Stefan Löfven vill
ha innovationsråd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anders Ylander

Om Stefan Löfven vinner valet kommer han tillsätta ett innovationspolitiskt råd.

Det meddelade S-ledaren på en presskonferens i Göteborg i dag - där han ska 1 maj-tala vid 16.30.

Samtidigt gick han till attack mot regeringen för att ha svikit industriarbetarna under krisen 2008.

- De hade kunnat rädda tusentals jobb, säger Stefan Löfven.

I dag 1 maj-talar Stefan Löfven på Götaplatsen i Göteborg vid 16.30. Några timmar innan talet, vid 14.00, höll han en presskonferens i Socialdemokraternas lokaler på Järntorget i Göteborg.

S-ledaren meddelade då att han vill tillsätta - och leda - ett innovationspolitiskt råd om han vinner valet.


Stefan Löfven på väg till sitt första maj-tal.
Foto: Foto: Anders Ylander

- Om vi vinner valet ska vi ha ett innovationspolitiskt råd, som ska ledas av en statsminister. Vi ska ha en tydlig politisk koordination av vår innovationspolitik, sade Stefan Löfven på pressträffen.

"Finns i Finland"

Tanken är att rådet ska bestå av representanter från politiken, näringslivet, facket och forskarvärlden. Tillsammans ska de komma fram till vad som behövs göras för att Sverige ska få en innovationspolitik i världsklass.

- Det ska syfta till att alla viktiga aktörer är med och ger sin synpunkt på vad som behöver göras. Modellen finns redan i Finland, Taiwan och andra länder, sade S-ledaren efter pressträffen.

Regeringen Reinfeldt har tillsatt en framtidskommission, som enligt regeringens egen beskrivning ska "sätta fingret på viktiga samhällsutmaningar som Sverige står inför de kommande åren".

Men den satsningen imponerar inte på Stefan Löfven.

- Det händer ingenting. Jag vet inte vad som kommer ur den. Det vi gör här är i stället att fokusera på innovation, säger han.

"Tusentals arbetslösa i onödan"

På pressträffen kritiserade han också regeringen för att agerat för sent när krisen slog till 2008, vilket enligt honom gjorde att tusentals människor tvingades ut i arbetslöshet i onödan.

Precis som Expressen rapporterar redan i dagens tidning kommer han under talet ta upp hur Reinfeldt svek industriarbetarna, bland annat dem han träffade på Volvos fabrik i Göteborg under krisen.

- På hösten 2008 uppvaktade vi regeringen och ville att vi i Sverige skulle ha något liknande som man hade i Tyskland och Finland, vilket innebar att samhället stöttade företagen så att de inte skulle behöva säga upp massor av människor. För det var ju inte industrins kris, det var ju finanssektorns kris. Men den här regeringen var kallsinnig till det, säger Löfven.

"Regeringen kallsinnig"

Som ordförande i If Metall slöt han i mars 2009 ett avtal om arbetstidsförkortning med industrin, för att företagen skulle spara pengar på löneutbetalningar och kunna behålla de anställda.

- Hade vi kommit överens om det vid årsskiftet i stället hade vi kunnat rädda tusentals jobb, men regeringen var fullständigt kallsinnig, säger S-ledaren.

Behövs första maj fortfarande?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.