Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: Vi har byggt ett starkt land

Stefan Löfven talade i Lund på nationaldagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har gått i bräschen för jämställdhet, löntagares rättigheter och barns rättigheter”, sa Stefan Löfven i sitt tal.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) hyllade dagens Sverige i sitt nationaldagstal i Lund.

Mycket av talet handlade om barnens rättigheter och möjligheter, i ett land som gått ”från fattigdom till framgångar”.

Statsministern inledde med att prata om det gamla Sverige, där många levde i svält och valde att lämna Sverige för att de inte såg en framtid i sitt hemland.

Han hänvisade flera gånger till Astrid Lindgrens novell ”Sunnanäng”, som handlar om två fattiga föräldralösa barn på landsbygden i Sverige som drömmer om att gå i skolan.

Stefan Löfven: ”Få saker var bättre förr”

– Det är väldigt få saker som var bättre förr. Och under ett nationaldagsfirande så tycker jag att det är precis det som vi ska fira – hur mycket vi har åstadkommit som land. Vi har gått i bräschen för jämställdhet, löntagares rättigheter och barns rättigheter. Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra, sade Stefan Löfven till publiken i ett soligt Kulturens park.

Löfven fortsatte med att prata om sin egen barndom i fosterfamilj. Han påpekade att trots att han hade en mamma som inte kunde ta hand om honom fick han en trygg uppväxt – och lyckades bli Sveriges statsminister.

– Det finns inget livsöde som är för svårt om vi hjälps åt och ser till att ingen lämnas ensam i världen. Det är så vi gör i Sverige, landet som rest sig från fattigdom till framgångar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.