Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: Vi har byggt ett starkt land

Stefan Löfven talade i Lund på nationaldagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har gått i bräschen för jämställdhet, löntagares rättigheter och barns rättigheter”, sa Stefan Löfven i sitt tal. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) hyllade dagens Sverige i sitt nationaldagstal i Lund.

Mycket av talet handlade om barnens rättigheter och möjligheter, i ett land som gått ”från fattigdom till framgångar”.

Statsministern inledde med att prata om det gamla Sverige, där många levde i svält och valde att lämna Sverige för att de inte såg en framtid i sitt hemland.

Han hänvisade flera gånger till Astrid Lindgrens novell ”Sunnanäng”, som handlar om två fattiga föräldralösa barn på landsbygden i Sverige som drömmer om att gå i skolan.

Stefan Löfven: ”Få saker var bättre förr”

– Det är väldigt få saker som var bättre förr. Och under ett nationaldagsfirande så tycker jag att det är precis det som vi ska fira – hur mycket vi har åstadkommit som land. Vi har gått i bräschen för jämställdhet, löntagares rättigheter och barns rättigheter. Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra, sade Stefan Löfven till publiken i ett soligt Kulturens park.

Löfven fortsatte med att prata om sin egen barndom i fosterfamilj. Han påpekade att trots att han hade en mamma som inte kunde ta hand om honom fick han en trygg uppväxt – och lyckades bli Sveriges statsminister.

– Det finns inget livsöde som är för svårt om vi hjälps åt och ser till att ingen lämnas ensam i världen. Det är så vi gör i Sverige, landet som rest sig från fattigdom till framgångar.