Ylander
- Om vi vinner valet ska vi ha ett innovationspolitiskt råd, som ska ledas av en statsminister. Vi ska ha en tydlig politisk koordination av vår innovationspolitik, sade Stefan Löfven på pressträffen.

"Finns i Finland"

Tanken är att rådet ska bestå av representanter från politiken, näringslivet, facket och forskarvärlden. Tillsammans ska de komma fram till vad som behövs göras för att Sverige ska få en innovationspolitik i världsklass.

- Det ska syfta till att alla viktiga aktörer är med och ger sin synpunkt på vad som behöver göras. Modellen finns redan i Finland, Taiwan och andra länder, sade S-ledaren efter pressträffen.

Regeringen Reinfeldt har tillsatt en framtidskommission, som enligt regeringens egen beskrivning ska "sätta fingret på viktiga samhällsutmaningar som Sverige står inför de kommande åren".

Men den satsningen imponerar inte på Stefan Löfven.

- Det händer ingenting. Jag vet inte vad som kommer ur den. Det vi gör här är i stället att fokusera på innovation, säger han.

"Tusentals arbetslösa i onödan"

På pressträffen kritiserade han också regeringen för att agerat för sent när krisen slog till 2008, vilket enligt honom gjorde att tusentals människor tvingades ut i arbetslöshet i onödan.

Precis som Expressen rapporterar redan i dagens tidning kommer han under talet ta upp hur Reinfeldt svek industriarbetarna, bland annat dem han träffade på Volvos fabrik i Göteborg under krisen.

- På hösten 2008 uppvaktade vi regeringen och ville att vi i Sverige skulle ha något liknande som man hade i Tyskland och Finland, vilket innebar att samhället stöttade företagen så att de inte skulle behöva säga upp massor av människor. För det var ju inte industrins kris, det var ju finanssektorns kris. Men den här regeringen var kallsinnig till det, säger Löfven.

"Regeringen kallsinnig"

Som ordförande i If Metall slöt han i mars 2009 ett avtal om arbetstidsförkortning med industrin, för att företagen skulle spara pengar på löneutbetalningar och kunna behålla de anställda.

- Hade vi kommit överens om det vid årsskiftet i stället hade vi kunnat rädda tusentals jobb, men regeringen var fullständigt kallsinnig, säger S-ledaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag