Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven: Vi har aldrig kritiserat islam

Stefan Löfven, som just nu är i Kina, kommenterar nu den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Här en bild från Löfvens besök på svenska ambassaden i Peking.
Foto: Sven Lindwall

BOAO, HAINAN. Sverige har inte bett Saudiarabien om ursäkt.

Det var beskedet från statsminister Stefan Löfven när han kommenterade de senaste diplomatiska turerna för Expressen under sitt besök i Kina.

– Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort.

Efter mötet med Kinas president Xi Jinping på den sydkinesiska ön Boao mötte Expressen statsminister Stefan Löfven för en intervju.

Han kommenterade då bland annat de senaste turerna kring den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Enligt statsministern är de diplomatiska relationerna nu reparerade.

Men uppgifterna som i går publicerades av flera medier i Arabvärlden om att Sverige skulle ha bett om ursäkt för Margot Wallströms tidigare uttalanden är felaktiga, enligt Löfven.

Har Sverige bett Saudiarabien om ursäkt?

– Nej. Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien. Det har självfallet inte varit åsikten.

Kan du se att det har förekommit sådana missförstånd?

– Det har ju varit inte minst skriverier och sociala medier om att vi skulle ha kritiserat islam, vilket vi aldrig någonsin har gjort, och vi tänker inte göra det heller. Vi har den största respekt för den religionen. Men den typen av spekulationer har förekommit.

Tror du att Saudiarabien har tagit intryck av vad Sverige har sagt om att sluta tortera bloggare och avrätta människor?

– Den frågan ska självfallet ställas till dem, men vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Det är oerhört viktigt för oss att göra det. Och samtidigt står vi också upp för att vi vill utveckla samarbetet med Saudiarabien. Vi har nämnt ett antal områden som vi kan se framför oss, exempelvis hälsa, miljöteknik och investeringar där. Så vi har bra möjligheter till samarbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.